Odp: Problem z kompilacją Domoticz
jeżeli na routerze to masz zrobić OTWORZENIE portu nie przekierowanie na adres routera.
https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … estronywan
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Problem z kompilacją Domoticz
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jeżeli na routerze to masz zrobić OTWORZENIE portu nie przekierowanie na adres routera.
https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … estronywan
Działa.
Dziękuję Cezarze ![]()
Jeszcze dopytam tylko odnośnie konfiguracji libcurl, o której w poscie 31 pisał kolega mar_w ( cos tam trzeba zaznaczyc przy kompilacji aby domoticz wysyłał maila ), czy dało by rade skompilować z włączonymi opcjami do tego potrzebnymi ?
Właśnie problem w tym, że nigdy nie miałem z tym do czynienia ![]()
Może miałbyś jakiegoś gotowca do udostępnienia ?
http://dl.eko.one.pl/test/libcurl_7.40.0-3.2_ar71xx.ipk
Dziękuję.
Wszystko pięknie śmiga.
Przeniosłem domoticza normalnie do katalogu z pakietami dla ar71xx CC. Pełny libcurl został w został w podkatalogu test, żeby nie mieszać go z wersją normalną.
Panowie potrzebuje pomocy bo mam problem z komplacja Domoticza na platforme mvebu.przy kompilacji dostaje coś takiego:
~/gargoyle $ make -j1 V=s /gargoyle/mvebu-src/package/domoticz/compile
( \
target=`echo /gargoyle/mvebu-src/package/domoticz/compile | sed 's/\..*$//'` ; \
profile=`echo /gargoyle/mvebu-src/package/domoticz/compile | sed 's/^.*\.//'` ; \
have_profile=`echo /gargoyle/mvebu-src/package/domoticz/compile | grep "\."` ; \
if [ -z "$have_profile" ] ; then profile="" ; fi ; \
if [ ! -d "targets/${target}" ] ; then echo "ERROR: Specified Target Does Not Exist" ; exit ; fi ; \
if [ -n "$profile" ] && [ ! -d "targets/${target}/profiles/${profile}" ] ; then echo "ERROR: Specified Target Profile Does Not Exist" ; exit ; fi ; \
if [ -d "Distribution" ] ; then rm -rf "Distribution" ; fi ;\
if [ ! -d "${target}-src" ] || [ "false" = "1" -o "false" = "true" -o "false" = "TRUE" ] ; then \
bash build.sh "$target" "1.9.X (Built 20170221-1555 git@e015765)" "s" "ar71xx" "ar71xx" "true" "true" "$profile" "internationalize" "English-EN" "English-EN" "auto" "false"; \
else \
bash rebuild.sh "$target" "1.9.X (Built 20170221-1555 git@e015765)" "s" "true" "true" "$profile" "internationalize" "English-EN" "English-EN" "auto" "false"; \
fi ; \
)
ERROR: Specified Target Does Not Exist
make package/domoticz/compile
po prostu. I musisz być w katalogu gargoyle/mvebu-src a nie poziom wyżej gdzie jest automat od budowania gargoyle.
Przekompilowałem od nowa gargoyle i dalej próbuje skompilować pod platforme mvebu domoticza i dalej mam ten problem nie wiem z czym to jest zwiazane i co robie zle?
W tej lini chyba jest coś nie tak bo jest ar71xx a powinno być chyba mvebu -tylko gdzie to mozna zmienić?
