Temat: Linksys WRT1200AC V2 - czy wgram na tym Gargoyle?

Hej,
Planuje kupić jakoś dobry router z obsługą AC. Linksys WRT1200AC jest chyba najlepszą opcją i w miare tanią. Do tego eSATA i USB 3.0 więc nie musiałbym szybko wymieniać. Z tego co wyczytałem są wersje V1 i V2. Nie mam za dużo kasy więc ciekawi mnie czy na wersji V2 też wgram Gargoyle? Wie ktoś? Testował?

2

Odp: Linksys WRT1200AC V2 - czy wgram na tym Gargoyle?

Nie wiem czym jest v2, oficjalnie nie jest to wspierane. Jeżeli to tylko widzimisie linksysa (tak jak acs miał) to może da się wgrać soft od v1, ale to już ktoś musi sprawdzić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez IceG 2017-03-09 11:34:39)

Osobiście mam wersję V2 (wcześniej miałem V1). Różnica jest przy wgrywaniu FW Linksysa, należy wtedy bardzo zwrócić uwagę którą wersję się ma.. więc coś pewnie pozmieniali. Przy OpenWRT nie zauważyłem jakiejś różnicy wgrywałem (LEDE, CC i Gargoyle) i mam wgrane teraz LEDE to co jest aktualnie dostępne od Cezarego. Router działa, nie eksplodował po wgraniu FW.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

4

Czyli działa i tematu nie ma?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Skoro @IceG wgrał i nic nie wybuchło to chyba mozna zamknąć smile

6 (edytowany przez IceG 2017-03-10 14:50:21)

Dodam jeszcze dla potwierdzenia info ze strony Linksysa:

"2.  What is the difference between the Linksys WRT1200AC v1 and Linksys WRT1200AC v2?

There is no difference in features and specifications.  The Linksys WRT1200AC v2 is the same as Linksys WRT1200AC v1, only they use different firmware versions.  Also, you cannot use the firmware for Linksys WRT1200AC v2 with Linksys WRT1200AC v1 or vice versa.

2.  Can I use the firmware for Linksys WRT1200AC v1 with Linksys WRT1200AC v2 or vice versa?

No.  The firmware for Linksys WRT1200AC v1 is NOT compatible with Linksys WRT1200AC v2 or vice versa.  Check the label to know the product’s version.  If it shows WRT1200AC v2, use the v2 firmware.  If the label just shows WRT1200AC, use the v1 firmware."

Ale np. w Techdata LEDE możemy odnaleźć linijkę typu:
"LEDE Unsupported:  v2 needs newer wifi driver"

Postaw kawę

7 (edytowany przez dzyndzla 2017-09-20 22:41:06)

A ja dodam od siebie, że nie udało mi się zmusić routera do pracy w 2.4 GHz, działała wyłącznie sieć 5 GHz, dodatkowo niestabilnie (wersja V2). Transmission powodował wieszanie routera. Testy na Gargoyle CC i na LEDE (ostatni snapshot od Cezarego). Nie polecam, chyba zwrócę go sprzedawcy i zostanę przy tp-linku, tylko kupię jakiegoś z AC.

Linksys MR8300 V1.1 / Linksys WRT1200AC V2 / TP-Link Archer C7 V5

8

Odpowiem sam sobie w trybie sprostowania ;-)
Po roku ponownie kupiłem ten router i po zainstalowaniu OpenWrt wszystko działa, jak należy, choć router ma swoje wady, ja zarejestrowałem dwie:
1. Dysk HDD wpięty w USB3 powoduje całkowite wyłożenie się sieci 2.4 Ghz - ale to problem ponoć znany, przy wykorzystaniu USB2 problemu nie ma.
2. Router się grzeje. CPU pod obciążeniem potrafi się rozgrzać do ~90 stopni - ale to ponoć ten typ tak ma.

Miałem w domu równolegle w testach Archera C7 i w tych samych warunkach, na tej samej konfiguracji, to w linksysie:
a) transfery po wifi były zdecydowanie lepsze,
b) transmission uruchomiony na routerze pobierał dane z maksymalną prędkością łącza (15 MB/s), natomiast tp-link nie przekroczył 10 MB/s.

Linksys MR8300 V1.1 / Linksys WRT1200AC V2 / TP-Link Archer C7 V5

9

Od siebie dodam że używam tego routera od ponad dwóch lat.. na początku wersji V1 obecnie V2 w połączeniu ze starym modemem USB i pamięcią flash USB3.0 i potwierdzam to co kolega napisał.. od jakiegoś czasu wyraźnie poprawiły się sterowniki wifi i pasmo 2,4GHz zaczęło się wreszcie do czegoś nadawać smile działa stabilnie i nie zrywa.. ogólnie bardzo polecam ten model.

Postaw kawę

10 (edytowany przez advcron 2019-02-08 21:35:53)

Czyli zarówno wersja 1 i 2 na openwrt 18.06 działa ok?

11

advcron napisał/a:

Czyli zarówno wersja 1 i 2 na openwrt 18.06 działa ok?

Openwrt chyba za bardzo nie patrzy jaka to wersja 1/2.. Tak działa OK, ale mówię oczywiście za siebie.

Postaw kawę