Temat: Brak dostępu do WAN po przełączeniu z wifi na ethernet

Własnie ręce mi opadły, pomysły się skończyły, może Wy pomożecie.
Jest tak:

WAN(eth) - WR1043ND - switch - inne urządzenia, w tym osobny access point wifi

Jako WAN mam modem GPON, WR1043 ma na pokładzie Gargoyle 1.6.2.2, innych urządzeń sporo, więc używam dodatkowego switcha i m.in. do niego jest wpięty osobny access point (urządzenie profi, o niebo lepsze od wbudowanego w WR). Wszystko pięknie działa, dostęp do internetu mają zarówno urządzenia podłączone na sztywno, jak i te po wifi.

Dziś, z uwagi na dużą objętość plików do skopiowania z laptopa na jeden z innych komputerów wewnątrz sieci stwierdziłem, że podłączę sobie lapka po kablu. I co? I dupa. IP dostaję poprawnie, z poziomu laptopa po kablu widzę router, mogę się nań zalogować, mogę nawet puścić pinga na adres IP ustawiany na interfejsie WAN, niestety brama dla tego adresu (czyli pierwszy adres zewnętrzny dla mnie) jest już dla mnie niewidoczna (w tym samym czasie pinguję ten adres bez problemu z innych urządzeń), podobnie jak dowolny inny adres zewnętrzny. Tracert puszczony z laptopa na adres zewnętrzny pokazuje, że pingi nie przechodzą poza router, router odpowiada, dalej już nic.

Za wszelkie konstruktywne pomysły będę wdzięczny, póki co próbowałem fizycznie resetować Gargoyle, ręcznie ustawiać IP (inne, niż przydzielane z DHCP, oczywiście, w ramach podsieci) na laptopie. Czy w gargoyle da się jakimś poleceniem skasować tablicę wpisów ARP?

2

Odp: Brak dostępu do WAN po przełączeniu z wifi na ethernet

Nie ustawiłeś sobie blacklisty lub nie masz static dhpc i zaznaczonego checkboxa o wymuszaniu przydziałów?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: Brak dostępu do WAN po przełączeniu z wifi na ethernet

Blacklisty nigdy nie używałem, static DHCP owszem jest (choć bez blokowania zmienionych IP), ale dotyczy maca portu wireless, po kablu wchodzę przez inny mac i dostaję inny adres. Zresztą, jak pisałem, w ramach sieci wszystko działa, jedynie nie mogę wyjść na zewnątrz i jak na razie wszystko wskazuje, że problem jest na routerze.