Temat: gargoyle wdr 3600 i brak statycznego dhcp

Witam.

Tak jak w temacie. Mam problem na najnowszym gargoyle 1.9.1.2 z ustawieniem statycznego dhcp. Dodałem około 50 urządzeń przez gui i nic nie działa. W menu jest niby wszystko dodane ale urządzenia nie dostają adresu który jest im przydzielony. W pliku etc/config/dhcp niema w ogóle dodanych urządzeń które są w gui. Wygląda to na jakiś problem z interfejsem graficznym chociaż jak zapisywałem to dość długo myślał.

Jakieś pomysły?

2

Odp: gargoyle wdr 3600 i brak statycznego dhcp

Powiązania masz w plikach /etc/ethers (MAC z IP) oraz /etc/hosts (IP z nazwą).

3 (edytowany przez kowalmisiek 2017-01-15 00:36:12)

Dziwne bo w poprzednich wersjach wszystko było w etc/config/dhcp
Poza tym w tych plikach też nic nie mam. Chyba jest jakiś błąd w gui i nie zapisuje ustawień a nawet na pewno. Bo zmieniłem też pule
W Początek dałem 2
W Koniec dałem 199
A w pliku dhcp nadal mam

config dhcp 'lan'
    option interface 'lan'
    option start '100'
    option limit '150'
    option leasetime '12h'
    option ignore '0'

Myślałem że może mam jakieś kijowe firmware ale ściągłem na nowo z forum i jest tak samo.

Co więcej wkleiłem z poprzedniej wersji dane urządzeń do pliku etc/config/dhcp i wszystkie urządzenia dostały adresy takie jak należy. Co prawda niema ich w gui ale adresy dostają. Domyślam się że żeby były w gui to trzeba je przez gui dodawać.

Cezary możesz to sprawdzić? Czy czasem nie masz jakiegoś błędu w tym firmware?
gargoyle-1.9.1.2-ar71xx-tl-wdr3600-v1-squashfs-sysupgrade.bin

4

Mam obecnie 1.9.1.1, wcześniej miałem 1.8.1 i zawsze powiązanie MAC z IP było zapisane w pliku ethers, natomiast w pliku /etc/config/dhcp był i jest zapis "option readethers '1'", który wymusza odczyt pliku ethers, ale nie ważne, teraz możesz sprawdzić/poprawić zawarte wpisy (nie pamiętam restart czego jest konieczny - konkretnej usługi czy router'a, aby zmiany były widoczne).

5

Pokaż screenshot co gui wyświetla. A później pokaż

df -h
mount
uci show dhcp

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6 (edytowany przez kowalmisiek 2017-01-15 11:19:38)

Dzięki za odpowiedzi. Sprawa wygląda tak. Nie wiem co się stało ale po nocy albo po komendach które mi dałeś Cezary (chociaż to mało prawdopodobne bo one są do wyświetlania informacji) zaczął mi przydzielać odpowiednie ip.

Teraz pytanie. W starej wersji było tak że w etc/config/dhcp była lista tych adresów które wprowadziłem przez gui. Tam też dodawałem configi dnsmasq żeby niektóre adresy dostawały inne bramki i dnsy. Tu w pliku dhcp jest pusto więc chyba nie tu mam to dawać?

Chyba sprawa sie wyjaśnia. Dużo wcześniej miałem gargoyle i znalazłem stare configi sprzed 2 lat. i tam do pliku etc/config/dhcp dopisane były dnsmasq.

Za to ja miałem teraz luci przez rok i tu było inaczej.

7

Dodawaj przez gui. Nie rób ręcznie wpisów.

8

Mam jeszcze ostatnie pytanie. Czy da się tak zrobić w openwrt żeby każde nowe urządzenie jakie dojdzie do sieci miało zablokowany dostęp do internetu? Dopiero jak wprowadzę je ja to dostanie dostęp??

9

Możesz przecież sobie zrobić ograniczenie na całą siec i dodawać wyjątki dostępu dla poszczególnych ip.