1

Temat: Klient i serwer DHCP jednocześnie

Mam takie pytanie - czy DHCP może działać jednocześnie jako klient i serwer jeśli mamy tylko porty LAN bez WAN? W tej chwili mam statyczny adres routera z działającym serwerem DHCP. W LuCI mam ustawiony protokół Static address i dostępne opcje serwera DHCP, natomiast jak przełączę protokół na DHCP client to znikają opcje serwera DHCP i po restarcie serwer DHCP już nie działa (chyba).

2

Odp: Klient i serwer DHCP jednocześnie

Na jednym interfejsie - raczej nie. Co właściwe chcesz osiągnąć?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez jzef 2017-01-31 07:12:52)

Chciałem pomóc rozwiązać problem w tym temacie:
HG553 + internet z RJ45
bo mam taki sam router i z ciekawości zacząłem kombinować u siebie z ustawieniami aby sprawdzić co i jak, żeby nie napisać głupot próbując pomóc.

HG553 używam jako serwer PXE z DHCP bez routingu podłączony kablem do routera głównego.

Chodzi mi o to czy użytkownik który napisał w temacie HG553 + internet z RJ45 musi używać koniecznie interfejsu WAN czy może też użyć LAN bez routingu?

4

1. Może podzielić switch na lan + wan - moje obrazy dla hg553 domyślnie mają taką konfigurację
2. Może zrobić vlany i mieć na eth0.1 lan a na eth0.111 tagowany wan - tylko coś po drugiej stronie musi umieć tagowany vlan rozebrać sobie
3. Może po prostu ustawić gateway i dns na lanie i mieć internet na routerze, bez bawienia się wany.

5

Chodzi mi głównie o punkt 3 - modem w sieci kablowej pobiera chyba IP z DHCP od ISP więc czy w HG553 można wtedy ustawić statyczny IP czy musi być DHCP client?

6

Możesz ustawić dhcp (klienta) na lanie, nikt tego nie broni. Tyle że jak nie dostanie adresu to się nie dostaniesz, a jak dostanie ip to musisz wiedzieć jaki że się do niego później dostać. Mając klienta dhcp nie uruchamiaj później na tym serwera bo to bez sensu - w sieci już jeden serwer dhcp masz.

7

Tu nie chodzi o to czy to jest bez sensu tylko czy technicznie możliwe. W sieci nie mam innego serwera DHCP a jedyny miałby być na HG553 - dlaczego po włączeniu opcji DHCP Client znikają opcje DHCP Server??? - czy to oznacza iż jednak technicznie nie możliwe aby na jednym interfejsie działał jednocześnie klient i serwer?:
http://savepic.net/8850403m.png http://savepic.net/8848355m.png

Jakbym miał internet z sieci kablowej przez modem i podłączył go do routera HG553 (do LAN) to chyba musiałbym ustawić DHCP klienta aby pobrać adres od ISP sieci kablowej? I co teraz chciałbym uruchomić serwer PXE i dupa nie mogę włączyć serwera DHCP który jest potrzebny do PXE.

8

Jak nie masz sewera dhcp to po co klient smile Pamiętaj że luci wprowadza pewne ograniczenia. Nie patrz na możliwości konfiguracji przez pryzmat luci, bo możliwości są całkiem większe.

Recznie - ustaw dhcp, niech pobierze sobie adres, u później dopiero uruchom na interfejse sierwer dhcp. Da się, o ile po dostaniu adresu wyłączysz serwer dhcp bo inaczej serwer na openwrt nie wstanie (chyba że to wymusisz).

9

Cezary napisał/a:

Jak nie masz sewera dhcp to po co klient smile

Myślałem iż po to aby mieć Internet od ISP sieci kablowej. Czyli rozumiem iż po podłączeniu modemu do rutera mogę ustawić IP statyczny i będę miał Internet?

Cezary napisał/a:

Da się, o ile po dostaniu adresu wyłączysz serwer dhcp bo inaczej serwer na openwrt nie wstanie (chyba że to wymusisz).

Coś chyba pomyliłeś i powinno być:

Da się, o ile po dostaniu adresu wyłączysz klienta dhcp bo inaczej serwer na openwrt nie wstanie (chyba że to wymusisz).

10

Dobrze napisałem. Po dostaniu IP masz wyłączyć serwer ip od którego ten adres dostał bo nie uruchomisz serwera dhcp na openwrt (on przy starcie sprawdza czy istnieje jakiś serwer w sieci i odmawia uruchomienia jeżeli coś znajdzie). Możesz wymusić uruchomienie ale w takim przypadku nie chciał byś tego robić bo dostaniesz pismo od ISP że uruchomiłeś serwer dhcp w sieci i zakłócasz działanie sieci operatora (dlatego serwer uruchamia się w lanie za natem a nie na interfejsie na którym otrzymujesz adres od operatora).

11

Czyli takie coś by działało tylko do momentu restartu np. z powodu przerwy w dostawie prądu a po restarcie byłaby kicha. Zresztą i tak nie mógłbym wyłączyć serwera DHCP bo nie jestem administratorem.

Podsumowując to od tego jest port WAN i na nim działa sobie klient DHCP a za NAT'em możemy sobie wtedy stawiać serwer DHCP bo to już inna podsieć i inny interfejs.