76

Odp: Tani sprawdzony HUB Aktywny - Jaki ?

witam
mamy rok 2017 a ostatni post byl z 2014
co na dzien dzisiejszy jest godne polecenia jesli hodzi o huby ?

77

Bez zmian - musisz kupić i sprawdzić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

78

a jaka kwota wchodzi w gre tzn czy hub za np 20pln sie nada czy raczej brac pod uwage takie w granicy 50 pln ?

79

Musisz kupić i sprawdzić... Cena nie jest wyznacznikiem.

80

roratoga napisał/a:

witam
mamy rok 2017 a ostatni post byl z 2014
co na dzien dzisiejszy jest godne polecenia jesli hodzi o huby ?

Ja ostatnio wymieniłem starego Uniteka USB 2.0 na Uniteka Y-3089 USB 3.0.

Działa stabilnie. Do routera/komputer połącza się go przez około 20cm wbudowany kabel, który mi w zupełności wystarcza. Mimo że to 3.0 to nie ma problemu z tym że jest podłączony do portu 2.0. Aha, ten model w wielu sklepach jest określany jako pasywny, co jest błędem, bo można mu podłączyć zasilanie przez port micro USB.

81 (edytowany przez jzef 2017-01-13 08:35:03)

Trochę [OT] ale wtrącę swoje 3 grosze smile

Z HUB'am USB mam złe wspomnienia. Po pierwsze nie lubię urządzeń do których trzeba dodatkowy zasilacz i przewalają się dodatkowe kable. Jeśli priorytetem w OpenWrt ma być pobieranie plików przez np. Transmission, radio internetowe, połączenie modemowe 3G zamiast routing to naprawdę lepiej kupić jakiś stary cienki klient na x86 który ma wbudowane porty USB - średnio jest ich 4. Zużycie energii prawie takie samo jak router'a, najlepiej szukać takiego ze złączem PCI aby móc podłączyć np. kartę Wifi.

Zalety:

• nie trzeba robić żadnych extroot'ów na USB dzięki temu mamy jeden port USB więcej na inne urządzenia, taki sprzęt ma często złącze dysku IDE (ATA) i/lub złącze karty CF. Dysk twardy będzie miał stabilne zasilanie wprost z płyty głównej a nie przez USB i jakieś HUB'y

• RAM'u jest co najmniej 256MB a można sobie w łatwy sposób zwiększyć np. do 1024MB, większa ilość RAM = można odpalić więcej usług jednocześnie

• cienkie klienty mają przeważnie chłodzenie pasywne więc są tak samo niesłyszalne jak routery

• prędkość procesora też będzie o wiele wyższa niż ma przeciętny router

• karta dźwiękowa jest zintegrowana więc znowu odpada kupno karty na USB i znowu kolejny port USB wolny a do tego taka zintegrowana będzie zawsze lepszej jakości niż na USB

Porty USB można wykorzystać podłączając np. modem 3G USB, kartę Wifi USB, kamerę USB, czujnik pilota USB aby sterować routerem (radio internetowe) pilotem.

W złącze PCI można kupić switch 4 portowy aby można było do tego podłączyć kilka urządzeń sieciowych ewentualnie wystarczy karta Wifi.

Taki ThinClient można kupić w cenie HUB'a USB smile

Cienki klient nie jest wskazany dla kogoś kto ma ISP ADSL - chyba, że będziemy używać go z oddzielnym modem ADSL.

82

Na minus - większe zużycie prądu.

83

Cezary napisał/a:

Na minus - większe zużycie prądu.

Tak to jedyny drobny minus, ale tak szczerze powiedziawszy to zróbmy porównanie:

Taki ThinClient Igel 4210 Winestra 5/4 pobiera - 25W

Taki router HG553 - 9W

ale teraz dokładamy do routera drugi zasilacz do aktywnego HUB'a USB i mamy dodatkowe 6-9W, więc mamy już 9 + 6 = 15W (9 + 9 = 18W)

Właśnie specjalnie sprawdziłem pierwszy lepszy zasilacz od innego routera TP-LINK (9V 800mA) i pobiera 6W nawet bez obciążenia.

Wracając do ThinClient'ów to są takie które pobierają mniej niż 25W - nawet niedawno ktoś pisał o takim, że pobiera mu max 12W:
Futro A250

więc z tym większym zużyciem prądu to nie przesadzajmy - da się znaleźć taki sprzęt który będzie zużywał tyle samo co router a wydajność i stabilność będzie o wiele, wiele lepsza smile

84

jzef napisał/a:

Właśnie specjalnie sprawdziłem pierwszy lepszy zasilacz od innego routera TP-LINK (9V 800mA) i pobiera 6W nawet bez obciążenia.

