Temat: Najnowsze Gargoyle na MR 3420 v1

Witam wszystkich

@Cezary mam pytanie. Od szwagra dzisiaj po południu będę miał TP-Linka mr 3420 v1 (na 99% to ten model) bo coś mu szwankuje ostatnio. Z tego co pamiętam kilka lat temu jak go kupiliśmy to miał zainstalowanego Gargoyle 1.6.2.2. Router ma FLASH i RAM MODa (16MB flash-chyba, a może 8MB ? do sprawdzenia jak będę miał go w ręce i 64 MB RAM). Moje pytanie czy jest możliwość instalacji na niego GARGOYLE 1.9.1.2. Normalnie w dziale download nie widzę takiego, a chciałbym zainstalować najnowsze. Więc moje pytanie czy się da? Może z jakiegoś innego routera podejdzie. Jak się będzie identyfikowało to mało istotne. Dla mnie istotne jest żeby działało z modemem E 367 i Playem, do tego wifi i lan + OpenVPN. Więcej mi do szczęścia nie trzeba.

@pepe2k Mam jeszcze do Ciebie pytanie, a w zasadzie 2. Czy do tego routera (v1 dokładnie jaka napiszę jak go będę miał w ręku) jest jakiś modyfikowany u-boot i ewentualnie jak go wgrać. Druga sprawa może wiesz jak w tym routerze zmodyfikować USB żeby dawał więcej niż 0,5A na modem (które punkty mają być zwarte)? . Czasami potrafił się zresetować i wnoszę, że to o to chodziło.

Generalnie szwagier nie jest wymagający. Jak skonfiguruję to dobrze teraz to pewnie przez najbliższe kilka, kilkanaście miesięcy nie będzie to ruszane, więc chcę zrobić to na wszystkim najnowszym jakie tylko się da. Chodzi mi o soft i ewentualnie u-boot.

Dzięki za odpowiedzi.

2

Odp: Najnowsze Gargoyle na MR 3420 v1

Zostaw to gargoyle co masz, jest dobre.

Możesz zainstalować 1.9 (nie ode mnie - z gargoyle-router.com) i doinstalować wsparcie dla usb i reszty modułów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez janek125 2017-01-03 20:40:27)

I nie ma opcji żeby próbować z innego coś dopasować? Interesuje mnie jeszcze modyfikacja zasilania USB. Mianowicie gdzie wlutować bezpiecznik w które miejsce.

EDIT
Poniżej zdjęcie układu. Gdzie wlutować bezpiecznik?

http://images84.fotosik.pl/267/4c02b5c3dd6b653cmed.jpg

4

Pomoże ktoś?

5

Jaki bezpiecznik? O co właściwie pytasz?

6

Zgodnie z http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=10766 chcę w routerze wr3420 zmodyfikować zasilanie żeby mój modem dostawał więcej prądu. I teraz moje pytanie jest takie w które miejsce wlutować bezpiecznik, tak jak to było opisane w powyższym temacie. Wydaje mi się że trzeba zawrzeć te dwa duże punkty poniżej C641 a powyżej rezystora R776 oznaczonego 0. Wydaje mi się że te dwa duże punkty z cyną mają oznaczenie R775 ale nie jestem pewien. I pytam czy dobrze myślę.

7

Tak, dobrze myślisz tylko pamiętaj że stracisz możliwość kontrolowania zasilania na USB przez GPIO.

8

@pepe2k

stracisz możliwość kontrolowania zasilania na USB przez GPIO

a z polskiego na nasze. Co mi się może uszkodzić?

9

mr3420 ma możliwość włączenia/wyłączenia zasilania usb. Jak wstawisz ten bezpiecznik (zworkę) to zasilanie będzie zawsze na usb, więc stracisz możliwość kontrolowania zasilania.

10

W takim razie dla mnie nic się nie dzieje bo w gnieździe na stałe jest modem. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam.

11

To pochwal się później jak Ci to wyszło (jakieś zdjęcia oraz test na prądożernym modemie)...

===========================================
WRT160NL v1 CUR01 with Gargoyle PL  by obsy

TL-MR3420 v2 (MiFi) + E3372h-153 (nie hilink) = Play

12

@ wojciech_69
Wlutowane już. Może to nie jest profesjonalnie bo pierwszy raz lutowałem hot airem ale działa. Na układzie jest przejście na nóżce 1 i 5. Ale jakiejś różnicy na tą chwilę nie widzę. Oddam szwagrowi niech go postawi tam gdzie stał i zobaczymy czy coś się zmieni. Za kilka dni dam znać.
http://images84.fotosik.pl/272/6047e17970d9b505med.jpg