Temat: Wydajny router czy miniPC
witam,
czytałem faq w zakresie jaki sprzęt do czego itp, problem pojawia się gdy mamy różne priorytety z paru zakresów sprzętu i pojawia się "?" z wyborem.
Obecnie Luci pracuje na 1043, są switch`e 1Gigabit, NAS Qnap, x2 repeator`y wifi.
Mój problem to chyba niezbyt wydajny router pod multiwan który słabo zbiera podłączone WAN`y za pośrednictwem aktywnego huba USB z dodatkowym zasilaniem 5A.
Mam prośbę o wskazanie na jaki zmienić router 1043 tak by odczuć lepszą moc obliczeniową oraz lepszą agregację podłączonych WAN`ów?
Prócz urządzeń które działają wifi, reszta jest obsługiwana z poziomu wspomnianego switcha 1Gigabit i tego nie chciałbym zmieniać.
Zastanawiam się czy pod moje potrzeby wymagany router to kierunek na miniPC czy też jakiś router polepszy agregację wan`ów, dodatkowo mam jeszcze na stanie fritzbox 7270 oraz mr3420 - ale te dwie maszynki są słabsze.
Fritzbox ma obsługę VoIP z obsługą bazy Dect czego brakuje mi w 1043; 1043 ma natomiast także wejście WAN z rj45 czego nie ma w routerach na adsl, choć np w 7270 można wskazać LAN1 jako WAN itp.
wiem, że powyższe troszkę zakręcono, pytanie zasadnicze, jaki router pod multiwan lub czy tylko miniPC pod to?