1

Temat: Kompilacja zatrzymuje się

Postanowiłem skompilować sobie system od podstaw - próbuję CC 15.05.1 r48532 z rozpakowanego snapshota.

Używam do tego Debian'a. Początkowo udało mi się to w maszynie wirtualnej ale chyba dopiero za trzecim razem ponieważ czasami maszyna gubi połączenie z siecią - z hostem (przez Wifi) i kompilacja po prostu staje bez żadnego błędu. Z tego powodu postanowiłem przenieść system Debian na prawdziwą maszynę z kartą Ethernet zamiast Wifi aby mieć stabilne połączenie. Odpaliłem kompilację i znowu podobne problemy - tylko tym razem nie następuje utrata połączenia jak w maszynie wirtualnej a zwykły brak odpowiedzi od serwerów, błędy 404 i no more mirrors avilable czy jakoś tak i wtedy wychodzi do shella. Już trzeci raz odpalam kompilację i za każdym razem jest problem ale z innym plikiem.

Czy to normalne?

2

Odp: Kompilacja zatrzymuje się

nienormalne jest kompilowanie przez sieć.

czy jest jakiś powód dla którego nie możesz zrobić tego lokalnie ?

3

Może podpowiesz jak to zrobić bo widocznie coś źle robię.

4

Z jakimi plikami jest problem? Na czym 404 wychodzi?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Cezary napisał/a:

Z jakimi plikami jest problem? Na czym 404 wychodzi?

Z różnymi np. przy pobieraniu źródeł busybox, ale przez noc jakoś poszło i skompilowało - kolejne kompilacje już chyba nie będą pobierać nic z netu. Czy o kompilowanie offline chodzi o to iż aby zrobić najpierw tak:

make download
make world

i na końcu samo:

make

?

6

Dokładnie. Najpierw na dysk pobierane są źródła, jak już tam są i nic się nie zmieniło w pakietach to więcej tego nie pobiera bo już ma.

7

Dobra, napisz mi jeszcze Cezary jak mam zastosować plik config.diff bo chcę aby zbudowany system był dokładnie taki sam jak ten dostępny na OpenWrt Downloads + to co sam dodam. W tej chwili mam konfigurację w pliku .config i chcę ją rozszerzyć o opcje z tego pliku config.diff. Czytam właśnie to Using diff file ale jakoś nie jestem pewien których poleceń mam użyć aby nie s........ć konfiguracji?

8

A masz go zrobionego przez ./scripts/diffconfig.sh? Jeżeli tak to po prostu dodaj jego zawartość do domyślnego .config i już.

9 (edytowany przez jzef 2017-01-03 10:39:36)

Cezary napisał/a:

A masz go zrobionego przez ./scripts/diffconfig.sh? Jeżeli tak to po prostu dodaj jego zawartość do domyślnego .config i już.

Nie, plik pobrałem ten dokładnie: config.diff. Próbowałem tak:

cp .config .config.bak  - kopia aktualnej konfiguracji
mv config.diff .config  - zmiana nazwy pliku config.diff na .config
make menuconfig

i jest źle bo mam zaznaczone chyba wszystkie pakiety jako <M>

10

To jest różnica w kofniguracji a nie pełna konfiguracja.

Przecież openwrt/lede domyślnie kompiluje wszystkie pakiety, więc jak chcesz uzyskać na początku wierną kopię to będziesz miał wszystkie zaznaczone. Zresztą w samym konfigu masz że wszystko ma zbudować.

11

Cezary napisał/a:

To jest różnica w kofniguracji a nie pełna konfiguracja.

Przecież openwrt/lede domyślnie kompiluje wszystkie pakiety, więc jak chcesz uzyskać na początku wierną kopię to będziesz miał wszystkie zaznaczone. Zresztą w samym konfigu masz że wszystko ma zbudować.

Rozumiem iż plik config.diff jest tylko różnicą w stosunku do domyślnej konfiguracji. Nie rozumiem natomiast co jest domyślną konfiguracją, który plik .config
Jak pobiorę źródła na dysk np. snapshot, rozpakuję i wykonam po raz pierwszy polecenie make menuconfig to nie są zaznaczone wszystkie pakiety! Robię teraz SAVE i zapisuje mi konfigurację w pliku .config - czy to jest domyślna konfiguracja?

12

To jest domyślna konfiguracja, tak.

13

Czyli plik config.diff stosuję do pliku .config gdy nie są zaznaczone wszystkie pakiety - odpalone było make menuconfig bez wprowadzania żadnych zmian i wybrane polecenie SAVE. Chyba wiem jak zastosować te zmiany w obecnym pliku konfiguracji:
- pobieramy plik config.diff do folderu openwrt
- dodajemy zmiany z pliku .diff do pliku konfiguracji:

cat config.diff >> .config

i to chyba tyle.

14

I później make defconfig/make oldconfig żeby się uzupełniły dodatkowe zależności itd.

15 (edytowany przez jzef 2017-01-03 12:48:20)

Ja już nic nie rozumiem jak to w końcu kompilować. Teraz co bym nie zrobił - czy po dodaniu różnic czy bez mam błąd:
CMake Error at lua/CMakeLists.txt:35 (MESSSAGE):
Lua was not found on your system

i jeszcze jakieś błędy.

