Temat: Pomoc w skonfigurowaniu TP-Link TL-WR1043ND Gargoyle
Witam szanownych forumowiczów. Mam kilka pytań w związku z TL-WR1043ND i nakładką graficzna Gargoyle.
Potrzebuje skonfigurować go pod internet z lini tpsa.
W zakładce "Internet/WAN" dalem PPPoE.
Login i haslo swoje
Tryb pracy: Podtrzymuj polaczenia
Liczba błędnych pingów przed ponownym połączeniem: 3
Czas pomiędzy pingami: 5
Użyj innego adresu MAC: I tu nic nie zaznaczylem. Router ma pracowac jako bridge do modemu od netii na lini tp.
Użyj innego MTU: Tu nie wiem za bardzo o co chodzi wiec tez nic nie wpisywalem
Jak chodzi o WAN to tyle i czy to jest dobrze skonfigurowane?
Siec lokalna LAN:
Adres IP urządzenia: 192.168.1.1
Maska podsieci: 255.255.255.0
Alternatywne serwery DNS: Tu bym chcial zeby router sam pobieral DNS z netii. Jedyne co tu mam to "wymuszaj urzywanie przez klientow serwerow dns routera" lub "zezwalaj na uzywanie przez klientow alternatywnych serwerow dns". Rozumiem ze mam zaznaczyc "wymuszaj urzywanie przez klientow serwerow dns routera" tylko czy on sam pobierze sobie dobry dns? Na oprogramowaniu oryginalnym tplinka pobieral.
Sieć bezprzewodowa:
No i tu juz mam pierwsze pytanie z najwazniejszych. Chce go ustawic jako AP w standardzie N. Niema tu mazliwosci ustawienia samego "Access Point". Jedyne co jest to "AP+WDS" albo "Ad Hoc". No i co moge wybrac? Podpiety do tego bedzie inny TP-LINK Client w standardzie N. Dokladniej ten model TP-Link TL-WA901ND z oryginalnym oprogramowaniem. Mam nadzieje ze po wgraniu openwrt transfer jak mam obecnie na TP-Linku TL-WR1043ND mi nie spadnie bo kopiuje sie cos mniej wiecej okolo 4MB/s.
Standard N+G+B
Szerokosc kanalu: 40Mhz
Moc nadawania: Maksymalna
Filtrowanie adresow MAC: Wylaczone
Teraz najwazniejsza sprawa dla ktorej zainstalowalem openwrt. Mam kilka komputerow w sieci i chce zeby siec dobrze chiodzila a dokladniej internet. Chcial bym wprowadzic pewne ograniczenia co do internetu. Mam lacze 20Mb/s ale jak wiadomo na lini tpsa niema cudów wiec moje 20Mb =11Mb przy dobrych wiatrach.
W sieci jest okolo 8 komputerow. Chcial bym jesli jest taka mazliwosc podzielic w miare rowno lacze. Powiedzmy ze na komputer 250kb/s. Jak to zrobic? I chcial bym jakos poblokowac torrenty. Wiem ze zablokowanie torrenta nie jest do konca mazliwe ale chcialbym przynajmniej go troche zmniejszyc. Mam kilka osob do ktorych sie cos mowi a oni i tak sciagaja w dzien. Aha i chcial bym zeby ograniczenia co do 250kb/s trwaly powiedzmy do 23 a potem juz kazdy mial w nocy full lacze do powiedzmy 7 rano. Aha i jeszcze jedno czy takie ograniczenia jak wprowadze beda dzialaly tylko na ruch w internecie czy na ruch w sieci lokalnej takrze? Chcial bym zeby tylko internet byl dobrze podzielony a siec lokalna chodzila tak jak chodzi czyli kopiowanie z kompa na kompa szlo na maxa.
Dzieki za odpowiedzi z gory ![]()
Pozdrawiam