Temat: Internet LTE z Play (RedBullMobile) automat do włączania LTE

Witam,
nie orientuje się ktoś czy jest gdzieś automat do włączania internetu z RedbullMobile LTE smile ? raz na miesiąc trzeba ręcznie włączać i zastanawiam się czy nie ma gdzieś jakiegoś dodatku/skryptu do Gargoyle (posiadam wersję 1.6.2.2 (r42647)) a Router to TP-Link MR3020 v1 smile

Pozdrawiam
George2002

2

Odp: Internet LTE z Play (RedBullMobile) automat do włączania LTE

Raczej nie ma,a jak już to musiał by posiadać możliwość logowania się do play24 w celu sprawdzenia czy pakiet jest włączony ze względy że nie zawsze wyłącza się po 30dniach czasami przynajmniej u mnie tak jest że i prawie tydzień dłużej jest pakiet załączony.

3 (edytowany przez george2002 2017-01-27 13:39:01)

Hmmm też bym chciał mieć tydzień za każdym razem dłużej załączone big_smile u Mnie dokładnie po 30 dniach się wyłącza, a kodami SMS czasem nie da się sprawdzić albo USSID ?

4

Zależy czy masz modem do którego możesz wysyłać polecenia AT. Wtedy wystarczy wgrać sobie oprogramowanie do SMS, np. smstools i napisać skrypt, który ci przetworzy wiadomości SMS otrzymywane od operatora i w oparciu o dane w tych SMS rozłączy i podłączy net. No i oczywiście jak usługa się skończy to wyśle kod USSD, by tę usługę aktywować. big_smile

5

Tylko że w skrypcie trzeba pamiętać o przełączeniu modemu z LTE do UMTS bo inaczej kody USSD nie działają. Po aktywacji ponownie przełączyć modem w tryb LTE, A co do terminu deaktywacji pakietu LTE to dokładnie co 30 deaktywuje się darmowy LTE więc na wet nie ma potrzeby sprawdzania tego smsami smile bynajmniej tak jest u mnie. Zobienie skryptu to kwestia paru linijek tylko że problem polega na tym że niekiedy kody USSD nie działają smile

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

6 (edytowany przez morfik 2017-01-27 22:18:41)

A dokładną godzinę znasz, a jak zapomnisz? big_smile

Ja sobie przełączam modem w taki sposób

root@the-redviper:~# cat /etc/skrypty/lte
#!/bin/sh

if [ $1 != "RECEIVED" ]; then
        exit 0
fi

# play 753924
NADAWCA=$(awk '/^From:/ {print $2}' $2)
ODBIORCA="48600123456"
WIADOMOSC=$(sed '13!d' $2)

lte=$(grep LTE $2)
on=$(grep "zostala wlaczona" $2)
off=$(grep "zostala wylaczona" $2)

MODEM_IF="/dev/ttyUSB0"

echo "New Message from: $NADAWCA , msg: $WIADOMOSC"

if [ ! -z "$lte" ] && [ ! -z "$off" ] ; then

ifdown lte
        sleep 5

echo "To: $ODBIORCA" > /tmp/sms
        echo "" >> /tmp/sms
        echo "Promocja Darmowy Internet LTE zostala wylaczona. Blokowanie internetu..." >> /tmp/sms

mv /tmp/sms /var/spool/sms/outgoing/

echo -e "AT^SYSCFGEX=\"030201\",3FFFFFFF,1,2,800C5,,\r" > $MODEM_IF
        sleep 1
        echo -e "AT+CMGF=1;^CURC=0;^USSDMODE=0\r" > $MODEM_IF
        sleep 1
        echo -e "AT+CUSD=1,\"*111*480*1#\"\r" > $MODEM_IF
#      echo -e "AT+CUSD=1,\"*111*480*1#\",15\r" > $MODEM_IF
        sleep 5
        echo -e "AT+CUSD=1,\"0\"\r" > $MODEM_IF

exit 0

elif [ ! -z "$lte" ] && [ ! -z "$on" ] ; then

ifup lte

echo "" >> /tmp/sms
        echo "Promocja Darmowy Internet LTE zostala ponownie wlaczona. Przywracanie dostepu do internetu..." >> /tmp/sms

mv /tmp/sms /var/spool/sms/outgoing/

exit 0

else

echo "" >> /tmp/sms
        echo "nr: $NADAWCA msg: $WIADOMOSC" >> /tmp/sms

mv /tmp/sms /var/spool/sms/outgoing

fi

exit 0

Z tym, że mnie jeszcze router powiadamia SMS'ami o tych akcjach, i w sumie nie tylko o nich big_smile