16

Nic nie trzeba czyścić.

Nie modyfikuj w żaden sposób źródeł. Ściągnij, zrób make menuconfig, zapisz, zrób make i czekaj.

17

Jedyne co zrobiłem to kopie konfiguracji aby nie popsuć w razie czego. Teraz przywróciłem konfigurację z kopii:

cp .config.bak .config

i mam właśnie takie jaja, wpierw było dobrze a teraz coś mu nie pasuje z tym samym plikiem .config którego kopię zrobiłem tuż po udanej, nocnej kompilacji.

Jak mam teraz powrócić do stanu z przed pierwszej kompilacji? Nie chce mi się robić wszystkiego od nowa i zostawiać komputer na całą noc mad

18

Skasuj .config i zrób make menuconfig po prostu.

19

Cezary napisał/a:

Skasuj .config i zrób make menuconfig po prostu.

Niestety to nie pomogło i nadal mam błąd Lua sad

20 (edytowany przez jzef 2017-01-03 14:12:00)

Chyba wiem co może być powodem takich jaj - używam zamiennie konsoli SSH do Debiana i konsoli lokalnej np. przez SSH robię konfigurację a lokalnie próbuję kompilować. Błąd Lua mam jak odpalam kompilacje lokalnie, natomiast jak odpalam przez SSH to mam zupełnie inny błąd.

Teraz lokalnie mam jakiś błąd:

-- The C compiler identification is unknown
-- Check for working C compiler: /openwrt/staging_dir/host/bin/ccache
-- Check for working C compiler: /openwrt/staging_dir/host/bin/ccache -- broken

21

A robisz wszystko na tym samym użytkowniku w systemie, którym sklonowałeś źródła?
I mam nadzieję, że nie kompilujesz jako root?

22

pepe2k napisał/a:

A robisz wszystko na tym samym użytkowniku w systemie, którym sklonowałeś źródła?

Tak na tym samym użytkowniku root lokalnie lub przez SSH ale:
na maszynie wirtualnej używałem Debiana standard bez GUI - wersja konsolowa instalowana z pliku ISO - debian-live-6.0.5-i386-standard.iso.
Teraz na laptopie zainstalowałem wersję też bez GUI ale za pomocą instalatora sieciowego.

Ale przecież na obu maszynach na koncie root udało mi się zbudować już kilka razy OpenWrt i nie wyświetla się nigdy żadne ostrzeżenie jak wynika z tego:

OpenWrt NIE kompiluje się jako użytkownik root! Trzeba zrobić to jako normalny użytkownik, przy próbie kompilacji jako root zostanie wyświetlone odpowiednie ostrzeżenie i przerwana kompilacja, a później może być problem z uprawnieniami do plików.

Kiedyś jak zaczynałem zabawę w kompilację innego projektu - iPXE czy coreboot to zainstalowałem Debian GUI i tam miałem właśnie masę problemów i od tamtej pory przeszedłem na Debiana bez GUI i problemy skończyły się raz na zawsze.

A te ostrzeżenia aby nie kompilować OpenWrt na koncie root to są raczej tylko do wersji GUI systemu bo tam jakoś uprawnienia są zorganizowane inaczej niż na wersji konsolowej.

23

To że inne projekty można kompilować jako root nie znaczy że wszystkie tak sie robi. I nie ma znaczenia że kompilujesz "wesję z GUI" czy nie. GUI to tylko pakiet, jak kompilujesz jako root wyskakują różne rzeczy z którymi jest problem.

Nie musisz mi wierzyć. Zapytaj na forum openwrt.

24 (edytowany przez pepe2k 2017-01-03 15:27:22)

jzef napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Tak na tym samym użytkowniku root lokalnie lub przez SSH [...]

Łoooooo Panie... jak Cezary wyżej (i w swoim poradniku) napisał, nie kompilujemy OpenWrt/LEDE jako root.
A jak nie wierzysz nam, to poczytaj tu: https://wiki.openwrt.org/doc/howto/build#procedure

jzef napisał/a:

A te ostrzeżenia aby nie kompilować OpenWrt na koncie root to są raczej tylko do wersji GUI systemu bo tam jakoś uprawnienia są zorganizowane inaczej niż na wersji konsolowej.

Za mało czytasz i za dużo sobie dopowiadasz smile

25

Cezary napisał/a:

I nie ma znaczenia że kompilujesz "wesję z GUI" czy nie. GUI to tylko pakiet, jak kompilujesz jako root wyskakują różne rzeczy z którymi jest problem.

Trochę źle mnie zrozumiałeś z tym GUI - chodzi o system operacyjny w jakim kompilujemy projekt np. jest Debian GUI czyli np. KDE, Gnome czy XFCE i Debian konsolowy bez GUI - tylko linia poleceń.

Jeśli na koncie root nie udałoby mi się zbudować ani razu OpenWrt to przyznałbym Wam rację i po temacie - nie wolno kompilować na koncie root i kropka ale przetestowałem budowę osobiście i na koncie root buduje bez problemu.

Dlaczego jak robię make to nie wyświetla mi się żadne ostrzeżenie iż jestem na koncie root?