bash build.sh "$target" "1.9.X (Built 20170224-1457 git@e015765)" "99" "ar71xx" "ar71xx" "true" "true" "$profile" "internationalize" "English-EN" "English-EN" "auto" "false"; \
~/gargoyle $ make /package/domoticz/compile
( \
target=`echo /package/domoticz/compile | sed 's/\..*$//'` ; \
profile=`echo /package/domoticz/compile | sed 's/^.*\.//'` ; \
have_profile=`echo /package/domoticz/compile | grep "\."` ; \
if [ -z "$have_profile" ] ; then profile="" ; fi ; \
if [ ! -d "targets/${target}" ] ; then echo "ERROR: Specified Target Does Not Exist" ; exit ; fi ; \
if [ -n "$profile" ] && [ ! -d "targets/${target}/profiles/${profile}" ] ; then echo "ERROR: Specified Target Profile Does Not Exist" ; exit ; fi ; \
if [ -d "Distribution" ] ; then rm -rf "Distribution" ; fi ;\
if [ ! -d "${target}-src" ] || [ "false" = "1" -o "false" = "true" -o "false" = "TRUE" ] ; then \
bash build.sh "$target" "1.9.X (Built 20170224-1457 git@e015765)" "99" "ar71xx" "ar71xx" "true" "true" "$profile" "internationalize" "English-EN" "English-EN" "auto" "false"; \
else \
bash rebuild.sh "$target" "1.9.X (Built 20170224-1457 git@e015765)" "99" "true" "true" "$profile" "internationalize" "English-EN" "English-EN" "auto" "false"; \
fi ; \
)
ERROR: Specified Target Does Not Exist
Przeczytaj uważnie poprzedni post jeszcze raz. Nie jesteś w tym katalogu co trzeba - wejdź do źródeł danej platformy.
Dzieki za pomoc jestem kroczek dalej ale dalej jest problem - nie może pobrać pliku -jak pchnać ta kompilacje dalej
/home/ja/gargoyle/mvebu-src/scripts/download.pl "/home/ja/gargoyle/mvebu-src/dl" "openzwave-1.4.2279.tar.gz" "unknown" "" "http://old.openzwave.com/snapshots"
--2017-02-24 18:20:35-- http://old.openzwave.com/snapshots/open … 279.tar.gz
Resolving old.openzwave.com (old.openzwave.com)... 184.106.179.216
Connecting to old.openzwave.com (old.openzwave.com)|184.106.179.216|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 404 Not Found
2017-02-24 18:20:35 ERROR 404: Not Found.
Download failed.
--2017-02-24 18:20:35-- http://mirror2.openwrt.org/sources/open … 279.tar.gz
Resolving mirror2.openwrt.org (mirror2.openwrt.org)... 46.4.11.11
Connecting to mirror2.openwrt.org (mirror2.openwrt.org)|46.4.11.11|:80... connected.
2017-02-24 18:20:36 ERROR 404: Not Found.
Download failed.
--2017-02-24 18:20:36-- http://downloads.openwrt.org/sources/op … 279.tar.gz
Resolving downloads.openwrt.org (downloads.openwrt.org)... 78.24.191.177
Connecting to downloads.openwrt.org (downloads.openwrt.org)|78.24.191.177|:80... connected.
2017-02-24 18:20:36 ERROR 404: Not Found.
Download failed.
No more mirrors to try - giving up.
Makefile:46: recipe for target '/home/ja/gargoyle/mvebu-src/dl/openzwave-1.4.2279.tar.gz' failed
make[2]: *** [/home/ja/gargoyle/mvebu-src/dl/openzwave-1.4.2279.tar.gz] Error 2
make[2]: Leaving directory '/home/ja/gargoyle/mvebu-src/package/openzwave'
package/Makefile:193: recipe for target 'package/openzwave/compile' failed
make[1]: *** [package/openzwave/compile] Error 2
make[1]: Leaving directory '/home/ja/gargoyle/mvebu-src'
/home/ja/gargoyle/mvebu-src/include/toplevel.mk:181: polecenia dla obiektu 'package/domoticz/compile' nie powiodły się
make: *** [package/domoticz/compile] Błąd 2
Zmień sobie w makefile od openzwave numer wersji, bo 1.4.2279 już nie ma jest 1.4.2426
Dzieki Cezary za dotychczasowa pomoc. Ide dalej z ta kompilacją ale jak zwykle dalej mam problem którego sam nie rozwiąze wiec prosze o pomoc. Teraz mam coś takiego:
Applying ./patches/012-disable_examples.patch using plaintext:
patching file Makefile
Hunk #1 FAILED at 18.
1 out of 1 hunk FAILED -- saving rejects to file Makefile.rej
Patch failed! Please fix ./patches/012-disable_examples.patch!