7

Właśnie miałem pisać że przecież przychodzą SMS-y z informacją że LTE zostało wyłączone, tylko tak się zastanawiam bo chyba Mi to nie podejdzie bo modem mam  Huawei Hi-Link E3372 Megafon, zakładam że trzeba modem przełączyć w tryb jakiś czy to co podałeś wystarczy jako skrypt zapisać i uruchamiać i powinno działać smile ? mógłbyś Morfik opisać dokładniej jak to ugryźć żeby Mi działało smile ? (zakładam że większości przyda się takie info) wink

8

Nie zadziała Ci bo do hilinka masz użyć jego api, nie ma tam interfejsów szeregowych tak jak @morfik zrobił.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

9

No niestety trzeba modem zwykły, by w systemie routera był dostęp do interfejsów /dev/ttyUSB*, bez tego ten mechanizm nie działa, czyli jak masz HiLink, to nie skorzystasz tej opcji. big_smile
Generalnie to ja u siebie na blogu pisałem jak taką funkcjonalność zaimplementować, choć ciągle dostosowuje skrypt, bo mam szanse testowania raz na miesiąc. big_smile

10 (edytowany przez george2002 2017-01-28 12:55:30)

Hmm to w tym Hilinku nie da się tak jak w innych Hilinkach przełączyć tego E3372 w tryb COM portów komendami aby nie był Hilink tylko porty COM się przedstawiały ? nawet da się z stronki przełączyć w jakiś tryb "Debug Mode" z tego co widziałem smile

11

Kombinujesz. Hilink ma swoje api, możesz czytać smsy, możesz wysyłać kody ussd. Po prostu wykorzystaj api hilinka do tego.

12

A nie prościej na Play24 ustawić do autoryzacji inny nr komórkowy?! Zalogować się do konta nawet ze smartfona i aktywować ponownie (zwłaszcza że ostatnio to włączenie ponowne usługi trwa nawet dobrych kilka godzin).

13

No jeśli przez kody USSD jedziesz, to aktywacja trwa kilka minut max. Przez serwis parę godzin, temu lepiej jest przez USSD.

14

Cezary napisał/a:

Kombinujesz. Hilink ma swoje api, możesz czytać smsy, możesz wysyłać kody ussd. Po prostu wykorzystaj api hilinka do tego.

Hmm a można temat rozwinąć smile ? Bo jak niby to z routera mam zrobić smile ? Bo mam go na routerze a nie w kompie podłączonego smile Teraz działam tak że jak widzę że internet nie działa to poprzez aplikację play z telefonu załączam LTE ale chciałbym aby działało to z automatu bo mam jeszcze dwa takie zestawy u Kuzyna i skolesiowanych i im tez muszę w ten sam sposób włączać a niestety jest to w różnych dniach czasowo ... odnośnie samego włączania przez Play LTE to i przez kody przez wejście na modem 192.168.8.1 i tez z aplikacji Play włączenie zajmuje max 5min w moim przypadku zawsze dla tego nie wiem skąd koledzy mają takie długie czasy oczekiwania na włączenie LTE smile ?

15

Kupa tematów jest o tym. Przeczytaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=42168  są nawet przykłady skryptów co i jak wołać. W google byś wrzucił i byś znalazł...

16

morfik napisał/a:

No jeśli przez kody USSD jedziesz, to aktywacja trwa kilka minut max. Przez serwis parę godzin, temu lepiej jest przez USSD.

Nie sądzę, tak też wiele razy aktywowałem i nie zauważyłem różnicy (oni coraz bardziej zaczynają się bronić przed rozprzestrzenianiem się tego darmowego dostępu, a BOK w tym RBM to katastrofa-po świętach miałem problem z jedną kartą, to dopiero gdy poszło na ostre flugi..., wymiana w salonie karty SIM na nową po ponad 24h rozwiązała problem).

17

Z moich obserwacji (i nie tylko moich) wynika, że kody USSD działają praktycznie natychmiast. Ja w sumie mam ten RBM od 10 miesięcy i tylko raz aktywowałem go przez serwis. Po tym jak mi włączyli usługę po 4h, już później aktywowałem wyłącznie przez kody i ani razu mi się nie zdarzyło, by ten proces trwał dłużej niż 5-10 minut.

18

Cezary napisał/a:

Kupa tematów jest o tym. Przeczytaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=42168  są nawet przykłady skryptów co i jak wołać. W google byś wrzucił i byś znalazł...

Może i kupa, przeszukałem przed pisaniem tego tematu i jako tako gotowego nie znalazłem rozwiązania na RedBullMobile także dla tego o takowe pytam, no nic skoro nie ma to może kiedyś się pojawi bo chodzi o to że nie jestem jako tako programistą w linuxie, jak już to w procesorach AVR a to taka trochę różnica i dla tego założyłem temat bo być może ktoś już popełnił taki skrypt/dodatek i się podzieli infem smile

19

Nikt nie pisał że jest gotowiec do RBM. Pisałem że jest api do hilinka które umożliwia wysyłanie SMS i USSD.

