Temat: Statystyki transferu i logi klientów WiFi

Witam.
Mam pytanie związane z kontrolą rodzicielską.
W jaki sposób można uzyskać statystyki transferu (bieżący transfer, ilość pobranych danych itp) dla klientów WiFi (DHCP+IP-MAC binding).
Interesowałyby mnie również logi z odwiedzanych stron.
Idealnie byłoby gdyby było to GUI Luci/Gargoyle.

2

Odp: Statystyki transferu i logi klientów WiFi

Instalując różne programy do zliczania statystyk: luci-app-statistics (+skojarzenie z collectd), vnstat, bwmon, bandwidthd, yamon3 (szukaj opisów na tym forum)
Logi z odwiedzanych strona masz domyślnie w gargoyle, ale nie złapiesz stron z https.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

OK Spróbuje może Gargoyle
BTW Cezary, szkoda że nie ma gotowego twojego obrazu dla MR3020 / 8Mb.
A jeszcze jedno - czy znane są Ci jakieś pamięci flash 16Mb (sip8) działające poprawnie z Uboot mod 1.4.

4

Grzesinski napisał/a:

A jeszcze jedno - czy znane są Ci jakieś pamięci flash 16Mb (sip8) działające poprawnie z Uboot mod 1.4.

https://github.com/pepe2k/u-boot_mod/bl … 9Bci-flash

5

Grzesinski napisał/a:

OK Spróbuje może Gargoyle
BTW Cezary, szkoda że nie ma gotowego twojego obrazu dla MR3020 / 8Mb.
.

Skoro masz powiększony flash to możesz zainstalować normalną wersję i doinstalować to co potrzebujesz. Problemu przecież w tym nie ma.

6 (edytowany przez gegu 2016-12-13 23:16:26)

Na MR3020 z 16MB flash zainstaluj obraz z wr710n. Zmieni się działanie diod led oraz router będzie się identyfikował jako wr710n, ale będziesz miał wszystko w obrazie "od strzała".

Przy okazji polecam u-boot by pepe2k - kawał dobrej roboty. Jest to u-boot antycegła - posiadając go nie jesteś w stanie uceglić routera i nie potrzeba już nigdy więcej podpinać kabla szeregowego.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

7

Tak ot: ostatnie wersje oryginalnego uboota dla mr3020 też mają recovery już w sobie.

8 (edytowany przez Grzesinski 2016-12-14 23:24:37)

Dzięki właśnie o to mi chodziło. Technicznie żaden problem wgrać czystą Gargoyle i  skonfigurować od początku, ale czasowo to niestety inna bajka. A czasu jak zwykle jest za mało.
Pytanie wr710n v1 czy v 2.1 ?

Uboota mam wrzuconego mod 1.4 ale ściągany dość dawno, nowy jest sporo większy (pytanie co się zmieniło).
To faktycznie kawał dobrego kodu a obiecane jest nawet wsparcie dla MediaTek MT762 (coś wiadomo kiedy?)
W trybie konsoli sieciowej doskonała rzecz do backupu failsafe itp, ale jak najbardziej można z niego uszkodzić obszar uboota.
Recovery TPlinka faktycznie działa ale te 'tpl' na starcie mnie rozwala. No i nie ma opcji sieciowych, o obsłudze flasha nie wspominając.

Odnośnie Gargoyli to doskonałym pomysłem jest trzystopniowe działanie przycisku reset, da się to przenieść na Luci?

9

Przycisk reset jest obsługiwany programowo. Jak sobie skonfigurujesz to tak będzie, więc możesz w openwrt sobie ustawić identycznie lub inaczej.

10

Próbowałem zainstalować luci-app-statistics i coś nie pasuje...

OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 (r49474)
...
opkg update
opkg install luci-app-statistics
Installing luci-app-statistics (git-16.018.33482-3201903-1) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/chaos_calm … 1_all.ipk.
Collected errors:
* satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for luci-app-statistics:
*      collectd *      rrdtool1 *      collectd-mod-rrdtool *  collectd-mod-iwinfo *   collectd-mod-interface *        collectd-mod-load *     collectd-mod-network *
* opkg_install_cmd: Cannot install package luci-app-statistics.

11

Zainstaluj po kolei każdy w tych wymaganych pakietów i zobacz na którym się wykłada. Będziesz wiedział o co mu chodzi.

12

Coś się dzieje z repo?
Tym razem po opkg install luci-app-statistics
opkg_install_pkg: Failed to verify the signature of /var/opkg-lists/chaos_calmer_luci.
* opkg_install_cmd: Cannot install package luci-app-statistics.

W repo http://dl.eko.one.pl tego pakietu nie widzę.

13

Sygnatury nie zmieniły się od marca. Co popsułeś na routerze?

14

W sensie? Nic nie grzebałem jeśli o to chodzi.
Update ok, sygnatury ok.
Na tym jednym się wykłada.

Mogę ew. jeszcze raz wgrać fw.

15

Nie, poczekaj, skompiluję Ci z mojego buildu.

16

http://dl.eko.one.pl/test/luci-app-stat … -1_all.ipk

17 (edytowany przez Grzesinski 2016-12-16 23:47:59)

I zainstalowało.
Żadnych problemów z dependencies itp.

Sprawdziłem działa.

Dzięki.

Ale czy to tylko problemy lokalne u mnie czy jednak coś z repo?

18

gegu napisał/a:

Na MR3020 z 16MB flash zainstaluj obraz z wr710n. Zmieni się działanie diod led oraz router będzie się identyfikował jako wr710n, ale będziesz miał wszystko w obrazie "od strzała".

