Temat: Samba,ehhh

Witam, Samba dla mnie to czarna magia. Posiadam Gargoyla 1.3.10 by obsy, zrobiłem całą konfiguracje wedlug  tutorialu http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1062, niestety nie udało mi sie to w zaden sposob. Da sie to jakos latwiej skonfigurowac??

Drugie pytanie, mam zamontowane 2 partycje /mnt/hdd1 i /mnt/hdd2 chciałbym przez sambe moc dostac sie do nich, bezposrednio, nie do katalogów utworzonych na tych partycjach tylko od razu na nie

2

Odp: Samba,ehhh

Jeżeli masz sambę to nie mieszasz nic zręcznie. Wchodzi w gui odpowiednią zakładkę wybierasz dysk, nadajesz nazwę i uprawnienia, zapisujesz i tyle.

Dostęp jest wtedy do calego dysku a nie katalogu; gargoyle inaczej nie potrafi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tzn, czytalem ze wraz z zainstalowaniem Gargoyle 1.3.10 intaluje sie gui do samby, ale tworzyłem extroot'a wiec musiałm usunac standardowe montowanie nośników z gargoyle. W panelu Gargoyle nie mam zadnej zakladki samba, itp itd. Dysk sagate 1TB podzielony na 4 partycje jedna systemowa, 2 na swap a 3 i 4 jako partycje do przechowywania danych. Móglbys mi napisac lopatologicznie jak to rozwiazac. Czy musze te partycje jeszcze jakos specjalnie montowac.. chyba nie skoro mam dostep do nich z poziomu ftp czy winscp.

4

To usuń też pakiet samby i zainstaluj normalny z repozytorium backfire, nie gargoyle. Ono ma zrmodyfikowaną sambę na swoje potrzeby.

5

a dokładniej , jak to zrobic jestem troche zielony

6

Nasuneło mi sie 2 pytanie. Wiem że mozna dodac nowe zrodla repozytoriów, jakie polecacie. W jakim pliku zmienic te zrodla??

7

/etc/opkg.conf

8

Usunac sambe, zaden problem ale jak zainstalowac ja z innego repozytorium niz Gargoyle, cos trzeba dodac przy
opkg install samba3 ???

9

Pełny url do pliku paczki. Najprościej