1 (edytowany przez dyniek 2017-02-06 23:56:30)

Temat: NETGEAR R6250-100PES

Zastanawiam się nad zakupem. W tabelce LEDE jest wpisany, że wspierany ale u Ciebie Cezary go nie mogę znaleźć w http://dl.eko.one.pl/luci/lede/. Jest tam gdzieś? Jak nie ma to będzie czy to jakaś przegrana sprawa i nie będzie?

Tzn. w tabeli jest R6250 a nie -100pes, ale różnic znaleźć nie mogę...

2

Odp: NETGEAR R6250-100PES

Zapomnij o nim. To broadcom, openwrt uruchomisz ale wifi nie będzie działać bo brak jest otwartoźródłowych sterowników wifi. Tomato jest na niego, ale to już nie to forum.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Może @Cezary dodać do tego działu też Tomato i inne, których nie ma? smile

ZTE MF28D 4G LTE + TP-link MR3220v2 + OpenWRT CC + Orange LTE 115GB

Bloger. Radioamator. Linuxiarz.

4

Od tego masz forum openwrouter.info, zapraszam.

5

A, wszystko jasne. Dzięki, to szukam innego. Rozumiem, że wszystko co ma broadcoma trzeba omijać.

6

Ze współczesnych maszyn - tak, brak wifi na broadcomach.

7 (edytowany przez dyniek 2017-02-07 10:06:19)

A z drugiej strony, któryś chipset faworyzować przy wyborze? Jeszcze coś innego omijać?
Przyglądam się linksysowi wrt1200ac. On w tabelce lede ma opis, że w v2potrzebuje nowszego drivera wifi. To aktualna informacja? Z tego powodu omijać wersję v2? Gdzie go szukać w Twoim repozytorium?

8

Nowszych niż jest w lede nie ma dostępnych oficjalnie.

Pamiętaj że strony wifi edytują ludzie jak im przyjdzie ochota na to, więc czy to jest aktualna informacja tego nie możesz być pewien.

9

dyniek napisał/a:

A z drugiej strony, któryś chipset faworyzować przy wyborze? Jeszcze coś innego omijać?
Przyglądam się linksysowi wrt1200ac. On w tabelce lede ma opis, że w v2potrzebuje nowszego drivera wifi. To aktualna informacja? Z tego powodu omijać wersję v2? Gdzie go szukać w Twoim repozytorium?

Polecam Netgeara R7800 - dość dobrze wspierany (ath10k), bardzo dobry zasięg i spory zapas mocy. Sprzęt bardzo polecany na smallnetbuilderze, hnyman z forum LEDE także go wybrał zamiast linksysa i nawet "popełnił" posta z uzasadnieniem smile

BTW Cezary, znajdziesz chwilkę na skompilowanie LEDE Luci wykorzystującego cały flash (backup partycji już zrobiony i router tylko czeka na nowy soft wink )?

Wally

10

Czy Twoja paczka dla Linksysa wrt1200ac dotyczy konkretnej wersji?

11 (edytowany przez dyniek 2017-02-07 11:28:02)

O, dzięki za info. Ale ponad 800zł to już trochę za dużo jak na domowy router. Ostatkiem sił się jestem w stanie szarpnąć na 600 za linksysa, żeby mieć spokój na parę lat, mając w perspektywie światłowód za jakieś 1,5 na mojej wsi :-)
A jesteś w stanie wrzucić link do tego posta?

12

proszę bardzo

A w porównaniu do mojego tp-linka WDR3600 (wiem, staruszek) jest wart każdej złotówki - w końcu pozbyłem się repeatera smile i to w domku z pustaków żużlowych, ba "przebił" się nawet dwie ściany dalej smile

Wally

13

Dzieki. No ja też tego wdr'a3600 będę wymieniał. I też mam repeatera bo mi na parterze słabiuchno łapie :-)

14

Wally, to rozumiem, ze w domu uzywasz urzadzen z N? Po tym co napsiales do chyba do firmy tego potwora kupie, skoro sciany mu nie straszne. A to co pisales do Cezarego o sofcie, to znaczy, ze jeszcze nie ma? Czy ten problem nie dotyczy 'normalnego' usera?:-)

15

Soft jest, on chce soft po pewnych modyfikacjach.

