Temat: vpn nieprawidlowe funkcjonowanie po sici wifi

Witam
Wiem ze pytanie nie jest bezposrednio zwiazane z Gargoyle ale moze ktos mnie naprowadzi na rozwiazanie.

Co moze byc przyczyna ze przy laczeniu przez siec wifi dostawcy internetiwego "xxx" usluga vpn nie funkcjonuje, (programem open vpn na win np.7 ze polaczenie jest ustanowione ale na przegladarce internetowej nie ma internetu jak i tzw pingi nie dzialaja tylko do lokalnego routera pingi dzialaja).

Natomiast  po ustanowieniu polaczenia internetowego z telefonu tj. udastepniam internet z telefonu (orange) komputerowi, usluga vpn funkcjonuje prawidlowo.

Czy dostawca internetu moze cos blokowac, ew zmiana portu udp na jakis inny ( ew jaki) by pomoglo?

2 (edytowany przez mar_w 2017-02-16 00:46:26)

Odp: vpn nieprawidlowe funkcjonowanie po sici wifi

wiesmac napisał/a:

Witam
Wiem ze pytanie nie jest bezposrednio zwiazane z Gargoyle ale moze ktos mnie naprowadzi na rozwiazanie.

Co moze byc przyczyna ze przy laczeniu przez siec wifi dostawcy internetiwego "xxx" usluga vpn nie funkcjonuje, (programem open vpn na win np.7 ze polaczenie jest ustanowione ale na przegladarce internetowej nie ma internetu jak i tzw pingi nie dzialaja tylko do lokalnego routera pingi dzialaja).

Natomiast  po ustanowieniu polaczenia internetowego z telefonu tj. udastepniam internet z telefonu (orange) komputerowi, usluga vpn funkcjonuje prawidlowo.

Czy dostawca internetu moze cos blokowac, ew zmiana portu udp na jakis inny ( ew jaki) by pomoglo?

1. W sumie to nic nie pokazałeś jeśli chodzi o logi z tego połączenia.
2. Jeżeli openvpn jednak zestawia tunel po wifi, to chyba dostawca nie blokuje...
3. A przecież nikt Ci nie broni zmienić sobie port na jakiś mało "podejrzany", prawda?
   Chyba znasz porty, których żaden dostawca internetu nie blokuje, bo wtedy nie byłby dostawcą internetu smile Co Ci szkodzi  spróbować?
4. I jeżeli to nie jest Openwrt/Lede/Gargoyle tylko klient Windows i serwer Ubuntu/Centos to może warto popytać na forum userów Windy, czy mieli takie problemy jak Ty.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

3

Dostawca np. protokół gre blokuje (t-mobile? smile)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

A nie czasami problemem jest ta sama pula adresów IP(192.168.x.0)?

5

Jestem oddalony od miejsca zamieszkania 250 km u rodziny, dzieciakom chcialem zapuscic bajki z vectra tv online ( ok 1,5 roku temu) to funkcjonowalo.

zakres puli ip wewnetrznego jest inny.

Na poczatku myslalem ze to wina komputera ze nie mostkuje polaczenia z wirtualna karta, nie mam odpowiedniej wiedzy aby to sprawdzic.

ale dziwi mnie ze z telefonu udstepniajac wifi - dziala prawidlowo

6

To zmień sobie port i dodatkowo zamiast udp ustaw tcp oczywiście na serwerze i potem w konfigu klienta.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *