1

Temat: zdalny reboot routera z gargoyle

Witam,
potrzebuję prostego skryptu (np. wget) do restartowania routera z gargoyle 1.6 przy braku  połączenia z internetem (np. brak pingu 8.8.8.8). Skrypt wpisany byłby w inny router (tomato) będący w sieci domowej.
Dziękuję za ewentualną pomoc i wskazówki

2

Odp: zdalny reboot routera z gargoyle

jest  plugin monitor połaczenia  w gargoyle   ( jak nie bedziesz miał  neta to jak  niby  wget sie połaczy  big_smile)
Konfiguracja - monitor połaczenia  i tam  sobie ustaw

3 (edytowany przez bhb 2017-01-04 22:27:17)

może o to Ci chodzi ?
robisz plik wykonywalny na innym routerze i wpisujesz do crona.  Adres 192.168.1.1 to przykładowy router z gargoyle

#!/bin/sh
if ! ping -q -c 3 -W 10 8.8.8.8 > /dev/null; then
    ssh -p 22 root@192.168.1.1  -i ~/.ssh/klucz 'reboot'
fi

4 (edytowany przez xjaro 2017-01-04 22:00:25)

ad2014 napisał/a:

jest  plugin monitor połaczenia  w gargoyle   ( jak nie bedziesz miał  neta to jak  niby  wget sie połaczy  big_smile)
Konfiguracja - monitor połaczenia  i tam  sobie ustaw

Tak, wiem że jest plugin monitor w gargoyle, ale ja chce dokonać rebootu/restartu routera z gargoyle za pomocą innego urządzenia/routera  będącego w tej samej sieci domowej, np. przez wpis w cronie w innym routerze z tomato, lub dd-wrt.

5

xjaro napisał/a:

Tak, wiem że jest plugin monitor w gargoyle, ale ja chce dokonać rebootu/restartu routera z gargoyle za pomocą innego urządzenia/routera  będącego w tej samej sieci domowej, np. przez wpis w cronie w innym routerze z tomato, lub dd-wrt.

Pomysł masz bardzo dobry tylko realizacja słaba.
Taki reset należy wykonać sprzętowo a nie programowo.
Czyli na chwilę wyłączyć zasilanie routera.
To zadziała nawet wtedy gdy padnie ci połączenie LAN.

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220

6

Gr4nd0 napisał/a:
xjaro napisał/a:

Pomysł masz bardzo dobry tylko realizacja słaba.
Taki reset należy wykonać sprzętowo a nie programowo.
Czyli na chwilę wyłączyć zasilanie routera.
To zadziała nawet wtedy gdy padnie ci połączenie LAN.

Autor wątku nawet nie napisał po co mu to. Więc skąd te domysły że jest źle i tylko reset sprzętowy jest dobry?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

bhb napisał/a:

może o to Ci chodzi ?
robisz plik wykonywalny na innym routerze i wpisujesz do crona.  Adres 192.168.1.1 to przykładowy router z gargoyle

#!/bin/sh
if ! ping -q -c 3 -W 10 8.8.8.8 > /dev/null; then
    ssh -p 22 root@192.168.1.1  -i ~/.ssh/klucz 'reboot'
fi

Witam
Właśnie o coś takiego mi chodzi. Jeszcze tego kodu nie wpisywałem, więc nie wiem czy na pewno zadziała.
Generalnie mam pytanie do składni ssh/klucz 'reboot', głównie do słowa "klucz", po co jest i nie widzę nigdzie we wpisie hasła "password", chyba, że jest niepotrzebne

8

W ssh nie możesz podać hasła z linii poleceń. Musisz albo się posiłkować zewnętrznymi programami (o ile w tomato/dd-wrt je masz, pewnie domyślnie nie) albo wygenerować parę kluczy i położyć je na routerach, żeby bez hasła można było zalogować się do routera. Inaczej nie wykona polecenia.

9 (edytowany przez xjaro 2017-01-05 10:28:16)

Cezary napisał/a:

wygenerować parę kluczy i położyć je na routerach, żeby bez hasła można było zalogować się do routera.

Dzięki, już rozumiem. Znalazłem jeszcze taki wpis:

wget -q0 --user=User --password=Pass \ 
     http://192.168.1.1/userRpm/SysReboot.htm?Reboot=Reboot > /dev/null 

Może jest poprawny (nie mogę teraz sprawdzić, bo nie mam dostępu do routerów) lub może Ktoś zna jakiś prosty wpis, który by zadziałał.

10

Nie jest poprawny.  To jest dla oryginalnego softu, gargoyle ma inne podstrony. Musisz przez ssh.

11

z ciekawości zapytam  : może Xjaro  wyjaśni  w jakim celu  jest mu potrzebne  takie rozwiazanie ? 
skoro  mozna to zrealizowac  na samym  gargoyle  dodatkowo  dodac  np.powiadomienie na maila   w celu  zdiagnozowania problemu

12

ad2014 napisał/a:

z ciekawości zapytam  : może Xjaro  wyjaśni  w jakim celu  jest mu potrzebne  takie rozwiazanie ? 
skoro  mozna to zrealizowac  na samym  gargoyle  dodatkowo  dodac  np.powiadomienie na maila   w celu  zdiagnozowania problemu

Dziękuję Panowie za pomoc. Wpisu jednak dokonałem w Gargoyle, wszystko bardzo dobrze działa. Upieralem się przy zewnętrznym routerze, ze względów historycznym (miałem tak we wcześniejszym rozwiązaniu).
Mam jeszcze inne pytanie: czy jest możliwość szybkiej konfiguracji aby SMSy były przesyłane na wskazany mail.
Pozdrawiam

13

To musisz sobie oprogramować. Odbieranie smsów: http://eko.one.pl/?p=openwrt-gnokii wysyłanie mejli: http://eko.one.pl/?p=openwrt-email

14

Cezary napisał/a:

Autor wątku nawet nie napisał po co mu to. Więc skąd te domysły że jest źle i tylko reset sprzętowy jest dobry?

Przecież napisałem. Jeśli chcesz wykonać programowy reset z zewnątrz to musisz się połączyć z urządzeniem. Jeśli zawiśnie interace LAN to nie wykonasz resetu. Jeśli zakładamy, że problem będzie dotyczył tylko WAN to prościej będzie restartować router za pomocą np. crona.

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220