Temat: Uwalony TL-WR1043ND V1?

Witam

Dziś po aktualizacji gargoyle do wersji 1.9.2.1 router nie wstał tzn. uruchamia się świeci dioda PWR oraz inne dioty LAN, WAN jeśli podłączy się kabel, ale na tym koniec. Nie mogę zalogować się do routera pod adresem 192.168.1.1.
Próbowałem wejść w tryb failsafe naciskałem przycisk QSS gdy tylko na moment przy włączaniu zapaliła się dioda SYS, ale nic się nie dzieję sad
Czy jest jakaś szansa na uratowanie go bez kabla?

2

Odp: Uwalony TL-WR1043ND V1?

Tylko jeżeli miałeś w miarę nowy uboot i masz w nim tryb awaryjny: http://tplink-forum.pl/index.php?/topic … 1043nd-v2/

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No właśnie wersja mojego routera to V1 więc chyba nie sad Z tego co czytam to są opisy V2 .

4

Spekulację robisz, sprawdź po prostu. v1 też to ma z miarę nowym ubootem.

5 (edytowany przez berkley 2017-02-19 11:53:21)

No dobrze zrobiłem wszystko według instrukcji. Ustawiłem adres karty lan na 192.168.1.66 i teraz pytanie jaki obraz wybrać jako recorvery? Czy musi to być obraz orginalny ze strony tp-linka? czy mogę obraz gargoyle w wersji factory?

Edit:

No dobra ściągnąłem gotowy obraz recorvery z forum dla tl-wr1043nd v1.

Niestety na chwilę obecną nic się nie dzieje. Jest połączenie Lan między routerem a laptopem 1 Gb/s ale nie widać aby soft się wgrywał sad Zresztą nie świeci dioda QSS zapala się ona tylko przy włączaniu routera na krótką chwilę.

Być może coś źle robię.

W programie Tffpd64 co jakiś czas mi przeskakuję samoczynnie server interfaces z 192.168.1.66 na inną kartę.

6

Więc sorry, raczej bez kabelka się nie obędzie.

A adres sprawdź też 192.168.0.66, w zależności od uboot raz jest tak a raz tak.

7

To lipa sad a jaki orientacyjnie jest koszt naprawy takiego routera? Czy w ogóle jest sens go naprawiać?

8

Zależy. Chcesz naprawy pisz na priv.

9

W WR1043NDv1 adres serwera TFTP musi być 192.168.0.66. Adres klienta (routera) to 192.168.0.86.
Żeby uruchomić wgrywanie po TFTP w tym modelu trzeba nacisnąć i przytrzymać przycisk reset (jakimś długopisem albo wykałaczką) po uruchomieniu routera. Na ekranie komputera powinien pojawić się odpowiedni komunikat, gdy router ściągnie sobie obraz z serwera TFTP.

10

Dziękuję za rady, ale niestety mimo całego dnia prób nie udało mi się nic zdziałać.
Rozważam jeszcze naprawę, ale chyba pomyślę o zakupię nowego urządzenia.

Co byście polecili zamiast wysłużonego TL-WR1043ND? Może to samo tylko w nowszej wersji?

11

Polecam http://eko.one.pl/routerdatabase/ , poszukaj to czego oczekujesz po routerze.

12

barkley - sprawdź maila - napisałem Ci zapytanie.

13

berkley napisał/a:

Co byście polecili zamiast wysłużonego TL-WR1043ND? Może to samo tylko w nowszej wersji?

Najnowsza wersja - v4 posiada CPU 750Mhz, 64MB RAM i 16MB Flash czyli całkiem przyzwoicie. Jednak jeżeli zależy Ci na tym by działało tam Chaos Calmer, czyli wersje sprzętowe v2, v3 to masz CPU 720Mhz, 64MB RAM i 8MB Flash. WR1043ND to całkiem przyzwoity model, swoją drogą TP-Link nie ma chyba nic wydajniejszego poza Archer C2600.

