26

Odp: Budowa własnego systemu.

Chyba nie z mojego poradnika, ja o lede jeszcze nic nie pisałem.

A na githubie nie ma.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27 (edytowany przez Xemidra 2017-01-30 19:17:31)

Mówiłem o tym poradniku tylko zmodyfikowałem polecenie.
http://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacja

Swoją drogą git://git.lede-project.org/source.git nie jest oficjalnym repozytorium LEDE?

Edit1: Na githubie jest to:
https://github.com/lede-project/source/ … 7.01.0-rc1
https://github.com/lede-project/source/ … 0cb57fe75f

28

A... no tak, też jest otagowane.

29

big_smile

W takim razie czekamy już tylko na obrazy twojego autorstwa.
Także, bezbłędnej kompilacji!

30 (edytowany przez r43k3n 2017-02-07 21:29:53)

Chcę edytować plik /etc/banner, a dokładnie coś dodać na dole pliku.
Jak to zrobić nie zmieniając jego domyślnej zawartości, w sensie, żeby np: numer buildu i data kompilacji (tak jak to jest zrobione u Cezarego) generowały się automatycznie?

I jak zrobić, żeby pliki w folderze /files/ po kompilacji miały określone uprawnienia? Wystarczy jak pliki w tym folderze będą miały je ustawione przed kompilacją czy gdzieś indziej się to robi?

31

Przed make zmieniaj zawartość package/base-files/files/etc/banner

Tak cokolwiek dasz w files to w takiej postaci 1:1 zostanie przeniesione do obrazu.

32

To nie wystarczy w takim razie tam edytować /etc/banner?

33

"Tam" to znaczy gdzie? W files nie możesz bo zmienne się nie podstawią (chyba że nie masz zmiennych bo masz swój baner).

34

O folder files/ mi chodziło.
Właśnie to zauważyłem. A datę jak automatycznie dodać, najlepiej w takim formacie jak u Ciebie? jest na to jakaś zmienna?

35

date +"%Y-%m-%d %H:%M %Z"

36

Jeszcze zapytam o jedną rzecz, jak zrobić skrypt w /etc/init.d/ domyślnie włączony?

37

Zawsze będzie włączony w obrazie (o ile skrypt zrobisz zgodnie z ideologią). Większy problem jest jak nie chcesz żeby był domyślne włączony bo wtedy trzeba skrypty pisać.

38

Próbuję dodać tą datę do /etc/banner i krzaki mi dziwne wychodzą.

Wygląda to tak:
Build time: date +"%Y-%m-%d %H:%M %Z"

A wychodzi, tak:
Build time: $(date +"%Y-http://lede-project.org/-lede %H:LEDE %Z")

39

Niee smile

date +"%Y-%m-%d %H:%M %Z" >> /etc/banner smile

Tego masz nie umieszczać w pliki tyllko wykonać i wynik umieścić w pliku. Chciałeś datę kompilacji (jednorazowo) a nie bieżącą datę pokazywaną przez baner.

40

Jednak ta komenda dodaję po prostu datę na koniec pliku a ja chce ją w określonym miejscu.
Zrobiłem coś takiego, że użyłem zmiennej %h i użyłem tej komendy do kompilacji

make -j3 CONFIG_VERSION_HWREV="$(date +'%Y-%m-%d %H:%M %Z')"

I zadziałało ale tylko za pierwszym razem. Teraz za każdym razem mam taką samą datę i godzinę. Nie wiesz może dlaczego tak się dzieje? @Cezary - jak ty to masz u siebie zrobione, bo też widziałem masz datę kompilacji w konkretnym miejscu?

41 (edytowany przez Cezary 2017-02-08 12:48:53)

ehh, a nie wpadłeś na to że zrobić:

echo "-------------------------------" >> /etc/banner
echo "-      "$(date +'%Y-%m-%d %H:%M %Z')"         -" >> /etc/banner

Itd? Zapoznaj się także z printf:

$ printf " | %-10s |\n" "abcd"
 | abcd       |

42

Po skorzystaniu z twojego poradnika odnośnie kompilacji Chaos Calmer i wykorzystaniu twojego confingu dostaję taki error. Jak to naprawić?

$ make defconfig
warning: (PACKAGE_kmod-crypto-ocf && PACKAGE_kmod-crypto-ocf-hifn7751 && PACKAGE_kmod-crypto-ocf-hifnhipp) selects OPENSSL_ENGINE_CRYPTO which has unmet direct dependencies (PACKAGE_libopenssl)
warning: (PACKAGE_kmod-crypto-ocf && PACKAGE_kmod-crypto-ocf-hifn7751 && PACKAGE_kmod-crypto-ocf-hifnhipp) selects OPENSSL_ENGINE_CRYPTO which has unmet direct dependencies (PACKAGE_libopenssl)
#
# configuration written to .config
#

43

Nie przejmuj się tym. Jak bardzo chcesz to zlikwidować to zaznacz sobie libopenssl.