Makefile:46: recipe for target '/home/ja/gargoyle/mvebu-src/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/openzwave-1.4.2426/.prepared_2c290779bb484d09340a7df3bff2bce9' failed
make[2]: *** [/home/ja/gargoyle/mvebu-src/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/openzwave-1.4.2426/.prepared_2c290779bb484d09340a7df3bff2bce9] Error 1
/home/ja/gargoyle/mvebu-src/include/toplevel.mk:181: polecenia dla obiektu 'package/domoticz/compile' nie powiodły się
poprawiłem mekefile tak:
# Copyright (C) 2011 OpenWrt.org
#
# This is free software, licensed under the GNU General Public License v2.
# See /LICENSE for more information.
#
include $(TOPDIR)/rules.mk
PKG_NAME:=openzwave
PKG_REV:=2426
PKG_VERSION:=1.4.$(PKG_REV)
PKG_RELEASE:=1
Teraz łatki które masz dla openzwave są złe lub zbędne, bo nowa wersja jest inna.
Domoticz został zgłoszony do włączenia do pakietów (https://github.com/openwrt/packages/pull/3938) możesz sobie makefile pobrać (i ta wersja jest jeszcze dostępna na stronie).
Dalej coś źle robię:
Applying ./patches/001-unix-fix-compilation-against-musl-libc-1127.patch using plaintext:
patching file cpp/src/platform/unix/SerialControllerImpl.cpp
Hunk #1 FAILED at 25.
1 out of 1 hunk FAILED -- saving rejects to file cpp/src/platform/unix/SerialControllerImpl.cpp.rej
Patch failed! Please fix ./patches/001-unix-fix-compilation-against-musl-libc-1127.patch!
Makefile:93: recipe for target '/home/ja/gargoyle/mvebu-src/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/openzwave-1.4.2426/.prepared_2397131d3de3a9e9e3cae2542a50e9d6' failed
make[2]: *** [/home/ja/gargoyle/mvebu-src/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/openzwave-1.4.2426/.prepared_2397131d3de3a9e9e3cae2542a50e9d6] Error 1
Zaczynam watpić że mi sie uda to skompilować.
Dalej masz te łatki zbędne.
Walcze dalej bez skutku można to jakos pchnąć dalej?
CMake Error at CMakeLists.txt:40 (message):
Mosquitto includes or library cannot be found, and you ask to NOT use
builtin
-- Configuring incomplete, errors occurred!
See also "/home/ja/gargoyle/mvebu-src/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/domoticz-3.5877/CMakeFiles/CMakeOutput.log".
Makefile:100: recipe for target '/home/ja/gargoyle/mvebu-src/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/domoticz-3.5877/.configured_yyy' failed
make[2]: *** [/home/ja/gargoyle/mvebu-src/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/domoticz-3.5877/.configured_yyy] Error 1
make[2]: Leaving directory '/home/ja/gargoyle/mvebu-src/package/domoticz'
package/Makefile:193: recipe for target 'package/domoticz/compile' failed
make[1]: *** [package/domoticz/compile] Error 2
Kilka linii wyżej jeszcze pokaż.
