Temat: Pomoc w skonfigurowaniu TP-Link TL-WR1043ND Gargoyle

Witam szanownych forumowiczów. Mam kilka pytań w związku z TL-WR1043ND i nakładką graficzna Gargoyle.

Potrzebuje skonfigurować go pod internet z lini tpsa.
W zakładce "Internet/WAN" dalem PPPoE.
Login i haslo swoje
Tryb pracy: Podtrzymuj polaczenia
Liczba błędnych pingów przed ponownym połączeniem: 3
Czas pomiędzy pingami: 5
Użyj innego adresu MAC: I tu nic nie zaznaczylem. Router ma pracowac jako bridge do modemu od netii na lini tp.
Użyj innego MTU: Tu nie wiem za bardzo o co chodzi wiec tez nic nie wpisywalem

Jak chodzi o WAN to tyle i czy to jest dobrze skonfigurowane?

Siec lokalna LAN:
Adres IP urządzenia: 192.168.1.1
Maska podsieci: 255.255.255.0
Alternatywne serwery DNS: Tu bym chcial zeby router sam pobieral DNS z netii. Jedyne co tu mam to "wymuszaj urzywanie przez klientow serwerow dns routera" lub "zezwalaj na uzywanie przez klientow alternatywnych serwerow dns". Rozumiem ze mam zaznaczyc "wymuszaj urzywanie przez klientow serwerow dns routera" tylko czy on sam pobierze sobie dobry dns? Na oprogramowaniu oryginalnym tplinka pobieral.

Sieć bezprzewodowa:

No i tu juz mam pierwsze pytanie z najwazniejszych. Chce go ustawic jako AP w standardzie N. Niema tu mazliwosci ustawienia samego "Access Point". Jedyne co jest to "AP+WDS" albo "Ad Hoc". No i co moge wybrac? Podpiety do tego bedzie inny TP-LINK Client w standardzie N. Dokladniej ten model TP-Link TL-WA901ND z oryginalnym oprogramowaniem. Mam nadzieje ze po wgraniu openwrt transfer jak mam obecnie na TP-Linku TL-WR1043ND mi nie spadnie bo kopiuje sie cos mniej wiecej okolo 4MB/s.
Standard N+G+B
Szerokosc kanalu: 40Mhz
Moc nadawania: Maksymalna
Filtrowanie adresow MAC: Wylaczone

Teraz najwazniejsza sprawa dla ktorej zainstalowalem openwrt. Mam kilka komputerow w sieci i chce zeby siec dobrze chiodzila a dokladniej internet. Chcial bym wprowadzic pewne ograniczenia co do internetu. Mam lacze 20Mb/s ale jak wiadomo na lini tpsa niema cudów wiec moje 20Mb =11Mb przy dobrych wiatrach.
W sieci jest okolo 8 komputerow. Chcial bym jesli jest taka mazliwosc podzielic w miare rowno lacze. Powiedzmy ze na komputer 250kb/s. Jak to zrobic? I chcial bym jakos poblokowac torrenty. Wiem ze zablokowanie torrenta nie jest do konca mazliwe ale chcialbym przynajmniej go troche zmniejszyc. Mam kilka osob do ktorych sie cos mowi a oni i tak sciagaja w dzien. Aha i chcial bym zeby ograniczenia co do 250kb/s trwaly powiedzmy do 23 a potem juz kazdy mial w nocy full lacze do powiedzmy 7 rano.  Aha i jeszcze jedno czy takie ograniczenia jak wprowadze beda dzialaly tylko na ruch w internecie czy na ruch w sieci lokalnej takrze? Chcial bym zeby tylko internet byl dobrze podzielony a siec lokalna chodzila tak jak chodzi czyli kopiowanie z kompa na kompa szlo na maxa.

Dzieki za odpowiedzi z gory smile
Pozdrawiam

2

Odp: Pomoc w skonfigurowaniu TP-Link TL-WR1043ND Gargoyle

Na górze ustaw gateway a nie bridge to bedziesz miał sam tryb ap.

Co do blokowania - od tego masz ogranicznia i qos. Na dane ip ustaw okreslone pasmo imasz to co chciales.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez kowalmisiek 2011-02-25 19:03:51)

Cezary problem polega na tym wlasnie ze na "Gateway (domyślnie)" niema opcji samego AP. Jest albo AP+WDS albo Ad Hoc. Jak zmienie na Wireless Bridge/Repeater  to juz praktycznie tam nie mam zadnych mazliwosci nawet wpisania loginu i hasla do netii. Aha chwilka jest cos takiego Punkt dostepowy (AP). Tylko ja myslalem ze punkt dostepowy to jest client a nie AP. Rozumiem ze to "Punkt dostepowy (AP)" to jest router ustawiony w tryb access point? A niema juz w nim opcji client? Tak z ciekawosci pytam bo kiedys dawno temu jak sie w tym bawilem to mial taka opcje?

4

Ale kombinujesz. Punkt dostępowy (AP) to AP i nic innego to nie znaczy. Jak przestawisz wan na dhcp (bezprzewodowo) to pojawi sie tryb apclienta.

5 (edytowany przez kowalmisiek 2011-02-25 19:19:28)

Dzieki wielkie Cezary jeszcze pytanko co do tego Qos. Jak wygladaja mazliwosci tego? Mam taka mazliwosc ze przykladowo ja jako administrator sieci moge miec full lacze a reszta po 250kb? Powiedzmy ze jest do podzialu jakies 1700kb/s i jak nikt nic nie sciaga to mam dla siebie te 1700 a jak ktos sciaga to powiedzmy automatycznie juz mam 1450? Nie bardzo sie znam na tym wiec przepraszam za glupie pytania smile Aha i jeszcze blokowanie innych ip poza tymi ktore beda w podziale lacza zeby nikt nic nie kombinowal?

6

Pobaw sie regułami. Zrobisz pasmo na 2Kb masz 1700, wiec jak będzie dużo ludków to będzie po 2K, jak mało to 1700 itd. Poklikaj sobie, bo opcji do ustawienia jest tam cała masa.

7

Witam
Chciałbym skonfigurować internet netii za pomocą Sagem F@ST 800 ale w opisie jest napisane "nie można zastosować takiego wykorzystania modemu dla łącza szybszego niż 4Mbps" ja posiadam 6 czy jest sens aby się w to bawić może istnieje już rozwiązanie pozwalające na obejście tego problemu.

8

W ten sposób nie. Weź modem z wyjściem RJ45, ustaw go w bridge, na routerze ustaw pppoe i masz problem z głowy.