1

Temat: Problem ze Swapem

Witam. Koledzy pomóźcie, mam problem z partcja swap. Mój sprzet to asus wl-500, 2 dni temu wgralem Kamikaze 7.09 z webinfem, wszystko ustawione zgodnie z openwrt i tematem "automatu do torrentów" z eko.one oprócz tego wgrałem sambe, vsftpd i lighttpd wszytko pracuje idealnie, poza tym ze swap sie teraz nie montuje, na początku bylo ok, a teraz po wydaniu polecenia        swapon /dev/discs/disc0/part1 dostaje odpowidz -ash: swapon: not found swap ustawilem na 200Mb. Nie robilem skryptów startowych, bo poprostu nie umiem, wszytkie polecenia wpisalem do /etc/init.d/custom-user-startup czyli zakładka System->Startup:

upnpd & mkdir /hdd
upnpd & sleep 10
upnpd & mount -t ext3 /dev/discs/disc0/part2 /hdd
upnpd & sleep 3
upnpd & swapon /dev/discs/disc0/part1
upnpd & chmod 777 /hdd
upnpd & /etc/init.d/samba enable
upnpd & /etc/init.d/lighttpd start
upnpd & /etc/init.d/vsftpd start

Dlaczego teraz swap nie chce sie montowac?

2

Odp: Problem ze Swapem

Nie masz polecenia swapon, lub nie jest ono dostępne na na ścieżce w zmiennej $PATH.

Poszukaj po systemie czy w ogóle masz takie polecenie, jeżeli tak to przy wywołaniu podaj pełnią ścieżkę do niego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Problem ze swapem juz rozwiazany. Dzieki

...ale mam nowy problem, chodzi o usuwanie plików przez sambe, torrenty sciaga mi do /hdd/torrenty_pobrane, ale gdy chce cos usunąć, (zaznaczam ze te pliki nie są używane) wyskakuje błąd ze dysk moze byc zabezpieczony przez zapisem. Do folderu /hdd mam pełny dostep, a do /hdd/torrenty pobrane nie. Czy to kwestia ustawien samby? Czy dctcs?

4

Samby lub uprawnień do pliku. Zobacz czy użytkownik na którym działa samba ma prawa do czytania tego pliku.

PS. to może być tez problem z usb i jego pracą.

5

poprzez chmod 777 /hdd mam chyba pelne prawa do folderu /hdd i jego podfolderów.  Jak mam sprawdzić na jakim użytkowniu dziala samba? Samba uruchamia mi sie wraz ze startem rutera, czyli na root'cie? Sory za to pytanie pewnie odpowiedz jest banalna, ale temat unixów to jakby nie moga dziedzina smile

6

top ci to pokaże.

Jeżeli działa na roocie, a dostajesz takie info - to stawiał bym nie na sambę a na problem z usb (poczytaj na openlinksys.info, niejednokrotnie o tym było). A na to już nic nie poradzisz. No może poza instalacją trunka, ale tego już nie sprawdzę smile.