1 (edytowany przez djmysia 2017-02-26 15:51:43)

Temat: TL-WR1043ND V4.0 + xbox360

Witam. Posiadam router jak temacie z oryginalnym oprogramowaniem i mam taki problem. Syn gra na x360 w Fifę online i co 5 max 10 min gra się zatrzymuje i komunikat utracono połączenie z przeciwnikiem. Wcześniej miałem 50 megabitów nexxa z gargulcem i było ok a teraz mam 250 megabitów i tego tplinka i taki problem. Co może być przyczyną ?

2

Odp: TL-WR1043ND V4.0 + xbox360

Ten TP-Link nie obsłuży tych 250Mb, ktoś sprawdzał i wyciągnął maksymalnie 195Mb.
Mimo wszystko nie powinno to powodować rozłączania się usług czy urządzeń.

Myślę, że tu coś na rzeczy może być z pingami, teoretycznie jeżeli te byłyby na tyle wysokie to usługa mogłaby pomyśleć, że połączenie zostało utracone. Jeżeli w tym byłby problem to instalacja sqm-scripts (lub luci-sqm-scripts) i odpowiednia konfiguracja powinna problem rozwiązać, z tym, że wtedy tych 250Mb na oczy nie zobaczysz. Połowę z tego co najwyżej.

3

Wgrałem Lede przekierowałem port 3074 na xbox360 i problemy ustały. Ten router spokojnie obsłuży oto dowód: http://speedtest.ipartners.pl/control/share/431322/1    w nocy mam do 300 megabitów.

4 (edytowany przez r43k3n 2017-03-04 02:52:35)

Byłbyś może w stanie sprawdzić jakie osiągnąłbyś prędkości z włączonym SQM? Jeżeli ułatwiło by Ci to sprawę to może podrzucić config dla tej paczki.

Informacje o maksymalnych 195Mb oparłem na tym cytacie innego użytkownika:

Podobnie do tego co napisał Cezary na 1043nd v3 z wgranym najnowszym Gargoyle udało mi się maksymalnie uzyskać 195MBps

Edit 1: Poniżej config. Podmień sobie tylko wartości dla twojego łącza (95% całkowitej prędkości) i ewentualnie interfejs.

config queue 'eth1'
        option enabled '1'
        option interface 'eth0.2'
        option download '114000'
        option upload '9500'
        option debug_logging '0'
        option verbosity '5'
        option qdisc 'cake'
        option script 'piece_of_cake.qos'
        option qdisc_advanced '1'
        option squash_dscp '1'
        option squash_ingress '1'