16

Dzięki. A tak z laickiego punktu widzenia pytanie. Czy jemu chodzi o obraz posiadający po prostu w sobie dodatkowe pakiety i przez to większy? I czy na to samo wyjdzie wielkościowo jak po zwykłym obrazie się ręcznie dorzuci te pakiety do juz działającego systemu? :-)

17

On chce obraz ze zmienioną mapą flash. Innym rozkładem/podziałem flash.

18

dyniek napisał/a:

Wally, to rozumiem, ze w domu uzywasz urzadzen z N? Po tym co napsiales do chyba do firmy tego potwora kupie, skoro sciany mu nie straszne. A to co pisales do Cezarego o sofcie, to znaczy, ze jeszcze nie ma? Czy ten problem nie dotyczy 'normalnego' usera?:-)

W "normalnych" obrazach jest dostępne "tylko" ok. 30MB flash (przy rozmiarze kości 128MB) z czego część zajmuje system i dla użytkownika zostaje ok 19MB (w obrazach Cezarego ok. 17MB). Pozostaje niewykorzystana partycja o nazwie "netgear", która prawdopodobnie jest wykorzystywana przez OFW (info z forum LEDE) i nie jest "tykana" w obrazach LEDE, aby umożliwić powrót do OFW.
Jeżeli jednak kupuje się router z myślą tylko o OperWRT/LEDE, to ten niewykorzystany obszar flash (to ok. 70MB!) warto byłoby zagospodarować i mieć do dyspozycji ok 100MB.
Stąd właśnie pytanie do Cezarego o zmodyfikowany obraz, który umożliwi wykorzystanie tej partycji i połączenie jej z dostępną "ubi". Mam nadzieję, że będzie robił taki zmodyfikowany obraz, coś jak dla routerów z wymienionym na większy flashem.
Jeżeli faktycznie da się to wykorzystać i potem wrócić do OFW, obiecuję "popełnić" mały wpis krok-po-kroku (dla potomności) smile

Wally

19

O, super:-) To będe czekał na informacje jak przebiegła operacja i czy pacjent przeżył:-)

20

@Wally
Przecież tutaj: https://forum.lede-project.org/t/netgea … lable/1115 dostałeś odpowiedź od hnyman'a.

Kontynuując temat Netgera R7800, a ogólnie pisząc IPQ806x, to jestem ciekaw, czy mogłbyś Cezary zerknąć na poprawki i image od hnyman'a?
Opisane tutaj: https://forum.lede-project.org/t/build- … -r7800/316 i tutaj: https://forum.lede-project.org/t/netgea … ca9984/285
Głownie chodzi o skalowanie procesora i statystyki w Luci.

21

Tzn co mam zerknąć?

22

Chodzi mi o te źródła: https://www.dropbox.com/sh/ew0gap0crn30 … 8RXmxisqAa

23

To jego łatki. Nadal nie wiem co mam z nimi zrobić?

24

dyniek napisał/a:

O, super:-) To będe czekał na informacje jak przebiegła operacja i czy pacjent przeżył:-)

Pacjent żyje i ma 76MB wolnego miejsca (dzięki Cezary!). Jeszcze sprawdzę powrót do OFW i w weekend coś skrobnę.

Wally

25 (edytowany przez dyniek 2017-02-08 01:13:04)

A czy taką sztuczke można zrobić też z innymi sprzętami, np WRT1200AC?:-)

Doczytałem, o dwóch bankach, że ponoć można mieć dwa systemy w nim. To normalne? Przez połączenie tych banków można postawić lede na całej pamięci? Taki powiększony obraz się normalnie instaluje czy trzeba się uciekać do sztuczek albo przygotować sprzęt wczesniej?