1

Temat: wa901 nd usb mod

Witam, na początku chciałbym się przywitać z całą społecznością tu obecną.
Mam w domu niepotrzebny router tplink wa901 nd i postanowiłem się z nim pobawić, postanowiłem dołożyć mu złącze USB. Router jest w wersji v3 czyli posiada procesor AR9341. Po przestudiowaniu licznych opisów zrobiłem modyfiację, wlutowałem się w procesor i wyprowadziłem D+ i D- . Do zasilania wykorzystano przetwornicę obniżającą, podłączoną do zasilania routera. PRoblem polega na tym, że nie mogę uzyskać żadnej reakcji, wgrałem Open WRT odpowiednie dla mojego modelu, w logach widzę, że wykrywa interfejs usb, ale nie wykrywa pendriva. Być może to jest problem z oprogramowaniem, dlateo mam pytanie do Was, czy ktoś w tym routerze próbował dosztukować usb, oraz czy po włożeniu pendriva, nie powinien on po chwili zacząć "migać"?
Serdecznie pozdrawiam.

2

Odp: wa901 nd usb mod

Jeżeli wgrałeś standardowy soft od wa901 to nie zadziała to sama definicja tego urządzenia nie zawiera obsługi usb. Musiał byś przekompilować soft dodając  wywołanie funkcji ath79_register_usb();

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cóż, póki co nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Myślałem, że może jest na to jakiś gotowy sposób. A czy jest jakaś metoda, która pozwoliłaby na sprawdzenie, czy to usb wogóle ma szansę działać?

4

Na szybko nie. Ew możesz poszukać i zobaczyć który inny sprzęt z usb będzie z nim zgodny i po prostu wgrać inny soft.

5

A może ktoś by mógł przekompilować dla mnie ten soft? Problem z tym routerem polega na tym, że ma on tylko jeden port LAN, dużo jest TP linków na tym chipsecie, ale mają więcej portów LAN niestety.

6

Spróbuj od mr3420v2 on obsługuje oba interfejsy ( eth0 i eth1) z konsoli ustawisz sobie konfig i lan zadziała. Ledy pewnie nie będą działać.

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

7

Próbuję skompilować własny firmware, zainstalowałem linuksa, postępowałem zgodnie z poradnikiem podanym na tym forum. Jestem w stanie wybrać swój router itp. Jednakże nie mam pojęcia, w jaki sposób dodać tę funkcję. Czy ktoś mógłby mi pomóc, gdzie należy wywołać funkcję ath79_register_usb()? Czy mam rozumieć, że jest jakiś plik, powiedzmy init.c do którego należy dodać tę komendę?
Przepraszam za lamerskie pytanie, jedyne doświadczenie jakie miałem z linuksem to Android big_smile

8

target/linux/ar71xx/files/arch/mips/ath79/mach-tl-wax50re.c

A jak to jest zrobione zobacz np. w mach-tl-wdr3500.c

9

W jaki sposób dodać moduły do usb? Czy to jest niezbędne do działania?Jakie opcje należy wybrać w oknie konfiguracyjnym buildera  prócz target system i target profile żeby system się skompilował? Z góry dziękuję za cierpliwość.

10

W menu kernela masz pakietu z modułami. Na początek w usb wybierz- kmod-usb2, kmod-usb-strorage, w filesystem - kmod-fs-ext4 i ew kmod-fs-vfat

Na początek wystarczy.

11 (edytowany przez shop 2017-01-03 15:54:23)

static void __init tl_wa901nd_setup(void)
{
    u8 *mac = (u8 *) KSEG1ADDR(0x1f01fc00);
    u8 *ee  = (u8 *) KSEG1ADDR(0x1fff1000);

ath79_gpio_function_disable(AR724X_GPIO_FUNC_ETH_SWITCH_LED0_EN |
                    AR724X_GPIO_FUNC_ETH_SWITCH_LED1_EN |
                    AR724X_GPIO_FUNC_ETH_SWITCH_LED2_EN |
                    AR724X_GPIO_FUNC_ETH_SWITCH_LED3_EN |
                    AR724X_GPIO_FUNC_ETH_SWITCH_LED4_EN);

common_setup();

ath79_register_leds_gpio(-1, ARRAY_SIZE(tl_wa901nd_leds_gpio),
                 tl_wa901nd_leds_gpio);

ath79_register_gpio_keys_polled(-1, TL_WA901ND_KEYS_POLL_INTERVAL,
                    ARRAY_SIZE(tl_wa901nd_gpio_keys),
                    tl_wa901nd_gpio_keys);

ap91_pci_init(ee, mac);
        ath79_register_usb();
}

Czy wystarczy tylko dodanie tej funkcji? Wpisałem ją na końcu.
Jeszcze raz dziekuję za cierpliwość

