Temat: OpenWRT - EasyBox 802 - konfiguracja jako Access Point z Routingiem
Witam, na forum jestem nowy. Tak ogólnie o mnie, na imię mam Rafał i mam 17 lat. Uczę się na elektronika w technikum, ale nie o mnie ma to być temat, więc przechodzę do sedna sprawy.
Zakupiłem router EasyBox 802 z tej aukcji (nie wiem czy mogę podawać linki itp. , jak coś to proszę bez warnów) http://allegro.pl/repeater-3xusb-wzmacn … 60506.html
Router posiada wgrane API (czy jak to się tam nazywa) OpenWRT , dokładnie takie firmware:
OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49474 / LuCI for-15.05 branch (git-16.313.39362-9047456)
Początkowo chciałem wykorzystać jako repeater wi-fi, gdyż w moim pokoju te wi-fi od UPC (router Technicolor T7200 chyba - znajduje się w trzecim pokoju) lubi się zrywać wieczorem, albo tracić prędkość. Było lepiej, lecz tracił połączenie z wi-fi od UPC (stawiam na router od UPC, ponieważ często są problemy z tym wifi) i oferował marne 10-13mb/s (wykupione 30mb/s , więc jest spora różnica)
Kabel mam już poprowadzony, lecz problemem dla mnie jest konfiguracja. Nie wiem czy dobrze robię, robiłem według filmu na youtube (po angielsku), ale nie działa. Robiłem też według poradnika tutaj, poprzez program WinSCP (AP bez routingu i z routingiem) i jedyne, co mi się udało, to uzyskać internet na portach LAN (kabel z UPC wpięty w jeden z tych portów, konfiguracja dla AP bez routingu z poradnika). Wi-fi natomiast nie działało w tym przypadku, a w pozostałych w ogóle nie miałem internetu z tego routera.
Jeżeli mógłbym prosić o pomoc, albo chociaż wyjaśnienie, jak mam te ustawienia wgrać przez WinSCP, czy może idzie to zrobić przez API wchodząc w przeglądarkę internetową.
Router ma na starcie włączone wi-fi (kilka razy robiłem reset, bo nie mogłem się w ogóle dostać do routera).
Natomiast urządzenia, które chciałbym podłączyć do internetu to:
komputer, smartfon i tv.
Gdzie TV wolałbym przez Wi-fi (ze względu na to że mogę łączyć się wtedy smartfonem).
Liczę na waszą pomoc, niestety w sprawach takich jak ta jestem zupełnie zielony, coś tam wiem odnośnie IP, wi-fi, czyli podstawowe rzeczy, ale konfiguracja, to dla mnie trochę cięższa rzecz, nie do końca ogarniam tego, tak samo jak języka programowania.