Temat: Beta obrazy dla lede-17.01
Cezary,
Nadchodzi stabilna gałąź LEDE możne wypuścisz jakąś wersje beta swoich obrazów ?
Pozdrawiam,
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Beta obrazy dla lede-17.01
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Cezary,
Nadchodzi stabilna gałąź LEDE możne wypuścisz jakąś wersje beta swoich obrazów ?
Pozdrawiam,
W celu? Jak żaden meteoryt nie walnie w ziemię lub deweloperzy nie zepsują czegoś czy nie wywalą się buildserwery to w poniedziałek spodziewane są pierwsze obrazy. A moje pojawią się kilka dni potem, skrypty są przestawione, testowe obrazy się budują, po prostu muszę puścić maszynkę w ruch.
Tak naprawde najbardziej zalezy mi na brcm63xx - HG553 gdzie masz zintegrowane sterowniki do voip - chcialem sie tym podawic - polaczyc dwie bramki na najnowszym obrazie i zobaczyc czy bedzie ok
Te sterowniki nie pochodzą anie z openwrt ani z lede, to oddzielne repo na githubie. Więc będą takie same w lede jakie są w CC, możesz sprawdzić obrazy z CC.
Tu tez była próba integracji ale jak dobrze to interpretuje nie udała się.
https://github.com/lede-project/source/pull/441
U mnie akurat nie ma tego problemu bo CC dla HG553 było kompilowane bez spi specjalnie.
Cezary, a jakie będą główne różnice 'odczuwalnie' gołego LEDE od LEDE-by-Cezary? :-)
Jak zwykle - minimalne. Inaczej będzie Cię witać (moje sysinfo), będzie mało inny dobór pakietów w obrazach (jak uznam że coś powinno się znaleźć w nich) itd.
Raczej polecałbym testować obrazy u źródła
https://downloads.lede-project.org/rele … T/targets/
i ew. zgłaszać błędy
https://bugs.lede-project.org/
Wlasnie i nie z
https://downloads.lede-project.org/snapshots/targets/
zbrickowalem router i dobrze ze sie udalo przywrocic bo nawet niema tplink_recovery na v4 1043
Jak nie działa to zgłaszaj buga, jeszcze jest chwila na to.
A te Lede ma nakładkę graficzną?
te już tak
https://downloads.lede-project.org/rele … T/targets/
A te Lede ma nakładkę graficzną?
Standardowe luci. snapshot nie, 17.01 ma mieć.
A jakie będą zmiany względem CC z punktu widzenia użytkownika? Skoro w poniedziałek mają pojawić się obrazy to myślę, że warto takie przedstawienie funkcji omówić, żeby potem płaczu i lamentów nie było na forum. Kiedyś czytałem, że w obrazach nowszych niż CC ma zniknąć telnet i pierwsze logowanie będzie się odbywać od teraz przez SSH. Prawda to?
Druga sprawa jak wygląda kwestia pakietów? Wszystkie z CC będę w LEDE dostępne, przynajmniej w twoich obrazach.
To prawda, nie ma telnetu jest ssh. To jest od bardzo dawna, nawet w faq.
W lede jest więcej pakietów niż w CC i są w nowszych wersjach. I pakiety z poprzednich wersji (BB/CC) nie są kompatybilne - wydanie ma inną bibliotekę systemową.
Super się zapowiada.
W czym to przeszkadza, że będzie ssh zamiast telnetu? Jakoś nie umiem sobie wyobrazić, żeby to mogło sprawiać problemy. Jeśli ktoś używa Win (telnet jest dostępny, ale trzeba dodatkowo go zainstalować), to używa pewnie putty, albo innego multi-klienta, który obsługuje wiele protokołów. Jak ktoś używa linuxa, to problem wcale nie istnieje.
Mogę prosić o wytłumaczenie w czym problem? Pytam całkowicie poważnie, bo może istnieje jakiś aspekt, którego nie dostrzegam.
Problem jest tylko w użytkownikach - kwestie przyzwyczajeń robią swoje i mimo że będziemy to powtarzać tysiące razy że telnetu nie ma to i tak będzie co jakiś czas post "z problemem" że się ktoś dostać nie może przez telnet, "no bo przecież zawsze był".
@Cezary - Można z tobą przedyskutować zestaw pakietów, które zamierzasz domyślnie umieszczać w swoich obrazach czy jest to temat zamknięty? Mam namyśli nowe obrazy oparte na LEDE i wymianę niektórych twoich domyślnie dodawanych pakietów na inne zamienniki albo inne wersje itp.
Np co na co?
zamiana dnsmasq na dnsmasq-full, które obsługuje DNSSEC
dodanie pakietu do synchronizacji czasu tak by usługi typu OpenVPN czy DNSCrypt nie strzelały błędami
sqm-scripts z obsługą cake (to jest chyba ten pakiet: kmod-sched-cake)
vnstat można dodać do zbierania informacji o użyciu łącza, jest to dość mały pakiet a wyjątkowo lekki, trzeba tylko wprowadzić modyfikacje z pliku konfiguracyjnym tak by wyeliminować przekłamania.
Osobiście instaluję te pakiety po instalacji twojej modyfikacji bez luci:
ntpdate
dnscrypt-proxy-resolvers dnscrypt-proxy hostip iodine libsodium
dnsmasq-full
vnstat
sqm-scripts
ddns-scripts
etherwake
W niektórych przypadkach instaluję również te pakiety poniżej. To są już jednak mniej potrzebne pakiety a dość zasobożerne i zajmujące sporo miejsca.
openvpn-openssl openvpn-easy-rsa
samba36-server
To są już jednak mniej potrzebne pakiety a dość zasobożerne i zajmujące sporo miejsca.
Chętnie bym zobaczył je wszystkie domyślnie dostępne w twoich obrazach LEDE. To są chyba takie powszechne i często wykorzystywane pakiety. No i z obrazów z LuCI można wywalić np: Transmission dla urządzeń z mniejszą ilością ramu niż 128MB. Wiele razy widziałem tutaj posty, że te urządzenia są za słabe na Transmission.
Co o tym sądzisz?
Dla dużo pakietów dla 4MB. Ponad to nie wszyscy tego potrzebują i znów będzie problem z dostępnością wolnego miejsca.
Dla 4MB jest już chyba wszystko za duże a co z routerami z 8MB pamięci i więcej? Wiem, że stosujesz różne zestawy pakietów dla różnych wielkości pamięci. U mnie w 8MB wszystkie te pakiety się mieszczą, jednak dodanie niektórych z nich do systemu (głównie mi chodzi o dnsmasq-full) zaoszczędziło by więcej miejsca niż instalacja go samodzielnie, ponieważ stary pakiet nigdy nie jest tak naprawdę usuwany.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Beta obrazy dla lede-17.01
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc