Temat: Jeden port USB a podłączenie drukarki i modemu.

Witam, poprzednie swoje problemy rozwiązałem. Na swojej drodze napotkałem kolejny. Czy jest możliwość pod jeden port USB podłączyć i drukarkę USB oraz modem od internetu? Czy jest z tym jakiś problem i to rozwiązanie nigdy nie będzie działać?

2

Odp: Jeden port USB a podłączenie drukarki i modemu.

MixTape napisał/a:

Witam, poprzednie swoje problemy rozwiązałem. Na swojej drodze napotkałem kolejny. Czy jest możliwość pod jeden port USB podłączyć i drukarkę USB oraz modem od internetu? Czy jest z tym jakiś problem i to rozwiązanie nigdy nie będzie działać?

Tak, podłącz sobie prze HUB USB.

3

Dobra, a później muszę dla każdego ustawić inny port? Tak, czyli dla modemu będzie do dev/ttyUSB0 a dla drukarki ten Lp coś, tak? Czy źle to rozumiem

4

Raczej samo znajduje i ustawia.

ZTE MF28D 4G LTE + TP-link MR3220v2 + OpenWRT CC + Orange LTE 115GB

Bloger. Radioamator. Linuxiarz.

5

Z tego co czytałem to drukarkę trzeba skonfigurować ręcznie. Problem dwóch modemow się rozwiązał, na jednym skończyła się umowa. Hmm, o drukarce no nie wiem, chciałbym mieć sto procent pewności, że jak podłącze to będzie działać.

6

Konfigurować drukarke to recznie, ale jeśli chodzi o ustawienie portu to samo automatycznie zrobi

ZTE MF28D 4G LTE + TP-link MR3220v2 + OpenWRT CC + Orange LTE 115GB

Bloger. Radioamator. Linuxiarz.

7

U mnie drukarka jest automatycznie wykrywana pod /dev/usb/lp0 i takie coś jest wpisane domyślnie w LuCI, choć pewnie w gargoyle też.

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

8

Źle napisałem, chodziło o ręczna konfigurację , mam rozumieć, że przez huba nie będą się one gryzly i będą działać? Dziękuję bardzo każdemu za podpowiedź. Router działa na openwrt także myślę, że będzie działać. Jeszcze raz dziękuje. ????????

9

Hub z punktu widzenia systemu (openwrt) jest przezroczysty. Po prostu dostajesz więcej portów usb. Inna sprawa że oczywiście maleje ogóle przepustowość USB dla poszczególnych urządzeń.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

10

Są to duże spadki na przepustowości, czy zależne jest to od sprzętu? Dodatkowo zapomniałem zapytać o jeszcze jedną sprawę. Jak wygląda sprawa z drukowaniem wtedy z telefonu z androidem? Jest coś dostępnego wtedy? Jakaś aplikacja czy trzeba już szukać osobno czegoś takiego?
Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi smile

11

Jak znajdziesz coś do androida dla swojej drukarki to będziesz miał.

Są spadki na przepustowości, ale bardziej to widać np. dla kamer korzystających ze sterownika uvc.

12

Czyli rozumiem, że router przypisuje IP drukarce... A to jak rozwiązać problem z androidem, to po prostu znaleźć aplikacje, która będzie miała sterowniki do danej drukarki i wyszuka mi ją po WiFi? Dobrze rozumiem? smile

13

Nie, router nie przypisuje adres IP drukarce usb. Router widzi urządzenie usb (i delikatnie mówiąc wisi mu to czy to jest drukarka, modem czy miernik stężenia CO2). Natomiast co dalej z tym zrobisz to już od Ciebie zależy jakie oprogramowanie zainstalujesz na routerze żeby to urządzenie usb obsłużyć.

14 (edytowany przez MixTape 2017-02-23 10:27:06)

1.Kontynuując mój wywód... Chodzi mi o to, czy da się do drukarki przypisać IP czy jest to nie wykonalne. Nie pamiętam nazwy drukarki teraz. Ale muszę się stosować do tego poradnika http://eko.one.pl/?p=openwrt-printserwer lub tego http://eko.one.pl/?p=openwrt-cups pytanie moje  jest, który z nich jest lepszy.