14

berkley napisał/a:

Witam

Dziś po aktualizacji gargoyle do wersji 1.9.2.1 router nie wstał tzn. uruchamia się świeci dioda PWR oraz inne dioty LAN, WAN jeśli podłączy się kabel, ale na tym koniec. Nie mogę zalogować się do routera pod adresem 192.168.1.1.
Próbowałem wejść w tryb failsafe naciskałem przycisk QSS gdy tylko na moment przy włączaniu zapaliła się dioda SYS, ale nic się nie dzieję sad
Czy jest jakaś szansa na uratowanie go bez kabla?

U mnie dzisiaj to samo, do tego 3 razy próbowałem go zaktualizować i po restarcie dalej była wersja poprzednia (bodajże 1.9.1.2) za 4 razem przy próbie aktualizacji już nie wstał.

15

U mnie wczoraj  to samo....  pare razy próbowałem go zaktualizować i po restarcie dalej była wersja poprzednia (1.9.1.1) za którymś razem przy resecie firstboot podjąłem kolejną próbę aktualizacji po której już nie wstał..... Co ciekawe nie mogłem już wcześniej przejść z 191.1.1 na 1.9.1.2 i wtedy odpuściłem.... Jednak upór nie popłaca... Cezary ratunku czy coś zdołasz pomóc via kabel? Bo tftp próbowałem na wszystkie sposoby i niestey lipa.  Już czuję na karku oddech całej rodziny... i jak mantra powtarzany tekst Lepsze jest wrogiem dobrego....

16

Jak Ci pepe2k pisał - odpisałem w południe smile

17

No właśnie problem w tym, że nie dostałem nic na maila... sad

18

Po tych przypadkach chyba się wstrzymam z aktualizacją do wersji 1.9.2.1 na WR1043NDv1. Miałem podobnie przy aktualizacji jak się nie mylę z wersji 1.9.0.3 do 1.9.1.1. Za pierwszym razem aktualizacja i po restarcie brak zmian - zostało stare gargoyle.
Za drugim razem poszło dobrze.
Czy może to mieć związek z brakiem wolnej pamięci RAM podczas aktualizacji? TL-WR1043NDv1 nie ma jej zbyt dużo.
Ja akurat sprawdzałem ilość wolnej pamięci RAM i wyłączałem usługi na czas aktualizacji.

19

Jak ktoś jest z Katowic lub okolicy, to może podskoczyć. Pomogę za darmo postawić router na nogi.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

20

Ja zawsze przed zamianą oprogramowania restartuję router. Gdy pochodzi kilka dni to już nie zrobi aktualizacji (samoczynny restart, brak zmian), dopiero jak mu zrobię reboot to można wgrywać.

21

Dzięki Cezary za sprawne i "od ręki" reanimowanie mojego pacjenta. smile

22

Hej takie szybkie pytanie bo chyba zbyt pochopnie kupiłem Konwerter przejściówka USB-UART i nie wiem czy się ogóle nada do reanimacja.

SPECYFIKACJA :
-Napięcie zasilania 3,3V lub 5V
-Oparty na układzie PL2303HX
-Sygnalizacja LED wskazująca komunikację
-kompatybilny jest z USB 1.1 i 2.0
-wyjścia RxD, TxD, GND, 3,3V 5V
- Doskonale współpracuje z naszymi modułami PRO MINI
- konwerter jest zabezpieczony koszulką termokurczliwą, co zwiększa jego wytrzymałość

23

Nada się - sprawdzone wielokrotnie.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

24

Dzięki za szybką odpowiedź wink To teraz czekam na przesyłkę i zaczynam się szkolić w tym zakresie.

Pozdrawiam

25 (edytowany przez pablo.see 2017-03-04 12:58:11)

Chyba kolega robił upgrade przez panel www zamiast przez sysuprade. Mnie też ostatnio podkusiło tak zrobić, chociaż zawsze robiłem przez SSH (aktualizacja przez panel jest chyba popsuta). Pamiętaj tylko żeby podłączyć RX z konwertera do TX na płytce i na odwrót, bo będziesz się męczył. Od razu wlutuj goldpiny żeby na przyszłość było. Do podłączenia możesz użyć kabelka audio od cd-rom.
https://wiki.openwrt.org/_detail/media/ … l-wr1043nd

Żeby łatwo trafić z wpisaniem tpl, skopiuj te litery do schowka a potem klikaj prawym przyciskiem myszy w konsoli putty.

Modem: Huawei HG8245Q2  (Servire.net)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748