101

Odp: Problem z kompilacją Domoticz

jeżeli na routerze to masz zrobić OTWORZENIE portu nie przekierowanie na adres routera.

https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … estronywan

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

102

Działa.
Dziękuję Cezarze smile
Jeszcze dopytam tylko odnośnie konfiguracji libcurl, o której w poscie 31 pisał kolega mar_w ( cos tam trzeba zaznaczyc przy kompilacji aby domoticz wysyłał maila ), czy dało by rade skompilować z włączonymi opcjami do tego potrzebnymi ?

103 (edytowany przez mar_w 2017-01-06 02:22:24)

Przy kompilacji zaznacz sobie - do tego co tam jest domyślnie ( a jest niewiele ) - tylko to, co wiąże sie z wysyłaniem poczty -  SMTP. Akurat Na zdjęciu pokazane jest wszystko, ale tym się nie sugeruj, bo to jest stare zdjęcie z mojego posta #17
http://vpx.pl/i/2016/07/30/Zrzut-ekranu2.md.png

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

104

Właśnie problem w tym, że nigdy nie miałem z tym do czynienia sad
Może miałbyś jakiegoś gotowca do udostępnienia ?

105

http://dl.eko.one.pl/test/libcurl_7.40.0-3.2_ar71xx.ipk

106

Dziękuję.
Wszystko pięknie śmiga.

107

Przeniosłem domoticza normalnie do katalogu z pakietami dla ar71xx CC. Pełny libcurl został w został w podkatalogu test, żeby nie mieszać go z wersją normalną.

108

Panowie potrzebuje pomocy bo mam problem z komplacja  Domoticza na platforme mvebu.przy kompilacji dostaje coś takiego:

~/gargoyle $ make -j1 V=s /gargoyle/mvebu-src/package/domoticz/compile
( \
    target=`echo /gargoyle/mvebu-src/package/domoticz/compile  | sed 's/\..*$//'` ; \
    profile=`echo /gargoyle/mvebu-src/package/domoticz/compile | sed 's/^.*\.//'`  ; \
    have_profile=`echo /gargoyle/mvebu-src/package/domoticz/compile | grep "\."`  ; \
    if [ -z "$have_profile" ] ; then profile="" ; fi ; \
    if [ ! -d "targets/${target}" ] ; then echo "ERROR: Specified Target Does Not Exist" ; exit ; fi ; \
    if [ -n "$profile" ] && [ ! -d "targets/${target}/profiles/${profile}" ] ; then echo "ERROR: Specified Target Profile Does Not Exist" ; exit ; fi ; \
    if [ -d "Distribution" ] ; then rm -rf "Distribution" ; fi ;\
    if [ ! -d "${target}-src" ] || [ "false" = "1" -o "false" = "true" -o "false" = "TRUE" ] ; then \
        bash build.sh "$target" "1.9.X (Built 20170221-1555 git@e015765)" "s" "ar71xx" "ar71xx" "true" "true" "$profile" "internationalize" "English-EN" "English-EN" "auto" "false"; \
    else \
        bash rebuild.sh "$target" "1.9.X (Built 20170221-1555 git@e015765)" "s" "true" "true" "$profile" "internationalize" "English-EN" "English-EN" "auto" "false"; \
    fi ; \
)
ERROR: Specified Target Does Not Exist

109

make package/domoticz/compile

po prostu. I musisz być w katalogu gargoyle/mvebu-src a nie poziom wyżej gdzie jest automat od budowania gargoyle.

110

Przekompilowałem od nowa gargoyle i dalej próbuje skompilować pod platforme mvebu domoticza i dalej mam ten problem nie wiem  z czym to jest zwiazane i co robie zle?
W tej lini chyba jest coś nie tak bo jest   ar71xx  a powinno być chyba mvebu  -tylko gdzie to mozna zmienić?
bash build.sh "$target" "1.9.X (Built 20170224-1457 git@e015765)" "99" "ar71xx" "ar71xx" "true" "true" "$profile" "internationalize" "English-EN" "English-EN" "auto" "false"; \

