Temat: Dwa TP-LINK Archer C7 (parter + piętro) czy jeden lepszy?

Mam taki dylemat. W całym budynku ma być net, ale strop jest żelbetowy i jeden zwykły router nie daje rady. Pomyślałem, że postawię dwa Archery C7 z czego oba będą w trybie AP i AP Client jednocześnie (jeden będzie brał przez wifi z Huaweii stika 4G a drugi z tego pierwszego). Zastanawiam się i tak czy to jednak zadziała i czy nie będzie konieczny dodatkowy repeater na półpiętrze, a wtedy to już się robi trochę karkołomne (chociaż może nie).

Pytanie jakie mam to czy nie istnieje może coś do OpenWrt/LEDE w cenie jak za za cały wyżej wymieniony sprzęt, z gwarancją, że pokryje parter i piętro (musiałoby wtedy stać na piętrze).

2

Odp: Dwa TP-LINK Archer C7 (parter + piętro) czy jeden lepszy?

Raczej nikt nie wie czy się przebije przez strop, ten konkretny strop. Musisz sprawdzić po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

totalizator napisał/a:

postawię dwa Archery C7 z czego oba będą w trybie AP i AP Client jednocześnie (jeden będzie brał przez wifi z Huaweii stika 4G a drugi z tego pierwszego). Zastanawiam się i tak czy to jednak zadziała

To może zadziała ale ze stabilnością i prędkością nie będzie miało nic wspólnego.

totalizator napisał/a:

Pytanie jakie mam to czy nie istnieje może coś do OpenWrt/LEDE w cenie jak za za cały wyżej wymieniony sprzęt, z gwarancją, że pokryje parter i piętro (musiałoby wtedy stać na piętrze).

Skoro archer tego nie pokryje to żaden inny domowy router tego nie pokryje, Na wszystkie urządzenia wifi jest limit mocy na 100mW.

W cenie 2 C7 i modemu 4g wifi. Możesz kupić (bez pasma 5GHz) WR1043ND + E3372 + WPA4220 = 600zł i jeszcze zostanie
z pasmem 5GHz byś musiał trochę kasy dołożyć i kupić C7 + E3372 + WPA8630 = 1050zł
Oczywiście na routerze musisz wgrać OpenWrt.

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

4 (edytowany przez totalizator 2017-02-24 17:43:48)

Cezary napisał/a:

Raczej nikt nie wie czy się przebije przez strop, ten konkretny strop. Musisz sprawdzić po prostu.

Zdaję sobie z tego sprawę. Zastanowiło mnie tylko czy przy obecnie dostępnym sprzęcie dwa Archery to pewniejsze rozwiązanie od jednego, lepszego (ale tu już nie wiem co). Tylko jak sam o tym myślę to chyba jednak bezpieczniej kupić po jednym na piętro co nie będzie przecież aż taką ekstrawagancją.

5

Tylko jak sam o tym myślę to chyba jednak bezpieczniej kupić po jednym na piętro co nie będzie przecież aż taką ekstrawagancją.

o ile są połączone kablem to OK. Przez WiFi - szkoda czasu i kasy.

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

6 (edytowany przez totalizator 2017-02-24 17:55:28)

Heinz napisał/a:

Tylko jak sam o tym myślę to chyba jednak bezpieczniej kupić po jednym na piętro co nie będzie przecież aż taką ekstrawagancją.

o ile są połączone kablem to OK. Przez WiFi - szkoda czasu i kasy.

Chciałem przez WiFi.

Heinz napisał/a:

Skoro archer tego nie pokryje to żaden inny domowy router tego nie pokryje, Na wszystkie urządzenia wifi jest limit mocy na 100mW.

W cenie 2 C7 i modemu 4g wifi. Możesz kupić (bez pasma 5GHz) WR1043ND + E3372 + WPA4220 = 600zł i jeszcze zostanie
z pasmem 5GHz byś musiał trochę kasy dołożyć i kupić C7 + E3372 + WPA8630 = 1050zł
Oczywiście na routerze musisz wgrać OpenWrt.

Dlaczego sądzisz, że będzie problem ze stabilnością? Ale w ogóle nie pomyślałem o transmiterze sieciowym a przecież w dzisiejszych czasach to chyba już nawet działa? Instalacja elektryczna jest nowa.

Stick 4G Huaweii już jest więc nie wliczam do kalkulacji. W tym momencie wydaje mi się, że sensowne by było kupienie jednego Archera C7 i do tego TL-WPA4220 Starter Kit za ~250zł. W ten sposób wychodzi taniej i daje gwarancję działania. W każdym razie dzięki bo o tym nie pomyślałem.