1 (edytowany przez maik76 2017-02-06 11:36:54)

Temat: lede wndr4300 netgear

Witam.
Do tej pory nie miałem do czynienia z linuxem  ale postanowiłem przejść z oryginalnego oprogramowania właśnie na LEDE z LUCI,w związku z tym mam parę pytań:
1.
Czy mogę wrzucić obraz przez Wifi na oryginalny soft routera czy po kablu?Domyślam się że po kablu pewniej ale mam router w drugim pokoju i nie chce mi się targać tam blaszaka,ewentualnie przenoszę router do blaszaka i wgrywam.
2.
Czy obecny soft luci-ar71xx-nand-wndr4300-ubi-factory.img jest stabilny i działa w dobrze,czy pobrałem najnowszy i prawidłowy obraz
http://dl.eko.one.pl/luci/lede/17.01-SN … 71xx/nand/   dla netgear wndr4300
3.
Czy po wgraniu obrazu i przy pierwszej konfiguracji muszę mieć dostęp do neta bo jak wyżej pisałem router z modemem mam w innym pokoju i chciałbym wgrać obraz  ,skonfigurować ,włączyć wifi i mieć dostęp do neta bez przenoszenia kompa.
4.
Czy moja karta sieciowa w kompie wnda 3100v2 netgear będzie gadać z routerem z lede na 40hz i kanale 132?

To tak na początek parę moich wątpliwości pomoże ktoś rozwiać?

2

Odp: lede wndr4300 netgear

1. Po kablu. Dlaczego - odpowiedź jest w faq na górze tej strony
2. Jeżeli chcesz stabilny to użyj Chaos Calmer CC 15.05 - wersja 17.01 dopiero wchodzi w stabilność
3. Do samej konfiguracji nie
4. sprawdź smile

Na pewno chcesz luci a nie gargoyle?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za odpowiedzi.
Gargulec chyba nie rozwijany i Chaos Calmer chyba też , myślałem nad lede z luci ewentualnie Chaos Calmer CC 15.05 z luci chyba mnie to nie przerośnie:)
Tak po screenach luci wydaje mi się przyjemniejsze,ale mogę się mylić.
Czyli LEDE na ta chwile nie ma co wgrywać,za dużo problemów?

4

Po prostu jak nigdy nie miałeś do czynienia z linuksem/openwrt to ta wersja nie jest dla Ciebie to nie będziesz wiedział co jest problemem rzeczywistym. I nie, luci nie jest przyjazne dla początkującego. Ale możesz zainstalować sam jedno i drugie i sprawdzić.

Gargoyle jest rozwijane cały czas.

5

No to klops  byłem zdecydowany na głęboką wodę, no ale chyba trzeba będzie zacząć naukę pływania od początku  i od brodziku smile
A ty Cezary jako szef wszystkich szefów co byś polecił Chaos Calmer CC 15.05 czy Gargoyle ?
Taka moja prośba o twoją  dobrą radę bo już na pewno nie raz to przerabiałeś ,czytam od jakiegoś dłuższego czasu tematy na forum i też przymierzałem się do zmiany softu ale chciałbym mieć stabilny ,aktualny  i bezpieczny soft z paroma dodatkami,pewnie każdy będzie lepszy od oryginalnego netgera.
Staram się sam szukać rozwiązań problemów ale jako świeżak to pewnie od czasu do czasu będę też potrzebował pomocy.

6

Na początek - zainstaluj gargoyle. Zobacz gui, spróbuj ustawić tak jak chcesz, później zobacz co jest ustawione pod spodem (ssh). Jak już będziesz chciał więcej - wgraj openwrt/lede czyste lub z luci i baw się dalej.

Nie wszyscy lubią gargoyle ale na start jest dobre, bo automatyzuje pewne rzeczy.

7

Ok dzięki tak zrobię- przechodząc od informatyki do psychologii metoda małych kroczków podobno zawsze się sprawdza.
Jeszcze raz THX. Pobawię się z gargulcem a potem może CC 15.05 z luci i może do tej pory wyjdzie stabilne LEDE to na koniec sobie zostawię.

8

Aha jeszcze się upewnię to jest najnowszy gargoyle-1.9.1.2-ar71xx-wndr4300-ubi-factory.img
z http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/chaos_calmer/ar71xx/  czy tak?

9

Tak, to jest najnowszy.

10

Dobra Gargulec śmiga na moim routerze.
Mam jeszcze pytanie, ustawiłem sieć na 5Ghz kanał 128 ,40Mhz drugi kanał poniżej a mój komp jej nie widzi tzn.moja karta bezprzewodowa tj. netgear wnda3100v2,czytałem na którymś forum że powinna się łączyć.
Podejrzewam że coś muszę zmienić w ustawieniach karty bezprzewodowej aby mogła się połączyć na tym kanale ale co?

11

128 to kanał dfs. Może twoja karta nie jest ustawiona na region EU tylko na inny region i po prostu nie ma tego kanału dostępnego.

12

Wiem że to kanał dfs,karta chyba ma dostępny ten kanał coś tam grzebałem we właściwościach i tam mi się rzuciła w oczy opcja z kanałami i był wsród nich kanał 132(40Mhz-L) w takiej opcji nr kanału wzc ibss ,mam jeszcze inne opcje dotyczące 40Mhz ale nie wiem co tam zmieniać aby to wszystko grało.

13

Kurcze pozmieniałem wszystko co się dało w netgear wnda3100v2 i dalej nie bangla sad tzn. dalej komp nie widzi sieci 5g na 132kanale 40Mhz.
Co może być grane?

14

Przestaw router  na 36 i zobacz czy się połączy.

15

Tak łączy się,wcześniej na oryginalnym sofcie tez siedziałem na 5g na kanale 44.

16

U mnie najlepiej pracował na 128. Spróbuj czy zatrybi.

17 (edytowany przez maik76 2017-02-06 20:58:36)

No właśnie ustawiam różne nr kanałów i łączy mi się tylko do 44 kanale 40mhz wyżej nie chce komp ,karta nie widzi sieci 5G.
Wydaje się że coś trzeba zmienić w wnda3100v2 ale już nie mam pomysłu co,chyba że się mylę i to nie ten trop.

18

Ok dziwne teraz komp mi się połączył z siecią 5g jak się połączyłem telefonem z nią, w ustawieniach gargoyle pokazuje 40hz i kanał 128 a na kompie we właściwościach sieci 5g kanał 36 ,czy tak ma być?

19

Tak może być. Jeżeli jest DFS i znalazł coś na tym kanale to automatycznie skacze na kanał nie-dfs - właśnie tak działa 5GHz na tych kanałach. Zrób w konsoli iwinfo i zobaczysz na jakim aktualnie pracuje.

20

Sprawdziłem na JuiceSHH na telefonie  i działa na 36 kanale.Chodzi mi aby sygnał był mocniejszy a na 36 mam th-power 14dBm a na 128 powinno być 22dBm.
Czyli mam rozumieć że router będzie mi zrzucał do 36 kanału sygnał tak?

21

Jeżeli znajdzie coś na dfs - tak.

22 (edytowany przez maik76 2017-02-06 21:53:38)

A skąd mam wiedzieć czy coś znalazł?

23

On wie bo skanuje to pasmo i sprawdza czy coś tam jest. Po szczegóły musisz już zajrzeć do konkretnej implementacji sterownika.

24

Ok dzięki na dziś dość.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc.

25

https://trzepak.pl/viewtopic.php?t=42613

https://pl.wikipedia.org/wiki/Radar_meteorologiczny

https://pl.wikipedia.org/wiki/POLRAD