Niestety nie mogę tego potwierdzić.

Testowałem zarówno
gargoyle-1.9.1.2-ar71xx-tl-wr710n-v1
jak i
gargoyle-1.9.1.2-ar71xx-tl-wr710n-v2.1

Podłączenie po LAN nie udaje się.
Po podłączeniu RS widać sporo błędów w logu ale system żyje.
Możliwe, że po odpowiednim skonfigurowaniu interfejsów (710 ma dwa) uda się coś uruchomić ale nie wygląda to zachęcająco szczególnie, że wymaga otwierania urządzenia.

19 (edytowany przez gegu 2016-12-30 15:54:17)

Hmm, ciekawe - mnie oraz moim znajomym działa (łącznie około 10 sztuk zrobiłem tego modelu). Próbowałeś gargulca 1.9.1.1?
Użyłem fw dla wersji 1. i mój mr3020 zgłasza się tak:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/de17a696ecad.png

Wieczorem wgram gargulca 1.9.1.2, żeby się przekonać czy działa.

----edit----
Ps. Lan działa prawidłowo w każdym trybie.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

20

Podaj dokładny link do pakietu.
Wgrywasz przez Uboota czy sysugrade -f  ?
Może są różne wersje HW.

21 (edytowany przez gegu 2016-12-30 18:09:39)

Hmm, jakby to powiedzieć... Dziwne, ale u mnie działa.
Robisz coś źle albo masz zepsuty router.
Przed chwilą ściągnąłem obraz gargoyle-1.9.1.2-ar71xx-tl-wr710n-v1-squashfs-sysupgrade.bin ze strony Cezarego i wrzuciłem, go przez webgui bez zachowania ustawień.
W tej chwili piszę tego posta poprzez połączenie kablowe (przez wifi też działa) do tego routera. Internet zapewnia mi e3131 z kartą play online, wpięty w mr3020.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/21d109ac85d3.png

---edit---

Grzesinski napisał/a:

Podłączenie po LAN nie udaje się.

Jak należy to rozumieć? Nie dostajesz adresu z dhcp, czy jest link down?
Jeśli to pierwsze, to rozumiem, że pamiętasz o tym, że po wgraniu fw bez zachowania ustawień będziesz miał eth0 ustawione jako wan, a nie lan?
Trochę więcej informacji by się przydało. Może jakiś logread po zabootowaniu routera, itd.
Zaraz wpadnie tu Cezary i będzie grzmiał, że kolejny temat i zaś nie ma podanych podstawowych danych potrzebnych do zdalnej diagnostyki (oczywiście nie twierdzę, że Cezary nie ma racji smile).

---edit2---
Co do wersji routera, to pod ręką mam v1.8. Inne, które robiłem, nie pamiętam.

22 (edytowany przez Grzesinski 2016-12-31 00:18:51)

OK zatem po kolei.
Najpierw robiłem przez sysupgrade -f bo mu się sprzęt nie zgadzał. Tu zaskoczenia nie było.
Później z Uboota po kolei obie wersje.
Nie udało mi się połączyć po kablu, WiFi coś mieliło ale finalnie nie połączyło.

W międzyczasie podpiąłem RS żeby zerknąć co się dzieje, podejrzewałem że port RJ45 może być ustawiony jako WAN bez możliwości zalogowania do konsoli. Było sporo błędów i dwa porty sieciowe eth.
Pingi wysyłane na IP routera były bez odpowiedzi (korzystam ze stałych adresów bez DHCP), połączenia HTTP/HTTPS/Telnet/SSH nie udało się nawiązać.

Bezproblemowo zadziałała wersja
gargoyle-1.6.2.2-ar71xx-tl-mr3020-v1-8M-16M-squashfs-sysupgrade
(tę mam teraz)

===

Żeby nie denerwować Cezarego, wrzucę raz jeszcze
gargoyle-1.9.1.2-ar71xx-tl-wr710n-v1-squashfs-sysupgrade.bin
i spróbuję podłączyć się.

Sprawdziłem mam wersję HW 1.0

Wgrane via Uboot, błędów na konsoli tym razem nie było więc wygląda nieźle.
Wifi podłączyło i jesteśmy w domu.
Dzięki

Próbowałem zrekonfigurować Led ale niestety nie ma odpowiednich plików w
/devices/platform/leds-gpio/leds
Czy to da się zmienić na tym etapie nie wiem. Tu musi wypowiedzieć się Cezary.
W sumie to jedyna niedogodność (pomijając nazwę).

23

Dobrze widzieć, że działa smile

24

Ale nie wiem z czego wynikały problemy.
Możliwe, że coś jest 'nie tak' z RAM. Muszę się temu przyjrzeć.
Led (w sumie tylko jeden udało mi się wysterować) ustawiony na transfer WAN/GMS i jest nieźle.

25

Tutaj akurat Ci nie pomogę, bo też nie znam 100% pewnej metody na sprawdzenie ramu pod openwrt. Zastanawiam się na ile skuteczny jest mtest z u-boota. Czy jeśli ram jest uszkodzony, to czy wskaże jego usterkę?
Staram się używać pewnych kostek ram, osobiście wylutowanych ze sprawnych modułów so-dimm, a po wlutowaniu przeglądam połączenia pod lupą. Jest to czasochłonne, ale dopóki nie ogarnę tego tematu od strony programowej, to taka metoda musi mi wystarczyć. Na razie mi się udaje smile