Gr4nd0 napisał/a:77iuppiter napisał/a:Przy oryginalnym firmware idzie mi normalnie w sensie, że bez takich znaczących różnic w prędkości pomiędzy WiFi, a kablem
Przeskanuj sieć i sprawdź na jakim kanale nie masz AP u sąsiadów.
Problem z doborem kanału dla wifi polega na tym, że dla 2,4 GHz mamy 14 kanałów o szerokości 20 MHz i odstępie międzykanałowym 5 MHz.
Jeśli twój AP pracuje na kanale 1 to wszystkie urządzenia w pobliżu, które używają kanałów od 1 do 5 będą cię zakłócać. Dużo urządzeń w pobliżu znacznie ograniczy przepustowość twojej sieci.
W Polsce kanał 13 jest używany rzadko, bo jest on zabroniony w większości krajów i dla tego nie jest przydzielany w trybie auto.
Ale jeśli wszyscy sąsiedzi ustawią ten kanał w swoich AP ręcznie to i tak nic nie wskórasz.
Zrobiłem przy tej okazji mały eksperyment.
- mówimy cały czas o sygnale WiFi
Połączyłem się do sieci przy tych samych ustawieniach na dwóch komórkach.
- prędkości ok. 30Mb/s
- na PC i laptopie nadal w granicy 4,5Mb/s
...czyżby problem leżał gdzieś indziej?
Kolejna niezrozumiała przeze mnie część to mam dla przykładu nazwę sieci WiFi - Jan, a przez kartę sieciową WiFi na PC widzę Jan 2 - nawiązuje z nią połączenie, ale 2 nie jest dodana przeze mnie...
- wyłączyłem ją i po samoczynnym restarcie systemu prędkości wróciły do normalności na PC