26

Odp: Prosty wskaznik sygnalu dla E3372Hilink

Stwierdzam że ta strona nie pokazuje poprawnego BTS. U siebie w pokoju testowałem w różnych miejscach i pokazuje cały czas ten sam LAC i CELLID to na tej stronie jest BTS z linka kilka postów wyżej.

Ale u rodziców w pokoju czyli po drugiej stronie budynku LAC pokazuje mi taki sam jednak CELLID mam dwa w zależności gdzie leży modem.

Wniosek jest taki że w pokoju rodziców powinno łączyć się do nadajników które mam praktycznie pod nosem 600m i 1km a ta strona pokazuje że łączy się z BTS oddalonym o 1,5 i 2,5km.

Nawet ustawiłem modem na sztywno na 1800MHz i dalej to samo. Może play coś pozmieniał a ta strona nie ma świeżych informacji czy coś w każdym bądź razie stwierdzam że u mnie nie pokazuje to poprawnie przynajmniej tak mi się wydaje.

27

1. To nie jest tak że ty uważasz się powinno się łączyć z najbliższymi nadajnikami i tak się łączy. Przełącz sobie modem w 3g i zobacz na btsearch.pl do których jesteś podłączony. Nie zawsze będzie to najbliższy nadajnik.
2. To są dane zbierane przez ludzi. Zainstaluj sobie aplikację na smartfonie, włącz gps i idź na dwór. Niech zbierze dane i wyśle do projektu, będziesz miał aktualne.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Niby tak ale dziwna sprawa ponieważ jeszcze w styczniu prawdopodobnie łączyłem się właśnie z tym BTS oddalonym o 600m i net był na poziomie 45-55Mb/s potem się zepsuło i tak do teraz przedział 10-15 to max.

29

To już operatora pytaj. Równie dobrze mogli coś zmienić na btsie i dlatego się nie łączysz. Telefon w dłoń, netmonitor i sprawdź dane sam.

30 (edytowany przez feedhorn 2017-01-07 11:01:20)

Witam.
W pelni zgadzam sie z kol. Cezary .
Ja to juz pare lat temu przecwiczlem na modemie E3131Hilnik.
Wypozycz od znajomych sobie router np MR3020 lub podobny z wejsciem USB na modem i zrob sobie testy i sie przekonasz.
Drugie wyjscie, zrob probe polaczenie modemu z twym PC za pmoca kabla USB ok1,5 metra  to tez duzo zmienia.

Mysle, ze kol. tptomek pochwalisz sie wynikami.

Pozdrawiam.

Feedhorn

31

Ja używam na co dzień 5m aktywny przedłużacz USB Unitek ale i bez niego logi są takie same. Dzwoniłem bo BOK i powiedzieli mi ze to modem sobie wybiera i nie mogą mi na sztywno wybrać najbliższego BTS.

Nie mam telefonu z LTE ale od siory pożyczę tablet i jak się ociepli bo teraz to po -21 więc nie chce mi się chodzić po mieście ale zapewne w przyszłości to sprawdzę tongue

32 (edytowany przez feedhorn 2017-01-08 09:20:26)

Witam.
Info dla tptomek , opis w pkt.

1 - zdobadz antene paraboliczna OFFSET od TVSAT - srednica dowolna wystarczy juz okolo 70 cm.
2 - wymontuj  konweter z uchwytu.
3 - zamontuj centrycznie ( za pomoca styropianu lub tasmy klejacej )  w uchwycie od konwertora twoj modem USB tak aby wystawal w kierunku anteny z uchwytu okolo 5 cm.
4 - poprowadz kabel USB przy wysiegniku mocujac tasma  do  USB swego PC.
5 - ustaw antene na kierunek Twego BTS tak aby wysiegnik byl pochylony koncem gdzie modem okolo 10 stopni w dol a kierunek na twoj oczekiwany BTS.
6 - uruchom komputer i popatrz na wyniki sily sugnalu i ewentualnie skoryguj kierunek w pionie i w poziomie  ustawienia anteny na MAX sygnalu.

Ja to robilem uzywajac programu top_netinfo wersja wczesniej z sygnalizacja dzwiekowa sily sygnalu z BTS .

