51

Odp: Obrazy LEDE 17.01-SNAPSHOT

3ginfo działa. mwan3 nie sprawdzałem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52

Cezary, nie do końca rozumiem różnicę -SNAPSHOT od (planowanej) stabilnej 17.01.

Tj. chciałbym na routerze mieć soft, w którym aktualizowane będzie wszystko (CVE etc.) poza modułami kernela (o ile nie będą miały major-fakapu) tak, aby dało się robić upgrade bez dziwnych skryptów pobocznych. ;-)

-snapshot bardziej będzie trzymało rozwój 'trunka', tak?

53

Przedwczoraj przeszedlem z OpenWRT na LEDE (ze strony projektu. Na Twoje wersje LEDE jakos nie trafilem pare dni temu jak szukalem info o LEDE). Wszystko dzialalo "w sumie" (o problemach nizej) - mam E3372 (nie-hilink) na 842Nv3 - w ndis normalnie dziala. Tylko zabraklo mi: 3ginfo i smsbox. Szukajac - trafilem na 3ginfo i Twoja wersje LEDE (Szkoda, ze nie instalowalem dzien pozniej i nie trafilem na Twoja wersje LEDE wczesniej wink ).

Problemy:
NCM w Twoim jest wykrywany od razu. Konfiguracja przeszla. Ale dopiero po przelaczeniu z LTE na AUTO zaczelo dzialac . Pozniej cos sie wysypalo jak chcialem zakutualizowac pakiety. Wysypal sie internet, przelaczylem z AUTO na LTE i zadzialalo. Dalej znowu u Ciebie rozlaczylo i jest problem taki, ze zrywa polaczenie i trzeba albo przelaczyc z USB0, np. na USB1, lub USB2, albo trzeba przelaczyc z trybu LTE na inny: np. AUTO. Raz dziala jedna zmiana, raz druga...Po wgraniu Twojego 'factory' i konfiguracji - bez zmian, problem ze zrywaniem polaczenia nadal u mnie wystepuje. W LEDE ze strony projektu i wgraniu sterownikow, NCM dzialal bez problemow. Czy mozna sie dowiedziec w czym moze byc problem? Moge cos zrobic, sprawdzic, zaraportowac cos wiecej do analizy? Konfiguracje zmienialem i racznie i poprzez LUCI - nic nie rozwiazuje problemu.

Roznice:
- W LEDE ze strony projektu modem nie dziala od razu, tak jak w Twojej. Nawet jak zainstalujesz modem i skonfigurujesz pod NCM (w shell'u), to w LUCI masz blad interfejsu...u Ciebie interfejs w LUCI wykrywa normalnie NCM. (
w LEDE z projektu brak 3ginfo wink
- jak instalowalem pakiety w LEDE z projektu, to czesto wyskakiwal blad checksum...u Ciebie instaluje pakiety bez problemu
- jak aktualizuje w LUCI to po aktualizacji znika button. U Ciebie tez tak jest (moze pojawia sie dopiero po okreslonym czasie. Nie sprawdzalem, ani nie szukalem info)
- Jakos wiekszych roznic pomiedzy OpenWRT a LEDE nie zauwazylem. Ale ja nie mam zbytnio doswiadczenia

Pytania:
1. Czy jest planowany Gargoyle dla LEDE?
2. Czy bedzie smsbox pod LEDE? Jesli nie, to czy mozesz polecic cos zamiennego?
3. Czy jest jakas apka do kodow ussd?
4. Czy jakies inne apki polececie i uzywacie na co dzien?

54

Z gałęzi 17.01-snapshot któregoś pewnego dnia pobiorą źródła i oznaczą je jako 17.01. I tyle, taka jest różnica. 17.01-snapshot to nazwa całej gałęzi że dodają ew poprawki, a poszczególne wydania to po prostu określone wersje z tej gałęzi.

A czy w 17.01 zaktualizują kernel tego nie wiem - od nich zależy.

55

jb_filip napisał/a:

Problemy:
NCM w Twoim jest wykrywany od razu. Konfiguracja przeszla. Ale dopiero po przelaczeniu z LTE na AUTO zaczelo dzialac . Pozniej cos sie wysypalo jak chcialem zakutualizowac pakiety. Wysypal sie internet, przelaczylem z AUTO na LTE i zadzialalo. Dalej znowu u Ciebie rozlaczylo i jest problem taki, ze zrywa polaczenie i trzeba albo przelaczyc z USB0, np. na USB1, lub USB2, albo trzeba przelaczyc z trybu LTE na inny: np. AUTO."

To znaczy że usuwa urządzenie na usb i pojawiają się następne, stąd problem z powstaniem następnych interfejsów. Standardowa odpowiedź - zainwestuj w dobry hub usb z własnym zasilaniem.
Routerowi nic do rzeczy w wyborze pasma modemu - on tym sam steruje. To co opisujesz raczej świadczy albo o braku zasilania modemu który przełącza się na inne technologie albo o tym że jesteś na skraju zasięgu i modem kombinuje. Wtedy wymuszenie tylko lte może być złe.

- W LEDE ze strony projektu modem nie dziala od razu, tak jak w Twojej. Nawet jak zainstalujesz modem i skonfigurujesz pod NCM (w shell'u), to w LUCI masz blad interfejsu...u Ciebie interfejs w LUCI wykrywa normalnie NCM. (

Bo luci nie umie konfigurować ncm (qmi już tak). Moje obrazy potrafią oba protokoły.

w LEDE z projektu brak 3ginfo wink

Brak, bo to mój pakiet i oficjalnie go w lede nie ma.

- jak instalowalem pakiety w LEDE z projektu, to czesto wyskakiwal blad checksum...u Ciebie instaluje pakiety bez problemu

Było nawet w pierwszym poście i następnych...

