1 (edytowany przez DiamondBack 2017-03-10 11:09:44)

Temat: Dynamic DNS kilka pytań co do usługi.

Zmieniam ISP na Orange gdzie tam jak powszechnie wiadomo IP jest zmienne co 24H. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy przy zmianie adresu IP wszystkie usługi, podłączeni klienci do serwerów będą z automatu wywalani/tracili połączenie?
2. Czy kupno ddns w wersji "premium" na changeip.com/innej dowolnej pozwala na utworzenie u nich jakiejś domeny czy muszę takową wykupić gdziekolwiek indziej?
3. Z waszego doświadczenia - czy zmienne IP jest upierdliwe na tyle, że nie warto przechodzić w światło i lepiej zostać przy nieco niższej prędkości ale stałym adresem IP.
3a. Jeśli tak to czy wersje premium DDNS jakoś będą łagodzić te skutki?
4. W jakich godzinach odbywa się zmiana adresów IP w orange? Na serwerze stoi u mnie również serwer TS3 oraz gier i ludzie często grają po nocach i tu nawiązując do pytania nr 1 czy będzie ich rozłączać?

2

Odp: Dynamic DNS kilka pytań co do usługi.

1. Zwykle tak, choć to zależy od typu usługi
2. Premium pozwala na używania ddns z dowolną domeną, nie wiem czy oni handlują domenami, więc raczej w innym miejscu
3. W sumie nie ma znaczenia że sie zmienia

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ja kupowałem domenę na OVH i wszystko mi działa bez problemu.

4

Kupiłem domenę na home.pl
Teraz szukam opcji by połączyć moją domenę z ddns na moje IP, nie wiem czy nie dałem właśnie ciała, kupując na home'ie?

5

Konkretnie jakim ddns?

Kupując domenę gdzieś określasz jakie serwery nazw (dns) ją obsługują. A w nich masz zapisane jaki adres ip ma ta domena (tak w skrócie). Jakie dnsy określiłeś?

6 (edytowany przez DiamondBack 2017-03-14 18:13:12)

Mam wykupiony adres na home.pl mojastrona.pl
Teraz również mam postawiony ddns na darmowym no-ip.com z adresem mojastrona.ddns.net
Oba adresy przenoszą na adres mojego routera. Nie potrafię jednak w routerze poprawnie skonfigurować ddnsu. Dostaję komunikat, Błąd aktualizacji usługi Dynamic DNS i usuwa mój wpis.

Planuję finalnie stworzyć schemat: Adres mojastrona.pl z DNSem na -> mojastrona.ddns.net z DDNSem na adres IP

Siedzę na gargulcu 1.6.2.2

7

To patrz w logi co masz z konfiguracji ddns.

8

OK przepraszam za kłopot. Za dużo kont jednocześnie a że mam zwyczaj różne hasła wpisywać - to je po protu pomyliłem. DDNS już mi działa smile