Oj, sprawdź jeszcze raz, bo to jakieś wyniki z księżyca.

jzef napisał/a:

ale teraz dokładamy do routera drugi zasilacz do aktywnego HUB'a USB i mamy dodatkowe 6-9W, więc mamy już 9 + 6 = 15W (9 + 9 = 18W)

Naprawdę, skąd Ty bierzesz te wartości?

85 (edytowany przez jzef 2017-01-13 11:19:11)

Nic nie będę sprawdzał jeszcze raz bo właśnie przed napisaniem poprzedniego posta specjalnie zmierzyłem miernikiem, żeby właśnie nie wyszło że sobie wziąłem te wartości z księżyca. Przez twoje ręce - pepe2k przewija się zdaje wiele routerów TP-LINK - weź sobie proszę oryginalny zasilacz LEADER ELECTRONICS 9V 800mA od modelu TP-LINK TL-WR543G i zmierz co i jak i sprawdź i dopiero się wypowiadaj:
http://savepic.net/8815628m.jpg

Oczywiście są zasilacze i "zasilacze" i tak jak napisałem ten akurat miałem pod ręką a z postu wynika iż ludzie do zasilania HUB'a USB używają też zasilaczy jakie mają akurat pod ręką - nie koniecznie tych dobrych.

Zresztą napisałem iż są Thin Client'y które pobierają 10-12W czyli praktycznie tyle co przeciętny router a jeśli nawet jakieś 5W więcej to różnica praktycznie żadna.

86 (edytowany przez pepe2k 2017-01-13 12:18:57)

jzef napisał/a:

Nic nie będę sprawdzał jeszcze raz bo właśnie przed napisaniem poprzedniego posta specjalnie zmierzyłem miernikiem, żeby właśnie nie wyszło że sobie wziąłem te wartości z księżyca.

Jakim miernikiem i w jaki sposób dokonałeś pomiaru? Wiesz, możesz sobie pisać, że zmierzyłeś i tak Ci wyszło, ale bez konkretów, to dla mnie te wartości nie będą nigdy wiarygodne.

jzef napisał/a:

Przez twoje ręce - pepe2k przewija się zdaje wiele routerów TP-LINK - weź sobie proszę oryginalny zasilacz LEADER ELECTRONICS 9V 800mA od modelu TP-LINK TL-WR543G i zmierz co i jak i sprawdź i dopiero się wypowiadaj:
http://savepic.net/8815628m.jpg

No jak będziesz swoje hipotezy udowadniał pomiarami sprzętu sprzed dwóch epok, to wszystko się będzie zgadzać. Żaden producent już nie używa takiego... elektrozłomu.

jzef napisał/a:

Oczywiście są zasilacze i "zasilacze" i tak jak napisałem ten akurat miałem pod ręką a z postu wynika iż ludzie do zasilania HUB'a USB używają też zasilaczy jakie mają akurat pod ręką - nie koniecznie tych dobrych.

Eeee... to mi wygląda na przyjęcie hipotezy (zasilacz bez obciążenia żre jakieś potężne ilości prądu) i dobranie takich argumentów, żeby ją... udowodnić. Jestem w stanie zrozumieć, że masz pod ręką tylko złom ale proszę Cię żebyś na jego podstawie nie generalizował i nie oceniał sprzętu obecnej epoki.

jzef napisał/a:

Zresztą napisałem iż są Thin Client'y które pobierają 10-12W czyli praktycznie tyle co przeciętny router a jeśli nawet jakieś 5W więcej to różnica praktycznie żadna.

Przeciętny router pobiera jakieś 4-6 W, a nie 10-12 W. Kurczę, nawet taki "mocniejszy" Archer C7 mieści się w tej granicy.
Naprawdę, zanim coś napiszesz, sprawdź i zaktualizuj sobie dane:
https://uk.hardware.info/reviews/3423/9 … onsumption
https://us.hardware.info/reviews/4690/1 … onsumption

PS. 5 z 10 to 50%, nie nazwałbym tego "praktycznie żadną różnicą" smile

87

Potrzebuję podpiąć dysk+drukarkę do TL-WR1043N/ND v2
Czy ten Unitek :
http://allegro.pl/hub-aktywny-usb-3-0-u … 26149.html
bez zasilania dodatkowego da radę ?

88

bez zasilania to pewnie pójdzie co najwyżej jakiś pendrive. Serio.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

89

proszę o podpowiedź, może ktoś kto ma z tym jakieś doświadczenie ?
https://allegro.pl/listing?string=hub%2 … e-1-2-0511

90

Ja tu zastanawiam się nad hubem do małego netbooka Acera, tam jest port USB3.0
Może kwestia tego że tam bebechy są mierne albo chińskie, stąd nie ma co polecić?

91

Niestety musisz sam kupić i sprawdzić.