12

Ale nie do tego pliku dodajesz. 901 v3 budowany jest z mach-tl-wax50re.c, nie mach-tl-wa901nd.c

13 (edytowany przez shop 2017-01-03 16:06:10)

tak, już zauważyłem. Wystarczy tylko dodanie tej funkcji na końcu?

static void __init tl_wa901nd_v3_setup(void)
{
    tl_ap123_setup();
    ath79_register_leds_gpio(-1, ARRAY_SIZE(tl_wa801nd_v2_leds_gpio),
            tl_wa801nd_v2_leds_gpio);

ath79_register_gpio_keys_polled(-1, TL_WAX50RE_KEYS_POLL_INTERVAL,
                    ARRAY_SIZE(tl_wax50re_gpio_keys) - 1,
                    tl_wax50re_gpio_keys);
ath79_register_usb();
}

14

Pewnie o #include "dev-usb.h" będzie się na początku jeszcze buntował.

15 (edytowany przez shop 2017-01-04 09:49:11)

Mam jeszcze jedno pytanie. Kompilacja przebiegła bez błędów (przynajmniej tak mi się wydaje).
Jednak w podkatalogu /bin/ar71xx mam masę obrazów. Jest jeden, który w nazwie ma generic-t-wa901nd v3 sysupgrade, z datą modyfikacji pokrywającą się z zakończeniem kompilacji. Czy to jest ten plik? Dlaczego stworzyło się tyle obrazów, na różne routery?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

16

Ponieważ pewnie zamiast wybrać jedno konkretne urządzenie wybrałeś ar71xx i Default (czyli wszystkie dla danej platformy).

Jeżeli ma w nazwie wa901nd-v3 to tak, to ten plik.

17 (edytowany przez shop 2017-01-04 10:53:23)

Dobra, zainstalowałem, pedrive "miga" ale z routerem mogę połączyć się tylko przez putty. Z logów wynika, że USB działa, pendrive jest wykrywany, więc póki co wszystko jest w jak najlepszym porządku. Pozostało tylko wgrać gui, bo chyba dlatego nie mogę się połączyć przez przeglądarkę.

18

Jak nie zaznaczyłeś to nie masz gui smile

19

a w jaki sposób mogę wgrać gui oddzielnie? Czy jest na to jakiś sposób? Czy jednak musze kompilować znów wszystko od nowa?

20

opkg update
     opkg install luci
     /etc/init.d/uhttpd enable
     /etc/init.d/uhttpd start

O ile masz jeszcze wolne miejsce we flash na to.

21 (edytowany przez shop 2017-01-04 12:22:39)

Próbuję, ale nie mogę pobrać listy dostępnych pakietów. Podłączyłem się za pomocą wifi do komputera, na komputerze jest internet, router podłączony po kablu, ale putty nie łączy się z internetem. Na odwrót tez nie działa.

22

A komputer udostępnia internet (ics czy jakoś tak?). Ponad to musisz w routerze, jeżeli to wifi nie jest wanem, ustawić także dns i gateway.

23 (edytowany przez shop 2017-01-12 12:25:55)

Udało się ostatecznie uruchomić usb, skompilowano soft, w nim znajdują się sterowniki do modemów różnej maści i pamięci masowej, jedyne co trzeba doinstalować to usb-modeswitch. Soft mieści się na standardowym flashu, jest w nim luci (bez SSL i po angielsku - brak miejsca) ale jak już się bawić to na całego, więc zmieniono flash na 16 mb i zmieniono U-Boota na uboot od pepe2k (model wa801nd v2 - pasuje bez problemów). W razie pytań proszę o wiadomość, udostępnię obraz i zdjęcia modyfikacji jeśli będzie zainteresowanie. Router dostał drugie życie i działa bez problemów.

24

Jak już w nim grzebałeś lutownicą, to trza było od razu wlutować 64MB ram - mógłbyś więcej usług odpalić smile

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

25

Postanowiłem zrobić również ram mod. Po wielu próbach i przelutowanych kościach, udało się znaleźć tą, która została ostatecznie wykryta.
EtronTech EM6AB160TSE-5G z dawcy narządów NEXX. Router działa i ma się świetnie.
Dziwna sprawa, że na jakichś pamięciach Elpida router dawał znaki życia, nawet odpalało się wifi, ale nie dało się wejść do konsoli ani zrobić z tym nic ciekawego.