Temat: Logi z innych urządzeń na openwrt próbował ktoś?

Mam  niedużą sieć   potrzebował bym trzymać logi w jednym miejscu . W sieci są 2 AP  oraz  router no i  openwrt na ,którym chciałbym zapisywać   logi z pozostałych  pudełek.   Syslog-ng   to chyba niema na open-a a tam konfiguracja dość prosta.   Próbował może   ktoś coś innego?  Najlepiej żeby zapisywało na pendraku. Jakiś konfig działający? Próbował ktoś coś?  Ewentualnie  jakiś kierunek   czego użyć   aby  konfiguracja była w miarę prosta?

2

Odp: Logi z innych urządzeń na openwrt próbował ktoś?

Jest syslog-ng: http://downloads.lede-project.org/relea … /packages/  możesz normalnie zainstalować i używać jeżeli masz lede. Jak nie to nawet możesz kupić używkę typu mr3020, dać na usb pendrive i zbierać to z sieci. Lub wykorztsać nas jeżeli masz, ew wykorzystać to openwrt co masz na nim.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki,   jak zwykle się  muszę uczyć. Na  alix  to penie kompilować trzeba będzie?   Niestety jak na razie to nic nie wiem o tym projekcie   muszę się podszkolić .

4

Tzn? Postawisz na alixie debiana to masz standardowo. Postawisz na alixie openwrt to sobie doinstalujesz.

5

Ale debian na karcie  to  przynajmniej  jakiś czas temu   nie był dobry pomysł  karty   padały po wyczerpaniu  liczby zapisów.   Instalowałem    coś tam już nie pamiętam  co   ale    też karta mi padła.   Openwrt   przez swoją lekkość  i mało plików   działa na takim sprzęcie bardzo stabilnie i długo.   Może teraz   jest  jakaś wersja czy też  łatka ,która pozwala na niezawodne działanie poszperam.

6

To zainstaluj voyage, on jest na debianie ale ma system tylko do odczytu.