Antena od TVSAT jest zwyczajowo z pasma ok 12GHz ( 12000 Mhz ) i srednio zysk to ok 36dB to kiedy czestotliwosc  bedzie okolo 2600 MHz to spadek zysku jest z ok 36dB  do  23dB. i na dadatek dobra kierunkowosc - ok 12 stopni stozek wiazki.
To odleglosci 1 km od Twego modemu bedzie top kolo o srednicy 220m a przy 2 km juz 440m. masz troche tolerancji z trafieniem na BTS.

http://www.bestpartner.pl/index.php?d=kzysk

A jak bys mial antene TVSAT np 120cm srednicy to zysk jest ok 27dB przy 2600MHz a wiazka ma juz ok 8 stopni.

Tu link do przeliczenia zysku anteny parabolicznej z innej czestotliwosc.
http://www.bestpartner.pl/index.php?d=kpar

Mysle, ze ta propozycja zbadabnia Twego   problemu spelni Twe oczekiwania  bo majac modem USB z  ktorego jest moc ok 23 dB ( 0.2Wat ) to dodajac zysk anteny te 23dB przy 2600MHz bedzie tak jak bys mial modem o mocy RIRP ( moc we wiazce ) bedzie okolo 46dB ( 23dB + 23dB =46dB ) to daje okolo 40wat. to zapewne BTS musi oberac Twoj sygnal jako najlepszy a  Twoj modem odbierze bardzo dobrze sygnal z BTS  dajac Ci to poprawe na predkosci .
Antena daje wzmocnienie sygnalu w obie strony tzn nadawanego i odbieranego.
Zrob proby  LTE i potem na innych trybach.

Tu masz link do przeliczenia mocy  i objasnien.
http://emilab.pl/kalkulator-eirp/

lub
http://www.bestpartner.pl/index.php?d=kdbi

Wystarczy wpisac jedna wartosc  np dB .

Prosze pochwal sie wynikami lub moze ktos z czytajacych zrobi podobny test z antena od TVSAT, tez mile widzane opisy wynikow.

To dziala na 100% tylko trzeba przy oknie robic proby aby uniknac odbic od scian.

Zycze dobrych wynikow.

Feedhorn

33

Dzięki za info problem w tym że ja mam w swoim pokoju tylko jeden BTS a te dwa są u rodziców czyli z drugiej strony budynku a tam nie mam jak zamontować uchwytu do którego bym przymocował antenę.

Siora pożyczyła mi tablet jak się ociepli pochodzę po mieście pod nadajniki i posprawdzam cellid oraz prędkości.

34 (edytowany przez feedhorn 2017-01-07 17:13:59)

Do tych prob wystarczy antene ustwic na krzeselku i  wszystko zagra jak trzeba lub ktos z kolegow bedzie trzymal antene i na bezaco skoryguje kierunek.

To nie jest duzy sprzet i na dodatek lekki.

Feedhorn.

35

Cezary napisał/a:

Zainstaluj sobie aplikację na smartfonie, włącz gps i idź na dwór. Niech zbierze dane i wyśle do projektu, będziesz miał aktualne.

Jaką aplikacje ??

36

http://wiki.opencellid.org/wiki/Data_so … phone_apps  inViu OpenCellID to ich oficjalna aplikacja. Jest też Tower Collector przez polka napisana ale najpierw musisz się zarejestrować i pobrać token.

37

Pare lat wstecz tak to zrobilem z antena offset.
Tu link do fotek.

http://chomikuj.pl/futek2/ANTENA+PARABO … T+DLA+UMTS

Feedhorn

38

eNodeB LTE T-Mobile, Orange, Plusa identyfikuje się po eNB. Zajmuje to minutę i daje 100% pewności.

Na Play z czasem też będzie sposób.

Zamiast wgrać soft HiLink i mieć wszystko na tacy łącznie z szerokością pasma to utrudniacie sobie życie.

39

Jak byś czytał dokładnie to być widział że przynajmniej ja mam Hi-Link

40 (edytowany przez intruder 2017-01-07 20:56:20)

Masz przecież zmodyfikowany soft z 4pda także widzisz wszystko na tacy.

Jeśli zaktualizujesz do 22.300 to będziesz mógł doinstalować dodatkowy skrypt który jeszcze więcej pokazuje.

To, że czegoś nie ma na BTSearch czy OpenCell z WCDMA to czyja wina? Odpowiedzcie sobie ile stacji sami dodaliście do bazy? smile

Jedna osoba całego kraju nie ogarnie.

41

Ale ja mam właśnie zmodowany dalej nie czytasz dokładnie. Tu chodzi teraz o to dlaczego modem loguje się do dalszego BTS jak ma pod nosem dwa inne.

