1

Temat: LTE z Plusa - jak to zorganizować

Witam
brat ma monitoring wizyjny świeżo postawiony i kupił abo w Plusie LTE i do tego publiczny stały adres IP za ok 18 zł.
Internet pomyka jak burza ale z cholerkę nie mogę skonfigurować tego routera tak by zdalnie podejrzeć co się dzieje.
Z innym rodzajem internetu - UPC , prywatne sieci - skonfigurowałem wiele takich zabawek i działa aż miło.

Ale z tym LTE pierwszy raz mam do czynienia - w sensie publicznego IP.

Pytanko jest takie:
-Czy ten adres sam się ma pojawić po połączeniu z netem czy trzeba samemu go wpisać - jeżeli tak to gdzie i na co uważać.
- jak jest z przekierowaniem portów - w routerze jest zakładka i da się wpisać ale czy to działa ?

Za wszelkie porady z góry dziękuję.

pozdr

2

Odp: LTE z Plusa - jak to zorganizować

- sam się pojawi. Ale masz używać odpowiedniego apn - patrz np. http://www.plus.pl/dla-firm/uslugi/publiczny-adres-ip
- zależy jaki modem jest. Jeżeli "zwykły", obsługiwany przez ppp/ncm/qmi - to tak, robisz przekierowania na routerze. Jeżeli zaś hilink czy masz osobne urządzenia - to najpierw na tym czymś musisz zrobić przekierowania czy DMZ.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

To jest zwykły modem od nich , karta sim wkładana do tego modułu-anteny i akręcana zaslepka.
To co reklamowali ze mozna podpiąć do kabla koncentrycznego np.od satki i zsumować.

4 (edytowany przez Cezary 2016-12-24 13:33:36)

Nie wiem co reklamowali smile Tak czy siak - masz dodatkowe urządzenie, więc żeby cokolwiek zrobić - najpierw na nim musisz zrobić DMZ lub przekierowania. Jak nie ma w nim czegoś takiego - to nie masz co z tym zrobić.

5

DMZ dawno przekierowane , porty przekierowane. Rzecz w tym ze nie działa / tylko co jest temu winne/
bo jak mówisz public IP samo się pojawi - a się nie pojawiło -zostało ręcznie dopisane - nie ja , tak mi dzis powiedziano. I nic. Więc pytam - czy w tej usłudze działa w ogóle przekierowanie portów.

6

APN zmieniłeś czy nie?

Przełóż kartę do zwykłego modemu i będziesz wiedział czy dostaniesz się do routera czy nie - wiec czy to problem tego zestawu plus czy nie.

7

Z tego co piszesz to masz zestaw "ODU/IDU". Napewno da się na tym ustawic przekierowanie i to działa.
Najważniejsze ustawić nowy profil połączenia z APNem: m2m.plusgsm.pl - dla stałego IP (18zł), pro.plusgsm.pl - dla zmiennego IP(6zł)

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

8

No dzięki , to jakaś wskazówka.
Powiedz tylko kolego jak to zrobić / co wpisać. Opłacone te 18 zł na pewno jest.
Nie mam teraz dostępu do tego routera ale może z pamięci kolega coś pokieruje bym jutro-pojutrze coś zadziałal.
Najtrudniejszy pierwszy krok smile

9

Dla potomnych
wszystko dobrze działa. Wystarczyło wpisać m2m.plusgsm.pl tam gdzie koledzy wspomnieli powyzej
i od razu pojawił się adres IP niejako przydzielony przez operatora.

Dalej to już z górki.
Dziękuję i podrawiam
Jolek