126

Odp: Obrazy LEDE 17.01-SNAPSHOT

@Cezary możesz mi dać namiar pw na @Wally Co to za forum ? Jednak wolę zapytać.

127

Użytkownik Wally tego forum...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

128

Też dzisiaj walczyłem z powrotem na OFw Linksysa , i za chiny nie wstaje na nim. Nawet kabelkiem go podpiąłem .  Cezary da się coś z tym zrobić . Chociaż narazie i tak zostaje na twoim Lede , ale wolał bym mieć możliwość powrotu na oficial .

129

W tym tygodniu miałem sporo zajęć i właściwie brakło czasu na zabawę. Biorę się w weekend za powrót do OFW. Samo LEDE działa na powiększonym rootfs.
@branetre, proszę, nie mów, że przed eksperymentami z modyfikacjami flasha nie zrobiłeś kopii zawartości partycji smile Ja nie jestem takim twardzielem smile Kopia każdej partycji leży w dwóch kopiach na dwóch różnych nośnikach daleko od okien, prądu, gniazdek itp smile Tylko ,tfu, pożar może zaszkodzić (lub piep... prawo Murphy'ego).
Nawet nie wiesz, kiedy może się przydać - zobacz ile jest wątków o problemach z radiem, bo flashowanie/kombinowanie uwaliło "art"-a.

W skrócie procedura dla nie-twardzieli wygląda tak: OFW -> factory LEDE -> FULLFLASH BACKUP!!!! -> factory LEDE-large przez tftp.
Jeżeli chciałbyś wrócić do OFW (właśnie to muszę sprawdzić): factory LEDE przez tftp -> przywrócenie zawartości partycji "netgear" -> OFW przez tftp.

Wally

130

mosfit napisał/a:

Też dzisiaj walczyłem z powrotem na OFw Linksysa , i za chiny nie wstaje na nim. Nawet kabelkiem go podpiąłem .  Cezary da się coś z tym zrobić . Chociaż narazie i tak zostaje na twoim Lede , ale wolał bym mieć możliwość powrotu na oficial .

Jaki linksys?

131

Linksys WRT1900ACS . Wcześniej z Lede-stable-17.01-snapshot-r3105-5ed2322- od cybrnook-a , mogłem wrócić komendą sysupgrade -F -n -v 'your_stock_firmware.img

132

Jeżeli faktycznie go ubiłeś to przeczytaj to: https://github.com/JW0914/Wikis/blob/ma … covery.pdf

Tylko najpierw nie kombinuj z bootloader tylko zobacz czy on działa, przerwij go i wgraj soft.

Lub: https://github.com/Chadster766/McWRT/wi … s-firmware

133

Poradziłem już sobie , jest z powrotem twoje Lede , tylko za żadne skarby nie wstaje na oficjalu . Na twoim normalnie się uruchamia

134

Przełącz na drugi obraz i zobacz.

135 (edytowany przez mosfit 2017-02-11 08:59:06)

Nic z tego na drugim jest squashfs-factory .

ofw wygrywa ale nie uruchamia się. Przełączałam na kernel2  uruchamia się poprzedni wgrany.

JAK wskaże twój obraz wygrywa i uruchamia się normalnie.  Nie wiem co mu jest .

ten bootloader jest tylko do wrt1900ac-v1-Mamba ? Czy mogę go użyć do ACS

136 (edytowany przez branetre 2017-02-10 22:04:07)

@Wally wgrałem large z gui i bezproblemowo wróciłem tftp do ofw. Działa wszystko tak jak przed więc miałem farta ?

Na pewno powiększona przestrzeń rootfs działa, ponieważ na large miałem około 80Mb wolnej pamięci. Cieszę się że przeczytałem to co @Wally napisał już po procedurze wgrania ofw.

137

@Cezary - Pytanie. wspominasz w notatkach o:
"odblokowana możliwość użycia kanałów 12/13 (o ile sterownik to wspiera) - domyślnie włączone opcje REGD/DFS"

i tu rodzą się trzy pytania

1) czy sa to paramatery # CONFIG_ATH_USER_REGD  i CONFIG_PACKAGE_ATH_DFS ? U czy one powinny byc zaznaczone czy odznaczone przy kompilacji ?

2) nie widzę nic o tym w Twoich .config'ach np. "config.seed.nousb" oznacza to ze nie publikujesz swoich pełnych configów ? czy to sa ustawienia domyślne w LEDE, wiec nie wyświetlają się zmiany ?

3) Czy powyższe dwie opcje (z punktu 1) odpowiadaj skrytpowi reghack (http://luci.subsignal.org/~jow/reghack/) czy reghack robił wiecej ?

138

branetre napisał/a:

@Wally wgrałem large z gui i bezproblemowo wróciłem tftp do ofw. Działa wszystko tak jak przed więc miałem farta

Jak to mówią: nie wiem, nie znam się smile
Może OFW do czegoś wykorzystuje tą partycję (cache itp.), opierałem się tylko na informacji z forum lede-project. Jak znajdę czas i dowiem się jak, to spróbuję się dowiedzieć, co tam siedzi(ało).
ALE, jak starzy mówili - strzeżonego ... więc kopia musi być. A od czasu SP3 do Win NT 4.0 nie zabieram się za poważniejsze zmiany bez kopii (6h snu na 3 dni nauki struktury NTFS i odzyskiwania danych z dysku, który nagle był widziany jako RAW, niezła trauma smile ale ile wtedy się człowiek nauczył...).

Wally

139

kofec napisał/a:

@Cezary - Pytanie. wspominasz w notatkach o:
"odblokowana możliwość użycia kanałów 12/13 (o ile sterownik to wspiera) - domyślnie włączone opcje REGD/DFS"

i tu rodzą się trzy pytania

1) czy sa to paramatery # CONFIG_ATH_USER_REGD  i CONFIG_PACKAGE_ATH_DFS ? U czy one powinny byc zaznaczone czy odznaczone przy kompilacji ?

2) nie widzę nic o tym w Twoich .config'ach np. "config.seed.nousb" oznacza to ze nie publikujesz swoich pełnych configów ? czy to sa ustawienia domyślne w LEDE, wiec nie wyświetlają się zmiany ?

3) Czy powyższe dwie opcje (z punktu 1) odpowiadaj skrytpowi reghack (http://luci.subsignal.org/~jow/reghack/) czy reghack robił wiecej ?

1. Zaznaczone pod czas kompilacji
2. To znaczy że one są domyślnie zaznaczone. Rozwiń konfig zgodnie z opisem to je zobaczysz.
3. reghack dla domyślnego regionu (00/US) ustawiał wszystko co możliwe. A te dwie opcje respektują i ograniczenia mocy i dostępność kanałów dla danego regionu.

140

Wybacz ale ostanie pytanie pomocnicze
Czyli odznaczanie tych opcji co spowoduje ? zachowanie jak reghack ?

141

Czyli odznaczenie tych opcji powoduje że streronik w ogóle nie zareaguje np. na country i nie ustawi dostępności 12/13 dla polski.
reghack robił coś innego.

142

@Wally no ale jeśli wszystko działa po wgraniu OFW to raczej podczas wgrywania ta partycja jest tworzona na nowo. Jest jakiś sposób na sprawdzenie pod OFW czy wszystkie partycje są w porządku ? Jeśli się okaże że faktycznie wywaliło mi tą partycję i jej niema, a na dodatek po jakimś czasie pojawią się problemy to mogę liczyć na Twój backup partycji z R7800 ? O ile da się go wgrać do mojego R7800. Pozdrawiam

143

Pytanie pomocnicze - po co chcesz wracać do oryginalnego softu?

144 (edytowany przez branetre 2017-02-11 09:23:43)

Na wszelki wypadek jeśli się okaże że będę sprzedawać za jakiś czas. Przeciętny kowalski raczej nie ogarnie Luci wink
Ja muszę się posiłkować forum, a miałem już do czynienia z tomato, ddwrt.

145

branetre napisał/a:

@Wally no ale jeśli wszystko działa po wgraniu OFW to raczej podczas wgrywania ta partycja jest tworzona na nowo.

Niekoniecznie, może nie jest w ogóle używana, może będzie w nowym sofcie, może...

branetre napisał/a:

Jest jakiś sposób na sprawdzenie pod OFW czy wszystkie partycje są w porządku ?

Obawiam się, że pozostaje tylko rozkręcić i podpiąć się konsolą. Chyba, że @pepe2k ma już zmodyfikowanego u-boota (z konsolą sieciową) dla tego routera.

branetre napisał/a:

Jeśli się okaże że faktycznie wywaliło mi tą partycję i jej niema, a na dodatek po jakimś czasie pojawią się problemy to mogę liczyć na Twój backup partycji z R7800 ? O ile da się go wgrać do mojego R7800. Pozdrawiam

Myślę, że nie powinno być problemu, jeżeli nie zawiera nic personalizowanego wink
Właśnie zmotywowałeś mnie do nauki i poszukiwań smile

Wally

146

mavcin napisał/a:
Cezary napisał/a:
mavcin napisał/a:

luci-app-statistics + collectd-mod-ping - przy ustawionym pingu na domene np google.com nie zawsze zbiera dane, z IP nie ma problemu. W logach mam

ping plugin: ping_host_add (google.com) failed: getaddrinfo: Try again

luci-app-commands - przy próbie odpalenia polecenia z linku za każdym razem dostaje

No page is registered at '/admin/system/commands/dashboardcommand/cfg099944'.
If this url belongs to an extension, make sure it is properly installed.
If the extension was recently installed, try removing the /tmp/luci-indexcache file.

Zgłoś do deweloperów luci.

Jedno widze już jest zgłoszone

https://github.com/openwrt/luci/issues/824

A to pierwsze, wygląda na to że collectd staruje za wcześnie?
Dodanie /etc/init.d/collectd restart do /etc/rc.local załatwia sprawę.

WNDR3800 OpenWrt 19.07.7 / WNDR3700v2 17.01.6 / TL-WR741ND v4 17.01.6

147

Jaka jest różnica pomiędzy OpenWRT a DD-WRT?

148

We wszystkim. Przeczytaj:

https://en.wikipedia.org/wiki/DD-WRT
https://en.wikipedia.org/wiki/OpenWrt

149

Powie mi ktoś, czemu na lede ac mi się spi a na 490Mbps, a na OFW spinało się na 867Mbps ? Dodam że telefon to s7 i zanim uzyskałem wysoki transfer musiałem po OFW wyłączyć MU-MIMO Obstawiam że tu jest to włączone domyślnie ale nie wiem jak wyłączyć. Wifi analyzer pokazuje taki sam poziom sygnału na 100mW jak pod OFW ale ta prędkość mnie wcina hmm

150

branetre napisał/a:

Powie mi ktoś, czemu na lede ac mi się spi a na 490Mbps, a na OFW spinało się na 867Mbps ? Dodam że telefon to s7 i zanim uzyskałem wysoki transfer musiałem po OFW wyłączyć MU-MIMO Obstawiam że tu jest to włączone domyślnie ale nie wiem jak wyłączyć. Wifi analyzer pokazuje taki sam poziom sygnału na 100mW jak pod OFW ale ta prędkość mnie wcina hmm

Po prostu na razie należysz do osób, których jeszcze nikt nie zdążył uświadomić, że otwarte sterowniki WiFi nie są tak wydajne jak te zamknięte, które masz w oficjalnym firmware. Coś za coś.