42

Bo anteny sektorowe są tak ustawione?

Jeśli widzisz z okna te bliższe eNodeB to przez lornetkę oceń ich azymuty.

Być może omijają Twoją lokalizację, a doświetla ten dalszy.

Rozumiem też, że masz 100% pewności, że na bliższych stacjach działa to z czym chcesz się łączyć?

43 (edytowany przez feedhorn 2017-01-10 12:04:40)

Witam.
Nawiazujac do calosci tematu a wszczegolnosci do ostatnih postow to pragne troche uzupelnic temat. A mianowicie, ze charakterystyka anten sektorowych na BTS nie wyglada tak krytycznie aby miec szczesie trafic na min poziomu sygnalu.
Jak to wyglada to link do fotki ponizej.
http://g1.computerworld.pl/news/1/8/189554

Mysle, ze kol. tptomek nie bedzie mial takiego szczescia ze mieszka w tym minimum sygnalu z dwoch BTS.

Feddhorn

44

Chciałbym zakończyć tą dyskusję bo odbiega od tematu, ale tak odpowiadając nie mam kontaktu wzrokowego żadnym z BTS-ów ani tymi bliskimi a zwłaszcza tymi oddalonymi ponieważ zasłaniają je po prostu budynki.

Pochodziłem trochę pod te najbliższe BTS-y i okazuje się że one tam są i działają jako tako prędkości jakie osiągnąłem były 50/20 mniej więcej.

Ten najbliższy mnie czyli ok. 500-600m skąd wiem że się kiedyś z nim łączyłem ? Ano po parametrach połączenia RSSI itp no i po prędkości dzisiaj już nie mam ani parametrów zwłaszcza prędkości.

Zauważyłem że antena jest skierowana tak że nie idzie w moją stronę może przestawili i nie ma łączności z mojego miejsca zamieszkania i skąd łączy z tym dalszym nadajnikiem.

45 (edytowany przez feedhorn 2017-01-12 18:40:09)

Witam.
Info do kol. tptomek , badz dobrej mysli.
Milo, ze opisujesz swoje proby, sa tez pomocne dla wielu czytajacych ten temat.
Teraz mamy duzo sniegu i jest tez duzo wilgosci a te wyzsze czestotliwosc sa bardziej tlumione w takich warunkach pogodowych co opisalem  wczesniej.
Nie zniechecaj sie aby zaspokoic swoja potrzebe uzyskania wiekszej predkosci na LTE.
Przespij sie z tematem, popytaj znajomych kto ma antene od TVSAT i zrob probe o ktorej pisalem wczesniej.
A jak to pokaze wynik pozytywny to mozesz pomyslec o innej lokalizacji modemu np na strychu z routerem np MR3020 a swoj PC  polaczysz po WIFI.
Ja tez takie trudnosci mialem i stad tyle roznych prob wykonalem aby miec to co chcialem.
Badz cierpliwy i cel osiagniesz, jestes mlodym czlowiekiem i zapewno potem Ty pomozesz innym korzystajac ze Swego doswiadczenia.

Zycze Ci i moze tez innym co maja podobny problem, aby wszystko sie zakonczylo pomyslnie i abys byl zadowolny z LTE .

Pozdrawiam.

Feedhorn

46

Nie wiecie ile realnie może mieć właśnie modem E3372 dBi ?? Planuję zakup anteny .

47

@tptomek wstaw screenshoot zakładki Device Information.

48

A po co Ci ? Co na podstawie RSSI itp obliczysz moc ? Łapaj https://images81.fotosik.pl/287/fa927b4a77d9914d.png

49 (edytowany przez intruder 2017-01-13 09:55:18)

Masz stary soft i WebUI.

Po wgraniu nowszego miałbyś jeszcze więcej informacji o sieci, np. szerokość Bandu i częstotliwość Up & Down.

To jest 1800 MHz, więc przy zastosowaniu anteny 15 dBi:

http://www.cybertech.com.pl/p115,antena … -mimo.html

RSRP poprawi się. A o ile to już w zależności jakie przewody zastosujesz i jakiej długości.

To czy uda się połączyć z inną stacją to już loteria.

A 2600 MHz na żadnej z nich nie pracuje?

50

Nie taki stary, miałem rożne i na każdym te same info co na SS jak masz to zapodaj ten soft o którym piszesz do E3372s-153 tutaj lub na PW.

U mnie najlepiej działa 1800 inne też działają ale dużo gorzej ze szkoda na nich siedzieć.