1 (edytowany przez karnasw 2017-02-25 15:42:55)

Temat: [LEDE] Brak dostępu przez parę sekund do dysku USB

Witam, zmieniłem przedwczoraj OpenWrt na Lede 17.01, skonfigurowałem router podobnie jak OpenWrt. Wszystko jest ok, jedynie mam problem z dyskiem przechodzącym do stanu spoczynku. Na routerze nie mam zainstalowanego żadnego Hd-idle. Jest to irytujące ponieważ wchodzę sobie na udział sieciowy samba, przechodzę do pliku z muzyką, a tu mi wywala komunikat o braku takiego pliku. Widocznie windows ścieżki folderów zapamiętał. Po 5 sekundach ponownie wchodzę na udział i mogę bez problemu już wchodzić w każdy plik. Z transmission jest podobny problem, na początku informuje o błędzie zapisu pliku na dysku, a dopiero po ponownej próbie zapisuje plik częściowy.

Router: WDR3600

Jak mogę temu zaradzić?

Dane z fstab:

config global
    option anon_swap '0'
    option anon_mount '0'
    option auto_swap '1'
    option auto_mount '1'
    option delay_root '5'
    option check_fs '0'

config mount
    option target '/mnt/sda1'
    option uuid 'd9bf4df9-773b-d201-c085-4df9773bd201'
    option enabled '1'
    option fstype 'ext4'

config swap
    option uuid '6df85487-7ccd-41cb-b79b-bbd1af024771'
    option enabled '1'

2

Odp: [LEDE] Brak dostępu przez parę sekund do dysku USB

System tym nie steruje w żaden sposób. Zobacz czy nie masz jakiegoś softu do dysku którym można wyłączyć usypianie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez karnasw 2017-02-27 12:40:27)

Odp: [LEDE] Brak dostępu przez parę sekund do dysku USB

Tylko na OpenWrt nie miałem takiego problemu, dysk cały czas chodził, od razu wchodziłem i mi wczytywało pliki, a transmission bez problemu ładował dane.

https://1drv.ms/i/s!AtsWmyTq-KCBmMENlxvv_vyHF_y58g

Spróbuję sformatować dysk i na nowo zrobić montowanie.

Edycja:

Przeformatowanie, ponowne montowanie oraz zmiana portu USB w routerze pomogła. Teraz nie mam już problemu z chwilowym brakiem dostępu do zasobów.