-gcc-ranlib" -DCMAKE_FIND_ROOT_PATH="/home/ja/gargoyle/mvebu-src/staging_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi;/home/ja/gargoyle/mvebu-src/staging_dir/toolchain-arm_cortex-a9+vfpv3_gcc-4.8-linaro_uClibc-0.9.33.2_eabi" -DCMAKE_FIND_ROOT_PATH_MODE_PROGRAM=BOTH -DCMAKE_FIND_ROOT_PATH_MODE_LIBRARY=ONLY -DCMAKE_FIND_ROOT_PATH_MODE_INCLUDE=ONLY -DCMAKE_STRIP=: -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr -DDL_LIBRARY=/home/ja/gargoyle/mvebu-src/staging_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi -DCMAKE_PREFIX_PATH=/home/ja/gargoyle/mvebu-src/staging_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi -DCMAKE_SKIP_RPATH=TRUE -DCMAKE_BUILD_TYPE=Release -DUSE_BUILTIN_MQTT=no -DUSE_BUILTIN_SQLITE=no -DUSE_STATIC_BOOST=no -DUSE_STATIC_LIBSTDCXX=no -DUSE_STATIC_OPENZWAVE=no -DUSE_PYTHON=no . )
-- The C compiler identification is GNU 4.8.3
-- The CXX compiler identification is GNU 4.8.3
-- Check for working C compiler: /home/ja/gargoyle/mvebu-src/staging_dir/toolchain-arm_cortex-a9+vfpv3_gcc-4.8-linaro_uClibc-0.9.33.2_eabi/bin/arm-openwrt-linux-uclibcgnueabi-gcc
-- Check for working C compiler: /home/ja/gargoyle/mvebu-src/staging_dir/toolchain-arm_cortex-a9+vfpv3_gcc-4.8-linaro_uClibc-0.9.33.2_eabi/bin/arm-openwrt-linux-uclibcgnueabi-gcc -- works
-- Detecting C compiler ABI info
-- Detecting C compiler ABI info - done
-- Check for working CXX compiler: /home/ja/gargoyle/mvebu-src/staging_dir/toolchain-arm_cortex-a9+vfpv3_gcc-4.8-linaro_uClibc-0.9.33.2_eabi/bin/arm-openwrt-linux-uclibcgnueabi-g++
-- Check for working CXX compiler: /home/ja/gargoyle/mvebu-src/staging_dir/toolchain-arm_cortex-a9+vfpv3_gcc-4.8-linaro_uClibc-0.9.33.2_eabi/bin/arm-openwrt-linux-uclibcgnueabi-g++ -- works
-- Detecting CXX compiler ABI info
-- Detecting CXX compiler ABI info - done
builtin
See also "/home/ja/gargoyle/mvebu-src/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/domoticz-3.5877/CMakeFiles/CMakeOutput.log".
Makefile:100: recipe for target '/home/ja/gargoyle/mvebu-src/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/domoticz-3.5877/.configured_yyy' failed
make[2]: *** [/home/ja/gargoyle/mvebu-src/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/domoticz-3.5877/.configured_yyy] Error 1
make[2]: Leaving directory '/home/ja/gargoyle/mvebu-src/package/domoticz'
package/Makefile:193: recipe for target 'package/domoticz/compile' failed
Mosquitto includes or library cannot be found, and you ask to NOT use builtin
Nie masz pakietu od mosquitto. Domyślnie gargoyle nie importuje wszsystkiego z feedsów, musisz sobie pakiety z zależnościami też przenieść.
PS. Prościej by Ci to było na zwykłych źródłach openwrt zrobić.
Tylko jak skompiluje to na openwrt to czy zainstalujemi sie pod gargoyle?
Tak, gargoyle to przecież openwrt.
A wiec skompilowałem openwrt.
w make menuconfig zaznaczyłem
<o> mosquitto.......... mosquitto - an MQTT message broker (with SSL support) │ │
│ │ [o] libwebsockets support │ │
│ │ [o] Include mosquitto_passwd utility │ │
│ │ <o> mosquitto-client............. mosquitto - client tools (With SSL support) │ │
│ │ <o> mosquitto-client-nossl.... mosquitto - client tools (Without SSL support) │ │
│ │ <o> mosquitto-nossl. mosquitto - an MQTT message broker (without SSL support)
a przy kompilacji domotycza dalej mam:
builtin
See also "/home/ja/chaos_calmer/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/domoticz-3.5877/CMakeFiles/CMakeOutput.log".
Makefile:100: recipe for target '/home/ja/chaos_calmer/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/domoticz-3.5877/.configured_yyyyyyyy' failed
make[2]: *** [/home/ja/chaos_calmer/build_dir/target-arm_cortex-a9+vfpv3_uClibc-0.9.33.2_eabi/domoticz-3.5877/.configured_yyyyyyyy] Error 1
make[2]: Leaving directory '/home/ja/chaos_calmer/package/domoticz'
package/Makefile:191: recipe for target 'package/domoticz/compile' failed
make[1]: Leaving directory '/home/ja/chaos_calmer'
/home/ja/chaos_calmer/include/toplevel.mk:181: polecenia dla obiektu 'package/domoticz/compile' nie powiodły się
chyba dalej coś zle robie
Mi się skompilowane bez potrzeby zaznaczania mosquitto w menu. Masz: http://dl.eko.one.pl/test/
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Problem z kompilacją Domoticz
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc