Temat: OpenWRT na TP-Link TL-WR740N/ND v4 -- nie działa googe, yt -infekcja ?
Witam
Wgrałem parę miesięcy temu, polecony obraz od Cezarego, dla routera TP-Link TL-WR740N/ND v4. Poustawiałem sobie wszystko i chodził ładnie... O ile się nie mylę, w tejże wersji obrazu, jest wyłączone logowanie się do routera z WAN, więc teoretycznie nie da się złamać silnego hasła na routerze - teoretycznie...
Czy jest możliwe że router jest zainfekowany ? Skoro google i yt przestały nagle chodzić ? Przywróciłem obraz systemu Windows, więc tam na pewno nie mam niespodzianki. Na PC Linux OS, też nie chodzi google, yt, a wszystko inne chodzi.
Więc pozostała kwestia routera i oprogramowania OpenWRT.
Chce dodać, że wczoraj w ogóle nie miałem internetu parę godzin. Dzisiaj jest, tyle że google i yt nie działają. Ktoś na forum elektroda.pl pisał o możliwej niespodziance, która mogła zostać doinstalowana na routerze. Więc teoretycznie mój router mógł atakować inne komputery w sieci i z tego powodu być może ISP odciął mnie od sieci na czas ataku...
Czy da się jakoś zresetować router, aby mieć 100% pewność, że potencjalnie doinstalowana niespodzianka zostanie usunięta ? Jeśli ktoś miałby dostęp do ROOT-a, to teoretycznie, mógłby nawet dostać się do plików, które służą resetowi routera o ile się nie mylę ? Że w skutek tego, nawet i zresetowanie nie pomoże ?
Proszę o radę, jak również zabezpieczyć router, aby nie było możliwości z WAN, dostać się do ROOT-a. Do konfiguracji routera, używam PC LINUX OS, a normalnie siedzę na Windows. Wskutek tego, czysty PC LINUX OS, daje jakąś gwarancję, że hasło nie jest nikomu znane do ROOT-a na routerze.