Temat: Tani router pod OpenVPN

Witam, szukam taniego routera pod OpenVPN jako klient. Interesuje mnie aby miał port wan i lan, WiFi USB są mi zbędne. Pytanie jeszcze z innej beczki. W gargoyle wystarczy wszystko wyklikać z poziomu GUI aby działał multiroom nc+? Czy trzeba się bardziej zagłębiać w konfigurację?
Pozdrawiam

TP-LINK TL-WDR4300 + OpenWrt cool

2

Odp: Tani router pod OpenVPN

Twoje wymagania spełnia Nexx WT3020, zawiera jeden port LAN, więc pytanie czy to Ci wystarczy?. Klienta openvpn nie skonfigurujesz z GUI. Trzeba zmieniać ustawienia w plikach lub za pomocą uci.

TP-Link TL-WDR3600 v1.5 -  OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 with Luci +Microsoft LifeCam VX-3000
RaspberryPi 2 - OMV Stone Burner 2.0.15 +Creative SB Play +Medion OR24V +DVB-T Media-Tech MT4163  +MP00202AC +3xDS18B20 +HIH-4000-002 +MPXHZ6115A +Samsung SPF-85H +D-Link DUB-H7

3

Wydaje mi się że będzie taniej TP-LINK TL-WR740N.
Jest gdzieś poradnik na forum jak to skonfigurować dla np. 3 klientów?

4

Jeśli chcesz multiroom nc+ via openvpn to musisz skonfigurować TAPa http://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpn
ale secret.key umożliwia podłączenie jedynie jednego klienta na raz. Aby móc podłączyć ich więcej trzeba wygenerować certyfikaty osobne dla każdego klienta eko.one.pl/?p=openwrt-openvpntun

TP-Link TL-WDR3600 v1.5 -  OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 with Luci +Microsoft LifeCam VX-3000
RaspberryPi 2 - OMV Stone Burner 2.0.15 +Creative SB Play +Medion OR24V +DVB-T Media-Tech MT4163  +MP00202AC +3xDS18B20 +HIH-4000-002 +MPXHZ6115A +Samsung SPF-85H +D-Link DUB-H7

5

Dzięki, a są jeszcze inne sposoby na multiroom przez internet? Jak to działa w praktyce,  nie zacina?

6

Dekodery przesyłają między sobą pakiety broadcastowe, więc muszą być w tej samej podsieci - jedyne rozwiązanie jakie znam to właśnie openvpn tap.
Każdy dekoder musi mieć swoją antenę, aby streaming był pobierany z satelity, a nie przez tunel openvpn. Wtedy działa to bezproblemowo, bo przez tunel lecą co jakiś czas pakiety uwierzytelniające dodatkowe dekodery. Jeśli chcesz bez satelity to musisz mieć duży upload na łączu z głównym dekoderem. Ja tego nie testowałem, ale Shibby napisał o tym w tym poście https://openlinksys.info/forum/viewthre … ost_138890 Należy pamiętać, że openvpn "zabiera" część łącza na szyfrowanie, więc pewnie sam tunel musi mieć tą przepustowość.

7

Hej szukam na dzień dzisiejszy routera w którym najlepiej z GUI (po wgraniu jakiegoś softa nowego) skonfiguruje OpenVPNa z obsługą TAP.
Fajnie jakby taki router miał przynajmniej 2-4 porty LAN.

Potrzebuję spiąć 2 lokalizację pod dekodery multiroom.

8

Kup dowolny wspierany pod openwrt. Z tym że im szybszy i mocniejszy tym lepiej.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

9

osobiście zastosowałem Linksys'y E900 z oprogramowanie Tomato. Można wszystko wyklikać przez GUI. W używce można je kupić za około 40zł a spisują się bardzo dobrze.