~/gargoyle $ make  /package/domoticz/compile
( \
    target=`echo /package/domoticz/compile  | sed 's/\..*$//'` ; \
    profile=`echo /package/domoticz/compile | sed 's/^.*\.//'`  ; \
    have_profile=`echo /package/domoticz/compile | grep "\."`  ; \
    if [ -z "$have_profile" ] ; then profile="" ; fi ; \
    if [ ! -d "targets/${target}" ] ; then echo "ERROR: Specified Target Does Not Exist" ; exit ; fi ; \
    if [ -n "$profile" ] && [ ! -d "targets/${target}/profiles/${profile}" ] ; then echo "ERROR: Specified Target Profile Does Not Exist" ; exit ; fi ; \
    if [ -d "Distribution" ] ; then rm -rf "Distribution" ; fi ;\
    if [ ! -d "${target}-src" ] || [ "false" = "1" -o "false" = "true" -o "false" = "TRUE" ] ; then \
        bash build.sh "$target" "1.9.X (Built 20170224-1457 git@e015765)" "99" "ar71xx" "ar71xx" "true" "true" "$profile" "internationalize" "English-EN" "English-EN" "auto" "false"; \
    else \
        bash rebuild.sh "$target" "1.9.X (Built 20170224-1457 git@e015765)" "99" "true" "true" "$profile" "internationalize" "English-EN" "English-EN" "auto" "false"; \
    fi ; \
)
ERROR: Specified Target Does Not Exist

111

Przeczytaj uważnie  poprzedni post jeszcze raz. Nie jesteś w tym katalogu co trzeba - wejdź do źródeł danej platformy.

112 (edytowany przez mareksr 2017-02-24 18:26:40)

Dzieki za pomoc jestem kroczek dalej ale dalej jest problem - nie może pobrać pliku -jak pchnać ta kompilacje dalej

/home/ja/gargoyle/mvebu-src/scripts/download.pl "/home/ja/gargoyle/mvebu-src/dl" "openzwave-1.4.2279.tar.gz" "unknown" "" "http://old.openzwave.com/snapshots"
--2017-02-24 18:20:35--  http://old.openzwave.com/snapshots/open … 279.tar.gz
Resolving old.openzwave.com (old.openzwave.com)... 184.106.179.216
Connecting to old.openzwave.com (old.openzwave.com)|184.106.179.216|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 404 Not Found
2017-02-24 18:20:35 ERROR 404: Not Found.

Download failed.
--2017-02-24 18:20:35--  http://mirror2.openwrt.org/sources/open … 279.tar.gz
Resolving mirror2.openwrt.org (mirror2.openwrt.org)... 46.4.11.11
Connecting to mirror2.openwrt.org (mirror2.openwrt.org)|46.4.11.11|:80... connected.
2017-02-24 18:20:36 ERROR 404: Not Found.

Download failed.
--2017-02-24 18:20:36--  http://downloads.openwrt.org/sources/op … 279.tar.gz
Resolving downloads.openwrt.org (downloads.openwrt.org)... 78.24.191.177
Connecting to downloads.openwrt.org (downloads.openwrt.org)|78.24.191.177|:80... connected.
2017-02-24 18:20:36 ERROR 404: Not Found.

Download failed.
No more mirrors to try - giving up.
Makefile:46: recipe for target '/home/ja/gargoyle/mvebu-src/dl/openzwave-1.4.2279.tar.gz' failed
make[2]: *** [/home/ja/gargoyle/mvebu-src/dl/openzwave-1.4.2279.tar.gz] Error 2
make[2]: Leaving directory '/home/ja/gargoyle/mvebu-src/package/openzwave'
package/Makefile:193: recipe for target 'package/openzwave/compile' failed
make[1]: *** [package/openzwave/compile] Error 2
make[1]: Leaving directory '/home/ja/gargoyle/mvebu-src'
/home/ja/gargoyle/mvebu-src/include/toplevel.mk:181: polecenia dla obiektu 'package/domoticz/compile' nie powiodły się
make: *** [package/domoticz/compile] Błąd 2

113

Zmień sobie w makefile od openzwave numer wersji, bo 1.4.2279 już nie ma jest 1.4.2426

114

Dzieki Cezary za dotychczasowa pomoc. Ide dalej z ta kompilacją ale jak zwykle dalej mam problem którego sam nie rozwiąze  wiec prosze o pomoc. Teraz mam coś takiego:

Applying ./patches/012-disable_examples.patch using plaintext:
patching file Makefile
Hunk #1 FAILED at 18.
1 out of 1 hunk FAILED -- saving rejects to file Makefile.rej
Patch failed!  Please fix ./patches/012-disable_examples.patch!
Makefile:46: recipe for target '/home/ja/gargoyle/mvebu-src/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/openzwave-1.4.2426/.prepared_2c290779bb484d09340a7df3bff2bce9' failed
make[2]: *** [/home/ja/gargoyle/mvebu-src/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/openzwave-1.4.2426/.prepared_2c290779bb484d09340a7df3bff2bce9] Error 1
/home/ja/gargoyle/mvebu-src/include/toplevel.mk:181: polecenia dla obiektu 'package/domoticz/compile' nie powiodły się

poprawiłem mekefile tak:

# Copyright (C) 2011 OpenWrt.org
#
# This is free software, licensed under the GNU General Public License v2.
# See /LICENSE for more information.
#

include $(TOPDIR)/rules.mk

PKG_NAME:=openzwave
PKG_REV:=2426
PKG_VERSION:=1.4.$(PKG_REV)
PKG_RELEASE:=1

115

Teraz łatki które masz dla openzwave są złe lub zbędne, bo nowa wersja jest inna.

Domoticz został zgłoszony do włączenia do pakietów (https://github.com/openwrt/packages/pull/3938) możesz sobie makefile pobrać (i ta wersja jest jeszcze dostępna na stronie).

116

Dalej coś źle robię:

Applying ./patches/001-unix-fix-compilation-against-musl-libc-1127.patch using plaintext:
patching file cpp/src/platform/unix/SerialControllerImpl.cpp
Hunk #1 FAILED at 25.
1 out of 1 hunk FAILED -- saving rejects to file cpp/src/platform/unix/SerialControllerImpl.cpp.rej
Patch failed!  Please fix ./patches/001-unix-fix-compilation-against-musl-libc-1127.patch!
Makefile:93: recipe for target '/home/ja/gargoyle/mvebu-src/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/openzwave-1.4.2426/.prepared_2397131d3de3a9e9e3cae2542a50e9d6' failed
make[2]: *** [/home/ja/gargoyle/mvebu-src/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/openzwave-1.4.2426/.prepared_2397131d3de3a9e9e3cae2542a50e9d6] Error 1

Zaczynam watpić że mi sie uda to skompilować.

117

Dalej masz te łatki zbędne.

118

Walcze dalej bez skutku można  to jakos pchnąć dalej?

CMake Error at CMakeLists.txt:40 (message):
  Mosquitto includes or library cannot be found, and you ask to NOT use
  builtin

-- Configuring incomplete, errors occurred!
See also "/home/ja/gargoyle/mvebu-src/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/domoticz-3.5877/CMakeFiles/CMakeOutput.log".
Makefile:100: recipe for target '/home/ja/gargoyle/mvebu-src/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/domoticz-3.5877/.configured_yyy' failed
make[2]: *** [/home/ja/gargoyle/mvebu-src/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/domoticz-3.5877/.configured_yyy] Error 1
make[2]: Leaving directory '/home/ja/gargoyle/mvebu-src/package/domoticz'
package/Makefile:193: recipe for target 'package/domoticz/compile' failed
make[1]: *** [package/domoticz/compile] Error 2

119

Kilka linii wyżej jeszcze pokaż.

120

-gcc-ranlib" -DCMAKE_FIND_ROOT_PATH="/home/ja/gargoyle/mvebu-src/staging_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi;/home/ja/gargoyle/mvebu-src/staging_dir/toolchain-arm_cortex-a9+vfpv3_gcc-4.8-linaro_uClibc-0.9.33.2_eabi" -DCMAKE_FIND_ROOT_PATH_MODE_PROGRAM=BOTH -DCMAKE_FIND_ROOT_PATH_MODE_LIBRARY=ONLY -DCMAKE_FIND_ROOT_PATH_MODE_INCLUDE=ONLY -DCMAKE_STRIP=: -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr -DDL_LIBRARY=/home/ja/gargoyle/mvebu-src/staging_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi -DCMAKE_PREFIX_PATH=/home/ja/gargoyle/mvebu-src/staging_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi -DCMAKE_SKIP_RPATH=TRUE -DCMAKE_BUILD_TYPE=Release -DUSE_BUILTIN_MQTT=no -DUSE_BUILTIN_SQLITE=no -DUSE_STATIC_BOOST=no -DUSE_STATIC_LIBSTDCXX=no -DUSE_STATIC_OPENZWAVE=no -DUSE_PYTHON=no . )
-- The C compiler identification is GNU 4.8.3
-- The CXX compiler identification is GNU 4.8.3
-- Check for working C compiler: /home/ja/gargoyle/mvebu-src/staging_dir/toolchain-arm_cortex-a9+vfpv3_gcc-4.8-linaro_uClibc-0.9.33.2_eabi/bin/arm-openwrt-linux-uclibcgnueabi-gcc
-- Check for working C compiler: /home/ja/gargoyle/mvebu-src/staging_dir/toolchain-arm_cortex-a9+vfpv3_gcc-4.8-linaro_uClibc-0.9.33.2_eabi/bin/arm-openwrt-linux-uclibcgnueabi-gcc -- works
-- Detecting C compiler ABI info
-- Detecting C compiler ABI info - done
-- Check for working CXX compiler: /home/ja/gargoyle/mvebu-src/staging_dir/toolchain-arm_cortex-a9+vfpv3_gcc-4.8-linaro_uClibc-0.9.33.2_eabi/bin/arm-openwrt-linux-uclibcgnueabi-g++
-- Check for working CXX compiler: /home/ja/gargoyle/mvebu-src/staging_dir/toolchain-arm_cortex-a9+vfpv3_gcc-4.8-linaro_uClibc-0.9.33.2_eabi/bin/arm-openwrt-linux-uclibcgnueabi-g++ -- works
-- Detecting CXX compiler ABI info
-- Detecting CXX compiler ABI info - done
  builtin

See also "/home/ja/gargoyle/mvebu-src/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/domoticz-3.5877/CMakeFiles/CMakeOutput.log".
Makefile:100: recipe for target '/home/ja/gargoyle/mvebu-src/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/domoticz-3.5877/.configured_yyy' failed
make[2]: *** [/home/ja/gargoyle/mvebu-src/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/domoticz-3.5877/.configured_yyy] Error 1
make[2]: Leaving directory '/home/ja/gargoyle/mvebu-src/package/domoticz'
package/Makefile:193: recipe for target 'package/domoticz/compile' failed

121

Mosquitto includes or library cannot be found, and you ask to NOT use builtin

Nie masz pakietu od mosquitto. Domyślnie gargoyle nie importuje wszsystkiego z feedsów, musisz sobie pakiety z zależnościami też przenieść.

PS. Prościej by Ci to było na zwykłych źródłach  openwrt zrobić.

122

Tylko jak skompiluje to na openwrt to czy zainstalujemi sie pod gargoyle?

123

Tak, gargoyle to przecież openwrt.

124 (edytowany przez mareksr 2017-02-26 17:53:04)

A wiec skompilowałem openwrt.

w make menuconfig zaznaczyłem

<o> mosquitto.......... mosquitto - an MQTT message broker (with SSL support)            │ │ 
  │ │                   [o]   libwebsockets support                                                              │ │ 
  │ │                   [o]   Include mosquitto_passwd utility                                                   │ │ 
  │ │                   <o> mosquitto-client............. mosquitto - client tools (With SSL support)            │ │ 
  │ │                   <o> mosquitto-client-nossl.... mosquitto - client tools (Without SSL support)            │ │ 
  │ │                   <o> mosquitto-nossl. mosquitto - an MQTT message broker (without SSL support)   

a przy kompilacji domotycza dalej mam:

builtin

See also "/home/ja/chaos_calmer/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/domoticz-3.5877/CMakeFiles/CMakeOutput.log".
Makefile:100: recipe for target '/home/ja/chaos_calmer/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/domoticz-3.5877/.configured_yyyyyyyy' failed
make[2]: *** [/home/ja/chaos_calmer/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/domoticz-3.5877/.configured_yyyyyyyy] Error 1
make[2]: Leaving directory '/home/ja/chaos_calmer/package/domoticz'
package/Makefile:191: recipe for target 'package/domoticz/compile' failed
make[1]: Leaving directory '/home/ja/chaos_calmer'
/home/ja/chaos_calmer/include/toplevel.mk:181: polecenia dla obiektu 'package/domoticz/compile' nie powiodły się

chyba dalej coś zle robie

125

Mi się skompilowane bez potrzeby zaznaczania mosquitto w menu. Masz: http://dl.eko.one.pl/test/