Temat: gargoyle pytanie o USB w ruterze TL-WDR4300

mam pytanie czy można w gargoyle ustawić w ten sposób aby:
dysk na USB - podłączony cały czas do rutera i ruter umożliwia podmapowanie dysku w określone dni załóżmy pomiędzy 3:00 a 4:30 ?
bardzo proszę o informację i ewentualną pomoc w ustawieniu rutera.
Dodam że mam  ruter WDR4300 z gargoyle - jeśli będzie taka możliwość to będę chciał w ten sam sposób ustawić oba porty USB.

2

Odp: gargoyle pytanie o USB w ruterze TL-WDR4300

Co chcesz zrobić właściwie? Możesz przecież uruchomić sobie w cronie co chcesz, łączenie z montowaniem dysku. Tylko nie wiem po aż tak wymyślnie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

chcę podłączyć dysk na USB i w nocy chcę go mapować do systemu ( Windows) i zapisywać a nim kopie bezpieczeństwa po czym chcę odmontować dysk z tym że po odmontowaniu w windows będzie on widoczyny w sieci - a ja chcę żeby był widoczny tylko pomiędzy np: 3:00 a 4:30.

4

Przecież to już nie ma nic wspólnego z openwrt czy gargoyle - zmapuj sobie dysk w windows, masz scheduler do tego.

5

no może i nie ma ale chodzi mi o to żeby dysk ten nie był widoczny w sieci - żeby żaden z użytkowników secie nie mógł go znaleść i podmapować, żeby był widziany w sieci tylko w określonych godzinach.

6

To co wspomniałem wcześniej - możesz sobie sambę uruchomić i wyłączyć o określonych godzinach przez crona.

7

no tak- a czy mogę w cronie mapować ten zasób o określonej godzinie i o określonej godzinie go odłączać? - czy tak nie będzie prościej ?

8

Chyba jednak prościej wyłączyć całą sambę jeżeli nic innego tam nie masz niż dodawać i usuwać zasób z konfiga samby.

9

yhym- chyba masz rację - dzięki za pomoc Cezary.