Edit 2.Już mam, widzę, że ten drugi poradnik cups, ma coś takiego jak "http://192.168.1.1:631/printers/Xerox_Phaser_3117" czyli rozumiem, że ta pełna nazwę muszę wtedy wpisać w aplikacji na telefonie? Lub spróbować automatycznie wyszukać drukarkę?

3.Jeszcze jedno, która linia w tym kodzie odpowiada za użytkownika i hasło "opkg install wget
    # opkg install python python-openssl python-cups
    # cd /root
    # wget --no-check-certificate https://github.com/armooo/cloudprint/ar … ter.tar.gz
    # tar zxvf master.tar.gz
    # rm master.tar.gz
    # python cloudprint-master/cloudprint/cloudprint.py
"
Czy jednak żadna i login i hasło podaję w graficznym interfejsie?

15

Jeszcze raz:
- albo drukarka jest sieciowa i ma swoje ip lub dostaje ip po dhcp
- albo drukarka jest na usb i wtedy musisz sobie jakiś printserwer zainstalować (podałeś linki). Czy będzie działać w ten sposób to już zależy, musisz sam sprawdzić czy będzie chciała działać (tym bardziej że nie podałeś jaki model). Wtedy odwołując się do drukarki gdzieś tam w konfiguracji na komputerze musisz podać adres ip jaki ma router do którego jest dołączona drukarka.

16 (edytowany przez MixTape 2017-02-23 10:39:41)

Jeżeli mogę liczyć dalej na Twoja pomoc, bo już wiele razy mi pomogłeś i to strasznie, to dopiero o godzinie 12 jestem w stanie napisać jaka to drukarka. Jednak huba nie wiem czy kupię dzisiaj. Dodatkowo, chciałbym zostać przy cups, domyślam się, że ma większe wsparcie oraz drukowanie np z chmury Google co mi bardzo się przyda, dodatkowe swoje myśli i problemy zawarłem w poście wyżej.

Odwołując się do drukarki. Podaję wtedy adres IP routera, czyli jak jest to 192.168.1.1 to taki podaję? Czy zmieniam mu końcówkę? Czy zostawiam bez zmian.

Dodatkowo przed tym wszystkim będę robił extroot, ponieważ mój router ma mało pamięci. Jednak nie wiem która cześć poradnika wybrać pod openwrt Luci

17

Podajesz 192.168.1.1 jeżeli taki adres ma router. Do extroota: https://eko.one.pl/?p=openwrt-externalr … szewydania

I zapomnij o luci. Nie klikaj tego w luci bo później jest temat na trzy strony typu "wyklikałem w luci i nie działa, dlaczego?".

18

Luci to interfejs graficzny tak? A jak przez putty będę wpisywal komendy to powinno działać? smile

19

Luci to interfejs graficzny tak. Po prostu korzystniej to zrobić z konsoli.

20

Co do drukarki to jest to hp deskjet 1510. Nie wiem czy będę robił cups, bo na razie nie mam nośnika pamięci żadnego, zrobię chyba na podstawie poradnika pierwszego smile

21

Zobacz http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 70#p157470

22 (edytowany przez MixTape 2017-02-23 12:46:05)

http://eko.one.pl/?p=openwrt-printserwer jest ten poradnik drukarka HP deskjet 1510. Robię wszystko według poradnika i drukarka powinna działać? Dodatkowo. Chciałbym się dowiedzieć, czy mając podpięty modem mogę robić wszystko według poradnika? Czy lepiej odpiac go i podłączyć po skończeniu robienia z drukarką smile Dla mniej doświadczonych, którzy może zajrza na to forum kiedyś w podobnym przypadku jak ja. Dodam, że internet musi podłączony, żeby ściągnąć pakiety smile

23

Ten poradnik jest do printserwera. Czy ten printserwer działa z 1510 to już sobie sprawdź.

Możesz może zostać, on w niczym nie przeszkadza.
PS. Używaj znaków zapytania bo tak wychodzą zdania oznajmujące i trudno się zorientować czy pytasz czy odpowiadasz.

24 (edytowany przez MixTape 2017-02-23 13:19:18)

Printserwer działa, wszystko hula. Jednak teraz mam dylemat czy skończył mi się tusz i drukuje co poniektore rzeczy na kartce, czy to wina serwera hmm jednak to tusz. Dziękuję bardzo za pomoc smile