Temat: Opcje RECOVERY.
Ostatnio zakupiłem Ubiquiti EdgeRouter X. Wgranie LEDE nie należało do banalnie prostej procedury ale nie było też wyjątkowo trudne. Problem pojawił się przy próbie przywrócenie oryginalnego oprogramowania. W skrócie opcje recovery dla modeli EdgeRouter X i X-XFP są praktycznie nie istniejące. Na oryginalnym oprogramowaniu jeżeli uszkodzimy system wystarczająco dokładnie nie ma żadnych opcji postawienia systemu na nowo. Co prawda mamy konsolę i TFTP ale co z tego skoro producent nie wypuścił żadnych obrazów, które posłużyłyby do odbudowania struktury kości Flash. W przypadku LEDE jest prościej, bo wystarczy (w dużym skrócie) podłączyć konsolę, użyć obrazu initramfs i zrobić sysupgrade by postawić system na nowo.
Ta sytuacja skłoniła mnie do rozważanie jeszcze jednej kwestii w przypadku zakupu nowego routera. Opcje recovery. Wiem, że w przypadku TP-Linków jest to banalnie proste, bo wystarczy ustawić odpowiedni adres IP na serwerze TFTP i umieścić tam odpowiednio nazwany plik z systemem. Nie musi to być nawet firmware producenta, może to być obraz OpenWRT/LEDE.
A jak wygląda sprawa recovery na urządzeniach innych producentów? Nie tylko w przypadku powrotu z OpenWRT/LEDE ale również w przypadku uwalenia oryginalnego oprogramowania.