1 (edytowany przez andrut 2017-01-01 16:22:32)

Temat: Problem z Androidami - WiFi

Głupie pytanie, ale tracę pomysły - czy ktoś z Was zauważył problem z androidami podpiętymi do WiFi, szczególnie Samsunga?
Objawy: długie ładowanie stron, filmów na YT, pobieranie piosenek na Spotify itd. ale nie tylko, bo także - mimo faktu podpięcia do WiFi, np. nie aktualizują się statusy aplikacji (powiadomienia facebooka, wiadomości na messengerze etc.) - nie zawsze, więc nie mogę jednoznacznie zdiagnozować co jest przyczyną.

Telefony podpięte po 2.4GHz, router Zyxel NBG6716, DNS-crypt proxy
Soft:
# cat /proc/version
Linux version 3.18.20 (cezary@eko.one.pl) (gcc version 4.8.3 (OpenWrt/Linaro GCC 4.8-2014.04 r46060) ) #5 Fri Aug 21 21:16:01 CEST 2015

2

Odp: Problem z Androidami - WiFi

Zacznij od wywalenia tego dnscryptu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez andrut 2017-01-02 00:59:15)

Wywaliłem, zobaczymy czy objawy wrócą.

Inna sprawa, z tymi samymi telefonami i routerem - nie mogę podłączyć ich do 5GHzowej sieci.
Losowo 'tracą' połączenie z routerem i co chwila je przywracają, jakby hasło je przerastało (kilkudziesięcio znakowe).
Na innych routerach (nie-openwrt) takich problemów nie bywało.

4 (edytowany przez andrut 2017-01-02 13:48:35)

Niestety, objawy się nie zmieniły.
Co więcej, pogooglałem trochę w sieci odnośnie samych problemów z WiFi na telefonach Samsunga.
Znalazłem poradę, aby wymusić używanie 'starszego' klienta DHCP w opcjach deweloperskich. Poprawy nie zauważyłem, kończą mi się pomysły.

Czy powód może być po stronie (starszej) wersji softu na routerze (15.05-rc3)?
Chciałbym zrobić update już bezpośrednio na pierwszy stabilny release LEDE, aby przenosić wszystkiego co chwila - sporo regułek i konfiguracji do dopilnowania będzie..

Jeszcze jedna ciekawostka - bardzo dużo osób (i tu, tu też) ma podobny problem na routerach z aktywnym IPv6.
IPv6 jest i u mnie - poprzez tunel HE.

Z racji tego, że nadal nie widzę zalet posiadania IPv6 (a więcej obaw i problemów) chyba czas będzie jednak wyłączyć ten protokół...

5

Pierwsze testy po wyłączeniu IPv6 dla interfejsu LAN: zapiernicza.
Przetestuję teraz dokładniej na obydwu modelach...

6

Chyba mnie też to dopadło. Jak dokładnie wyłączyłeś IPv6? Z tego co widzę to domyślnie IPv6 nie jest odpalone.

7

Ja tylko z LuCI klikam, więc:
Interfejsy -> interfejs LAN -> Ustawienia zaawansowane i wyłączyłem "Use built-in IPv6 management", w DHCP to samo na 'disabled' wszystkie pozycje.

Jak na razie wygląda na to, że 'problem' rozwiązany, ale z drugiej strony chciałbym mieć jednak IPv6 dla chociażby laptopów.
Ciekawe co w konfiguracji może powodować takie działanie...

8

Miałem podobnie z Outlookiem na Androida/Win10 i połączeniem z Office365 w domu na wifi nie chciały działać. Pomogło wylaczenie IPv6 na openwrt, co sam zalecał Microsoft.  Tłumaczyli to tym, ze jeżeli w LAN jest IPv6 a ISP tego nie obsługuje to Outlook się gubi.

Asus TUF-AX4200 | AX3000T | NSA310b | PiHole

9

Przez chwilę zastanawiałem się czy może nie chodzi o nieprawidłową konfigurację po stronie np. DNS v6, bramek etc.
Może ktoś miał podobny problem i go rozwiązał, ewentualnie nie narzeka na sieć LAN v4/v6 jednocześnie?

Niemniej jednak coraz mniej zalet v6 widzę jeśli chodzi o LAN, ale to pewnie przez starość i trudność w zrozumieniu. ;-)

10

Raport z pola walki: 5GHz raptem przestało 'wyrzucać' Samsungi i mogą normalnie korzystać z sieci pełnej prędkości…