44 (edytowany przez r43k3n 2017-02-12 11:44:57)

Teraz mam taki błąd i dalej nie przejdzie.

Making all in iptables
make[6]: Entering directory '/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/build_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/linux-ar71xx_generic/iptables-1.4.21/iptables'
/bin/bash ../libtool  --tag=CC   --mode=link mips-openwrt-linux-uclibc-gcc -Wall -Waggregate-return -Wmissing-declarations     -Wmissing-prototypes -Wredundant-decls -Wshadow -Wstrict-prototypes     -Winline -pipe -DALL_INCLUSIVE -DENABLE_IPV4  -Os -pipe -mno-branch-likely -mips32r2 -mtune=34kc -fno-caller-saves -fhonour-copts -Wno-error=unused-but-set-variable -Wno-error=unused-result -msoft-float -mips16 -minterlink-mips16 -I/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/build_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/linux-ar71xx_generic/iptables-1.4.21/include -I/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/build_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/linux-ar71xx_generic/linux-3.18.45/user_headers/include -ffunction-sections -fdata-sections -DNO_LEGACY  -L../extensions/ -liptext -liptext4  -L/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/staging_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/usr/lib -L/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/staging_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/lib -L/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/staging_dir/toolchain-mips_34kc_gcc-4.8-linaro_uClibc-0.9.33.2/usr/lib -L/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/staging_dir/toolchain-mips_34kc_gcc-4.8-linaro_uClibc-0.9.33.2/lib -Wl,--gc-sections  -o xtables-multi xtables_multi-xtables-multi.o xtables_multi-iptables-xml.o xtables_multi-iptables-save.o xtables_multi-iptables-restore.o xtables_multi-iptables-standalone.o xtables_multi-iptables.o  xtables_multi-xshared.o ../libiptc/libip4tc.la  ../libxtables/libxtables.la -lm 
OpenWrt-libtool: link: mips-openwrt-linux-uclibc-gcc -Wall -Waggregate-return -Wmissing-declarations -Wmissing-prototypes -Wredundant-decls -Wshadow -Wstrict-prototypes -Winline -pipe -DALL_INCLUSIVE -DENABLE_IPV4 -Os -pipe -mno-branch-likely -mips32r2 -mtune=34kc -fno-caller-saves -fhonour-copts -Wno-error=unused-but-set-variable -Wno-error=unused-result -msoft-float -mips16 -minterlink-mips16 -I/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/build_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/linux-ar71xx_generic/iptables-1.4.21/include -I/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/build_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/linux-ar71xx_generic/linux-3.18.45/user_headers/include -ffunction-sections -fdata-sections -DNO_LEGACY -Wl,--gc-sections -o .libs/xtables-multi xtables_multi-xtables-multi.o xtables_multi-iptables-xml.o xtables_multi-iptables-save.o xtables_multi-iptables-restore.o xtables_multi-iptables-standalone.o xtables_multi-iptables.o xtables_multi-xshared.o  -L../extensions/ -liptext -liptext4 -L/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/staging_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/usr/lib -L/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/staging_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/lib -L/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/staging_dir/toolchain-mips_34kc_gcc-4.8-linaro_uClibc-0.9.33.2/usr/lib -L/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/staging_dir/toolchain-mips_34kc_gcc-4.8-linaro_uClibc-0.9.33.2/lib ../libiptc/.libs/libip4tc.so ../libxtables/.libs/libxtables.so -ldl -lm
../libxtables/.libs/libxtables.so: warning: gethostbyaddr is obsolescent, use getaddrinfo() instead.
../libxtables/.libs/libxtables.so: warning: gethostbyname is obsolescent, use getnameinfo() instead.
xtables_multi-xtables-multi.o:(.rodata.multi_subcommands+0x34): undefined reference to `ip6tables_main'
xtables_multi-xtables-multi.o:(.rodata.multi_subcommands+0x3c): undefined reference to `ip6tables_main'
xtables_multi-xtables-multi.o:(.rodata.multi_subcommands+0x44): undefined reference to `ip6tables_save_main'
xtables_multi-xtables-multi.o:(.rodata.multi_subcommands+0x4c): undefined reference to `ip6tables_save_main'
xtables_multi-xtables-multi.o:(.rodata.multi_subcommands+0x54): undefined reference to `ip6tables_restore_main'
xtables_multi-xtables-multi.o:(.rodata.multi_subcommands+0x5c): undefined reference to `ip6tables_restore_main'
collect2: error: ld returned 1 exit status
Makefile:500: recipe for target 'xtables-multi' failed
make[6]: *** [xtables-multi] Error 1
make[6]: Leaving directory '/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/build_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/linux-ar71xx_generic/iptables-1.4.21/iptables'
Makefile:435: recipe for target 'all-recursive' failed
make[5]: *** [all-recursive] Error 1
make[5]: Leaving directory '/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/build_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/linux-ar71xx_generic/iptables-1.4.21'
Makefile:363: recipe for target 'all' failed
make[4]: *** [all] Error 2
make[4]: Leaving directory '/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/build_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/linux-ar71xx_generic/iptables-1.4.21'
Makefile:524: recipe for target '/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/build_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/linux-ar71xx_generic/iptables-1.4.21/.built' failed
make[3]: *** [/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/build_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/linux-ar71xx_generic/iptables-1.4.21/.built] Error 2
make[3]: Leaving directory '/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/package/network/utils/iptables'
package/Makefile:191: recipe for target 'package/network/utils/iptables/compile' failed
make[2]: *** [package/network/utils/iptables/compile] Error 2
make[2]: Leaving directory '/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer'
package/Makefile:188: recipe for target '/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/staging_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/stamp/.package_compile' failed
make[1]: *** [/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/staging_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/stamp/.package_compile] Error 2
make[1]: Leaving directory '/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer'
/media/vm/DATA-002/OpenWRT/chaos_calmer/include/toplevel.mk:181: polecenia dla obiektu 'world' nie powiodły się
make: *** [world] Błąd 2

