Temat: HG553 + internet z RJ45
Witam,
jeśli był już podobny temat na forum, to przepraszam, ale niestety nie udało mi się znaleźć rozwiązania mojego problemu.
Model: Huawei EchoLife HG553
Firmware: OpenWrt Chaos Calmer 15.05 / LuCI (git-16.043.44305-e2f9172)
Jądro: 3.18.23
Skonfigurowałem sobie serwer druku, Wifi i internet z modemu Huawei E3276 Hilink po USB, co przez dłuższy czas sprawdzało się bardzo dobrze.
Teraz chciałbym zmienić źródło internetu z LTE na kablówkę z multimedii.
Posiadam modem, który zamienia sygnał z koncentryka na RJ45 i po bezpośrednim podłączeniu do komputera internet działa bardzo dobrze. Po podpięciu tego samego kabelka RJ45 do portów Ethernet 1-3 do HG553 i wpięciu skrętki do drugiego z portów podłączonej do PC Ubuntu 15.04 konfiguracja zachowuje się jak switch. Na PC mam adres zewnętrzny taki sam jak bez żadnych pośredników i wszystko działa. Kiedy chce w ten sam sposób podpiąć laptopa z Windows 10, to DHCP przydziela mi adres wewnętrzny i interneta niet. Adres wewnętrzny jest o tyle poprawny, że mogę się po LAN połączyć z routerem i konfigurować OpenWrt przez przeglądarkę czy putty, ale wyjścia na świat brak. Kiedy do portów 1-3 podłączam PC + laptop + źródło internetu, to na PC mam adres zewnętrzny, a na laptopie dalej wewnętrzny. Kiedy łącze się po Wifi różnymi urządzeniami to również otrzymuję adres wewnętrzny bez wyjścia na świat.
Próbowałem podpinać źródło internetu do wszystkich portów Ethernet (1-4) i w:
Sieć -> Interfejsy -> Ustawienia sprzętowe wybierałem chyba wszystkie możliwe konfiguracje.
Kiedyś wyczytałem, że 1 z portów LAN można wykorzystać jako WAN, ale nie mogę się dokopać do tego tematu.
Jakich informacji potrzebujecie, żeby mi pomóc?