1

Temat: LEDE a oficjalny SNAPSHOT - różnice ?

Witam

Jak wiemy w maju 2016 roku projekt OpenWRT został "sforkowany" do SNAPSHOT-owej gałęzi nazwanej "LEDE" z której w przyszłości "urodzi się" coś STABILNEGO.

I tutaj mam pytanie..

Jakie są odczuwalne różnice między wymienionymi SNAPSHOTami - oficjalnym i forkiem ??

Czy jednak sumy kontrolne wspomnianych gałęzi są identyczne i LEDE to po prostu oficjalny SNAPSHOT pod oddzielną domeną ??

2

Odp: LEDE a oficjalny SNAPSHOT - różnice ?

Nie są, LEDE to nowy odłam, który lada moment będzie miał wersję stabilną, a przy tym 'wchłonie' OpenWRT.
Tak w dużym skrócie się zapowiada. ;-)

3

Na dzień dzisiejszy, OpenWrt i LEDE, to dwa zupełnie różne projekty. LEDE poszło bardzo naprzód.
Tak w gruncie rzeczy, OpenWrt to trup... ponoć od kilku miesięcy trwają rozmowy nad ponownym złączeniem obu projektów.

andrut napisał/a:

Nie są, LEDE to nowy odłam, który lada moment będzie miał wersję stabilną, a przy tym 'wchłonie' OpenWRT.
Tak w dużym skrócie się zapowiada. ;-)

To nie jest prawda, na razie nie jest wiadomo, co i jak w sprawie połączenia obu projektów, jest bardzo wiele głosów za tym, żeby jednak wrócić do "marki" OpenWrt i porzucić LEDE.

4

andrut napisał/a:

Nie są, LEDE to nowy odłam, który lada moment będzie miał wersję stabilną, a przy tym 'wchłonie' OpenWRT. (..)

Fork zazwyczaj powstaję gdy drogi developerów nie są zgodne.

Na jakiej podstawie sądzisz, że odłam LEDE "wchłonie" projekt  OpenWRT ??

Czy to analogia do historii projektów OpenOffice i LibreOffice, który "wchłonął" ten pierwszy ??
Tylko kto jest tą "kością niezgody" czyli  "taki ORACLE"  ?

5

Ponieważ było to dyskutowane pomiędzy deweloperami i są posty na ten temat, można poczytać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

To się robi trochę pogmatwane. OpenWRT to faktycznie dojrzała i znana marka. LEDE to nowość ale trudno budować nowy projekt z nowymi założeniami na starej marce. W mojej opinii rebranding jest potrzebny.

Wspomnieliście, że LEDE lada moment otrzyma stabilne wydanie a potem co? Wracamy do OpenWRT? Sporo tego zagmatwania.

7

Nikt nie powiedział jeszcze że wracamy do OpenWrt. Było sobie OpenWrt które obecnie jest martwe, zostało przy nim 3 deweloperów. LEDE jest bardziej rozwinięte i przygotowywane jest z niego wydanie stabilne. Z rozmów pomiędzy deweloperami wynika uzgodnienie, że lepiej przenieść kilka zmian które były dokonane w openwrt do lede niż odwrotnie. Co do nazwy nie ma jeszcze uzgodnienia - marka "openwrt" jest znana, ale jak wyrażali się niektórzy -  niesie za sobą pewien "smród" i nie wiadomo czy chcą przy niej zostać.

8 (edytowany przez pepe2k 2017-01-04 14:26:07)

Tak na marginesie... jeżeli mnie pamięć nie myli, prawidłowa nazwa i pisownia, to OpenWrt, nie OpenWRT smile I co najlepsze, wiele osób wypowiadających się na liście dyskusyjnej w sprawie zachowania starej marki używa nieprawidłowej pisowni nazwy projektu.

9

PODSUMOWUJĄC..

Gdy planujemy flash'ować stock'owy firmware routera to brać świeży build projektu LEDE. Natomiast buildy OpenWrt nie tykać nawet kijem ??

Co robić.. ? Jak żyć.. ?

10

kukiz napisał/a:

PODSUMOWUJĄC..

Gdy planujemy flash'ować stock'owy firmware routera to brać świeży build projektu LEDE. Natomiast buildy OpenWrt nie tykać nawet kijem ??

Co robić.. ? Jak żyć.. ?

Nie, na dzień dzisiejszy brać stabilne OpenWrt CC. Jak będzie stabilne wydanie LEDE, to wtedy przejść na nie.

11

pepe2k napisał/a:

Nie, na dzień dzisiejszy brać stabilne OpenWrt CC. Jak będzie stabilne wydanie LEDE, to wtedy przejść na nie.

No dobrze skoro projekt pod brand'em OpenWrt "ledwo dycha" to czy kernele stabilnych buildów  otrzymują aktualne patche security tj. np. "DirtyCow" ??

Czy jest dostępny changelog buildów firmware OpenWrt ?

12

kukiz napisał/a:
pepe2k napisał/a:

No dobrze skoro projekt pod brand'em OpenWrt "ledwo dycha" to czy kernele stabilnych buildów  otrzymują aktualne patche security tj. np. "DirtyCow" ??

Źródła są aktualizowane, obrazy nie i chyba się nie zapowiada na aktualizację.
Obrazy Cezarego są aktualne: https://eko.one.pl/?p=openwrt-chaos-calmer

kukiz napisał/a:

Tutaj masz zmiany w oficjalnych repozytoriach:
https://github.com/openwrt/openwrt/commits/chaos_calmer
https://github.com/openwrt/packages/commits/for-15.05

13

kukiz napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Tak/nie. Wydanie CC dawno nie było aktualizowane, ale zmiana jest w repo  i np. moje buildy mają to dołączone.