- jak aktualizuje w LUCI to po aktualizacji znika button. U Ciebie tez tak jest (moze pojawia sie dopiero po okreslonym czasie. Nie sprawdzalem, ani nie szukalem info)

Usterki w luci zgłaszaj do deweloperów  luci, nie do mnie.

- Jakos wiekszych roznic pomiedzy OpenWRT a LEDE nie zauwazylem. Ale ja nie mam zbytnio doswiadczenia

Pewnie są na poziomie samego systemu.

Jeszcze nie

2. Czy bedzie smsbox pod LEDE? Jesli nie, to czy mozesz polecic cos zamiennego?

Możesz sobie sam zrobić. Szukaj opisu na eko.one.pl

3. Czy jest jakas apka do kodow ussd?

j/w ta sama odpowiedź

4. Czy jakies inne apki polececie i uzywacie na co dzien?

vi. Używam na co dzień smile

56

Cezary napisał/a:

Są dodane dla kirkwooda i x86/64 (generyczne).

Dzięki :-)

57

Cezary napisał/a:

To znaczy że usuwa urządzenie na usb i pojawiają się następne, stąd problem z powstaniem następnych interfejsów. Standardowa odpowiedź - zainwestuj w dobry hub usb z własnym zasilaniem.
Routerowi nic do rzeczy w wyborze pasma modemu - on tym sam steruje. To co opisujesz raczej świadczy albo o braku zasilania modemu który przełącza się na inne technologie albo o tym że jesteś na skraju zasięgu i modem kombinuje. Wtedy wymuszenie tylko lte może być złe.

OK. Sprawdze jak przyjdzie mi HUB. Dziwne tylko, ze na LEDE z projektu dzialalo NCM bez problemow (ponad jeden dzien testowalem) i bez hub'a.

Cezary napisał/a:

Było nawet w pierwszym poście i następnych...

Czytalem oczywiscie. Potwierdzam, ze u mnie problem tez wystepuje wink

Cezary napisał/a:

Usterki w luci zgłaszaj do deweloperów  luci, nie do mnie.

ok

Cezary napisał/a:

Jeszcze nie

sad Pozostaje czekac

Co do punktu 2i3 to znalazlem opis na Twojej stronie juz jakis czas temu, ale wolalem zapytac czy bedzie "szybki, latwy i przyjemny" smsbox wink Chyba jestem za wygodny wink

Cezary napisał/a:

vi. Używam na co dzień smile

smile

Dzieki za odpowiedzi smile

58

Zmieniło się coś w konfiguracji? Dużo roboty z przejściem na LEDE z CC?

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

59

Gruberek napisał/a:

Zmieniło się coś w konfiguracji? Dużo roboty z przejściem na LEDE z CC?

Roboty nie, konfiguracja jest bardzo podobna. Lekkie zmiany są w plikach konfiguracyjnych, ale spokojnie odnajdziesz się.

60

Cezary napisał/a:

Roboty nie, konfiguracja jest bardzo podobna. Lekkie zmiany są w plikach konfiguracyjnych, ale spokojnie odnajdziesz się.

A warto aktualizować czy nie ma sensu się spieszyć? Lecę na CC r48430. Można liczyć na jakąś poprawę wydajności, np wifi AC?

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

61

Sterowniki są nowsze, więc możesz sprawdzić.

62

Jak rozumieć roadmapę na dole podstrony o 17.01 - https://lede-project.org/releases/17.01/start
Wersja finalna straci support w czerwcu?

Zaczynam się gubić. ;-)

63

Jak będzie wersja 17.06 to miesiąc później kończą z 17.01

64

To którą wersją zainteresować się, jeśli chciałbym posiadać coś a'la 'stable' w Debianie?

65

Na razie 17.01...

66

Cezary napisał/a:

Są dodane dla kirkwooda i x86/64 (generyczne).

Dzięki Cezary!

Intel DQ77KB + Celeron G1620 + WLE900VX (Luci Obsy 19.07) + UPC300
R6220 (Luci Obsy 19.07) + E3272S-153 ndis

67

Cezary napisał/a:

3ginfo działa. mwan3 nie sprawdzałem.

mwan3 dziala bez problemu

68 (edytowany przez tenobcy 2017-02-05 22:10:40)

Dzięki za informację. mwan3 działa, 3ginfo także ale nie ma pakietów gnokii i ussd159. Cezary dorzucisz dla LEDE pakiety gnokii i ussd159 w wolnej chwilii?

69

W wolnej chwili...

70

Chciałem się zapytać Cezary  jak można czy do /lantiq/xrx200/ też będziesz kompilował w wolnej chwili?

71

Głęboko się zastanawiam nad tym.

72

Witam Wszystkich
Próbował ktoś instalować arie na tym FW, chyba brak jakiejś biblioteki..

Installing aria2 (1.30.0-1) to root...
Downloading http://downloads.lede-project.org/releases/17.01-SNAPSHOT/packages/arm_cortex-a9_vfpv3/packages/aria2_1.30.0-1_arm_cortex-a9_vfpv3.ipk

Collected errors:
 * satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for aria2:
 *     libstdcpp * 
 * opkg_install_cmd: Cannot install package aria2.
Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

73

W /etc/opkg/distfeeds.conf odkomentuj sobie pierwsze repozytorium.

74

Cezary napisał/a:

W /etc/opkg/distfeeds.conf odkomentuj sobie pierwsze repozytorium.

Dzięki Cezary

"Dodanie"

src/gz reboot_core http://downloads.lede-project.org/releases/17.01-SNAPSHOT/targets/mvebu/generic/packages

załatwiło sprawę smile.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

75

Witam

Czy po przejsciu z CC do LEDE muszę ponownie wygenerować certyfikaty do OpenVPN ?