1

Temat: Wybudzanie WOL terminala x86 z OpenWrt nie działa

Testuję OpenWrt na terminalu x86. Wszystko działa cacy z jednym drobnym wyjątkiem - jak wyłączę terminal poleceniem poweroff to nie da się go włączyć przez WOL. Czy OpenWrt obsługuje stany zasilania ACPI bo to może o to się rozchodzić. Znalazłem to:
Enabling ACPI shutdown on OpenWRT 14.07 (Barrier Breaker)
Zainstalowałem więc pakiet kmod-button-hotplug ale nic to nie dało sad

2

Odp: Wybudzanie WOL terminala x86 z OpenWrt nie działa

Generalnie nie obsługuje. Całe zarządzanie mocą w poprzednich wersjach było wyłączone, obecnie jest włączone co nieco w lede, ale to i tak musiał byś sprawdzić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Witam, mam zainstalowane openwrt BB na terminalu x86 (futro) i WOL działa bez problemu. Co prawda używam polecenia kill -usr1 1, ale polecenia poweroff też jest ok.  Nie działa tylko w przypadku wyłączenia urządzenia przyciskiem.

4

Której wersji BB używasz, czy z katalogu generic czy może innego?
Czy instalowałeś specjalnie jakieś pakiety do tego celu?
Sprawdziłem polecenie kill -usr1 1 i faktycznie wyłącza terminal ale WOL też nie działa jak przy poweroff.

5

Wersja generic

Nie przypominam sobie abym musiał instalować jakieś pakiety, raczej od początku działało bez problemu. Może to kwestia ustawień w BIOS lub sprzętu. Ja mam futro A250.

6

Sprawdziłem wersję BB ale niestety jest identycznie jak w CC. Dziwne bo jak odpalam WinXP na terminalu i zamknę system to WOL działa więc raczej ustawienia w BIOS mam dobre.

P.S. Czy możesz jakoś sprawdzić ile energii pobiera twój terminal pod OpenWrt? Mój niestety 25VA.

7

Tak, miałem kiedyś podłączone urządzenie do pomiaru prądu, z podłączonym dyskiem nie przekraczało 12W. Nominalnie wg instrukcji 9. Mam ustawione, że na noc się wyłącza i wybudzam przez wol.

8

mencol napisał/a:

Tak, miałem kiedyś podłączone urządzenie do pomiaru prądu, z podłączonym dyskiem nie przekraczało 12W. Nominalnie wg instrukcji 9. Mam ustawione, że na noc się wyłącza i wybudzam przez wol.

No, fajny ten terminalik jak bierze tylko 12W - bo tyle to bierze prawie mój router HG553 (9VA). Szkoda tylko iż nie ma slotu PCI aby można było podłączyć np. kartę switch-PCI

Jak dla mnie taki terminal ma przewagę nad routerem - zwłaszcza w określonych zadaniach:

• wbudowana karta dźwiękowa dzięki czemu nie trzeba żadnych na USB i mamy radio internetowe lub odtwarzacz MP3

• więcej niż 2 wydajne porty USB 2.0 do których można podłączyć kilka urządzeń bez HUB'a aktywnego bez obawy o wydajność prądową

• nie trzeba używać pendrive'ów i można użyć zamiast tego dysku podłączonego do interfejsu ATA lub karty CF

9

Zamiast bawic sie terminalami to poszukaj INTEL D945GSEJT lub DN2800MT.

10

A Ty jzef jaki masz terminal bo chyba nie pisałeś jaki to model?

Ja właśnie wykorzystuję mój jako serwer wydruku (podpięty zwykły canon mp), skaner na sane, filtr poczty, dlna, radio internetowe z BT na soundbar plus oczywiście dysk na usb, system na cf.
Planuję jeszcze podłączyć tuner tv.
Do tych zastosowań sprzęt w zupełności wystarczający i za śmieszne pieniądze dostępny.

11

Ja mam Igel Winestra 4210 5/4 - też kupiłem za śmieszne pieniądze. On też jest świetny tylko te 25W mnie wkurza trochę bo 10-12W to jednak połowę mniej.