45

I masz dokładnie napisane, co go boli.

46 (edytowany przez r43k3n 2017-02-12 11:56:50)

O tym mówisz?

../libxtables/.libs/libxtables.so -ldl -lm
../libxtables/.libs/libxtables.so: warning: gethostbyaddr is obsolescent, use getaddrinfo() instead.
../libxtables/.libs/libxtables.so: warning: gethostbyname is obsolescent, use getnameinfo() instead.
xtables_multi-xtables-multi.o:(.rodata.multi_subcommands+0x34): undefined reference to `ip6tables_main'
xtables_multi-xtables-multi.o:(.rodata.multi_subcommands+0x3c): undefined reference to `ip6tables_main'
xtables_multi-xtables-multi.o:(.rodata.multi_subcommands+0x44): undefined reference to `ip6tables_save_main'
xtables_multi-xtables-multi.o:(.rodata.multi_subcommands+0x4c): undefined reference to `ip6tables_save_main'
xtables_multi-xtables-multi.o:(.rodata.multi_subcommands+0x54): undefined reference to `ip6tables_restore_main'
xtables_multi-xtables-multi.o:(.rodata.multi_subcommands+0x5c): undefined reference to `ip6tables_restore_main'

Jeżeli o to chodzi to co mam teraz z tym zrobić? u Cezarego IPv6 jest wbudowane w obrazy więc dlaczego u mnie działać nie chce?

Update1: Znalazłem coś takiego, tutaj na forum od Cezarego i teraz próbuję.

teraz zrób
make package/iptables/clean
i skompiluj jeszcze raz. ipv6 jest dość krytyczne, bo powoduje wkompilowanie dodatkowych rzeczy do kodu. Więc jeżeli wyłączyłeś to musisz niektóre pakiety zrekompilować.

47

Zacznij od skorzystania z wyszukiwarki.

48

Zaczyna się smile Najpierw zmieniacie niektóre opcje, dodajecie swoje pakiekty i konfigi a później "mam identyczny jak twój i nie chce się kompilować"

49

Cezary napisał/a:

Zaczyna się smile Najpierw zmieniacie niektóre opcje, dodajecie swoje pakiekty i konfigi a później "mam identyczny jak twój i nie chce się kompilować"

I jeszcze z każdą pierdołą od razu post na forum... pokolenie "nie wiem, nie chce mi się szukać, nie potrafię czytać, weź i zrób za mnie".

50 (edytowany przez r43k3n 2017-02-12 12:51:56)

Właściwie to niczego nie zmieniłem. Polecenia z twojego poradnika wykonałem co do joty, jedyne co podmieniłem to .config na ten od Ciebie. No i właściwie to jeszcze zmieniłem by budował tylko dla mojego routera.

Update1: I żeby nie było to szukałem w google ale z początku jedyne co znalazłem to wpis na dev.openwrt.org z takim samym błędem na Barrier Breaker i informacją, że w trunku już działa. Dopiero za którymś z kolei wyszukaniem znalazłem ten wpis Cezarego tutaj na forum.

Update2: Przeszło.