51

Odp: Budowa własnego systemu.

"Moje obrazy różnią się od oryginalnych wydawanych przez zespół LEDE innym doborem pakietów i opcjami kompilacji, choć są w pełni kompatybilne jeżeli chodzi o ustawienia i pakiety z programami."

O co chodzi z tymi opcjami kompilacji? Gdzieś mi się rzuciło w oczy, odnośnie OpenVPN, że musi być skompilowane z obsługą wielordzeniowych procesorów. Więc jeżeli mam router z więcej niż jednym rdzeniem CPU to powinienem użyć jakiś opcji kompilacji by firmware w pełni wykorzystał potencjał urządzenia?

52

Nie wiem gdzie Ci się to rzuciło w oczy... Wręcz przeciwnie, openvpn cały czas powtarza na wiki

Lack of multithreading is closely tied to the current event system implementation.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

53

Nie znalazłem tego cytatu. Czyli OpenVPN tylko na jednym wątku działa?
To trochę słabo.

54

Więcej mocy wyciśniesz z openvpn jak dasz mu sprzęt (a właściwie openssl) z sprzętowym wsparciem dla kryptografii.

55

Ale OpenWRT/LEDE nie wspiera przecież akceleracji sprzętowej.

56

r43k3n napisał/a:

Ale OpenWRT/LEDE nie wspiera przecież akceleracji sprzętowej.

Oczywiście, że wspiera.

57

Mylisz się. Są moduły do specyficznych sprzętów w kernelu, są opcję w openssl dla sprzętu, są optymalizację np. dla arm w openssl.
Zobacz: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … 5591#p5591 https://eko.one.pl/?p=alix-debian#ocfop … cframework

58

A znajdę gdzieś listę procesorów, które to wspierają?
Czytałem, że Mediatek MT7621AT posiada taki akcelerator kryptograficzny i producent udostępnił chyba źródła na licencji GPL?

59

Mieć ma, ale.... https://forum.mqmaker.com/t/is-crypto-e … are/241/54

geode, marvelle, broadcom (!), mediateki. Zależy oczywiście które i jakie odmiany.

60

Qualcommy IPQ8062-8066 też, tylko pewnie jak z HNAT - jak się uda skompilować z qsdk...

Wally

61

Czy jest możliwość dodania repozytoriów eko.one.pl na poziomie budowy LEDE? Jeżeli tak jak to zrobić poprawnie, tak by opkg pobierało odpowiednie listy pakietów już na starcie?

62

Zmodyfikuj sobie distfeeds.conf po prostu w źródłach lub zrób nowy plik w files/ który ma wszystko co potrzebujesz.

63

Tak zrobię.
Nie będzie jednak problemów z podpisami? W sensie teraz chyba są weryfikowane podpisy podczas ściągania list. Nie trzeba wcześniej mieć jakiś kluczy w systemie?

64

Trzeba, ja opisałem jak dodać mój: https://eko.one.pl/?p=lede#architektury

65

I jak taki klucz dodać wcześniej, już podczas budowy systemu?

66

Klucze są w /etc/opkg/keys możesz żywcem pobrać plik ode mnie i zapisać go w tym katalogu pod nazwą c28e2b5619e87146 (to jest fingerprint mojego klucza).

67

Dziękuję.

68

Nie wiesz może, czy jeżeli ustawię opcje optymalizacji:
- O3 -march=mips32r2 -mtune=74kc

Będzie to kompatybilne z swoim repo i repo LEDE? Wspomniałeś kiedyś, że różne ustawienia optymalizacji mogą powodować problemy z instalacją pakietów.

69

Nie wiem jakie to będzie miało skutki.

70

Cezary napisał/a:

Nie wiem jakie to będzie miało skutki.

Wszystko działa. Zero problemów.
Jak zrobić, żeby kmody budowały się do oddzielnego folderu, tak jak jest na dl.eko.one.pl? Gdzie to się ustawia?

71

Nie ustawia się. Skryptem przenoszę pliki kmod* do innego miejsca po zbudowaniu obrazów.