20 (edytowany przez manguscik 2017-01-29 11:59:30)

Morfik czemu po wydaniu tych komend modem zostaje mi w trybie UMTS

AT+COPS=3,2;+COPS?
+COPS: 0,2,"26006",2

Czy jak podnosisz połączenie LTE to wtedy ponownie zmieniasz tryb parcy na LTE ?

sleep 1
        sleep 1
        echo -e "AT+CUSD=1,\"*111*480*1#\"\r" > $MODEM_IF
#      echo -e "AT+CUSD=1,\"*111*480*1#\",15\r" > $MODEM_IF
        sleep 5

exit 0

log z wykonania komend tylko inny kod ussd i jak widać zostaje na UMTS

root@OpenWrt:~# cat /dev/ttyUSB1
AT^SYSCFGEX="030201",3FFFFFFF,1,2,800C5,,
OK
AT+CMGF=1;^CURC=0;^USSDMODE=0
OK
AT+CUSD=1,"*111#",15
OK

^HWNAT:03

+CREG: 1, CC, 233F34, 2

+CGREG: 1, CC, 233F34, 2

+CUSD: 1,"Witaj w Swiecie Red Bull MOBILE
1 Konto
2 Uslugi / Promocje
0 Wyjscie
Wiecej opcji znajdziesz na www.redbullmobile.pl",0
AT+CUSD=1,"0"
OK

+CUSD: 0,"Dziekujemy za skorzystanie z uslugi.",15

Nie wiedząc czemu nie powraca do LTE zmieniłem troszkę zmianę trybu pracy modemu:

MODEM_IF="/dev/ttyUSB1"

echo -e "AT^SYSCFGEX=\"02\",3FFFFFFF,1,2,7FFFFFFFFFFFFFFF,,\r" > $MODEM_IF
        sleep 1
        sleep 1
        echo -e "AT+CUSD=1,\"*111#\",15\r" > $MODEM_IF
        sleep 5
        sleep 2
echo -e "AT^SYSCFGEX=\"03\",3FFFFFFF,1,2,c5,,\r" > $MODEM_IF

Mile widziane info czemu mi samo nie powracało z UMTS do LTE chyba że modem potrzebuje więcej czasu nie ponowne przełączenie na LTE.

Nie przełączenie do trybu LTE powodowało że nie dałem ifdown wan przed trybem  USSD i ifup po wykonaniu komend USSD bo przecie modem po podniesieniu połączenia wybiera automatyczny tryb pracy 03 LTE smile

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

21

Tryb zależy od konfiguracji modemu w OpenWRT/LEDE, gdzie możesz sobie określić czy ma to być lte, preferlte, itp. Nie ma sensu przełączać modemu na LTE w skrypcie, bo później przy podnoszeniu interfejsu, ten tryb jest ponownie ustawiany.

22

Poprzez próby to zauważyłem big_smile a czy ten USSD na aktywacje LTE jeszcze działa bo jak chce np wpisać kod USSD na sprawdzenie czy usługa działa to nic mi nie pokazuje przy tym kodzie  *111*480*3#

23

U mnie działa.

OK

+CUSD: 1,"Usluga wlaczona
0 Wyjscie",68

24 (edytowany przez manguscik 2017-01-29 19:48:01)

To w takim razie coś u mnie jest nie tak z kodami USSD. Tak wygląda skrypt z komendami:

#!/bin/sh

ifdown wan 

MODEM_IF="/dev/ttyUSB1"

sleep 1
        sleep 1
    echo -e "AT+CUSD=1,\"*111*480*4#\"\r" > $MODEM_IF

A tak wygląda okno podglądu:

AT^SYSCFGEX="030201",3FFFFFFF,1,2,800C5,,
OK
AT+CMGF=1;^CURC=0;^USSDMODE=0
OK
AT+CUSD=1,"*111*480*4#"
OK

^HWNAT:03

+CME ERROR: 258

+CREG: 1, CC, 19742D, 2

+CGREG: 1, CC, 19742D, 2

^HWNAT:06

+CREG: 2

+CGREG: 0

+CEREG: 0

+CREG: 1, FFFE, 233F34, 7

+CGREG: 1, FFFE, 233F34, 7

+CEREG: 1, CC, 60 ,233F34 ,7

Czemu wywala mi ten błąd nie mam pojęcia

edit:

znalazłem błąd komendy muszę pisać w ten sposób

echo -e "AT+CUSD=1,\"*111*480*4#\",15\r" > $MODEM_IF

a nie tak :

echo -e "AT+CUSD=1,\"*111*480*4#\"\r" > $MODEM_IF

25 (edytowany przez morfik 2017-01-29 19:50:07)

Bo tam jest 3 a nie 4

echo -e "AT+CUSD=1,\"*111*480*3#\"\r" > $MODEM_IF

A co do błędu, to nie błąd, tylko niektóre modemy wymagają tego dodatkowego parametru. U mnie działa bez, temu druga linijka była wykomentowana. big_smile