1 (edytowany przez 77iuppiter 2016-12-19 02:08:47)

Temat: Jak powrócić do oryg.firmware na TPLink TL-MR3420v2 po OpenWRT?

Na początek dodam, że jestem w tych sprawach zielony.
Problem powstał, kiedy po instalacji Gargoyle 1.6.2.2 zapragnąłem iść za ciosem i zainstalowałem OpenWRT.

Myślałem, że uwaliłem router, ale oświecono mnie, że OpenWRT nie ma środowiska graficznego.

Panowie bardzo proszę o wyrozumiałość oraz pomoc jak powrócić do oryginalnego firmware.

Znalazłem jakieś poradniki, ale po pierwsze nie wiem, czemu na starcie mam problem, bo nie mogę się połączyć z routerem przez telnet.

2

Odp: Jak powrócić do oryg.firmware na TPLink TL-MR3420v2 po OpenWRT?

OpenWrt  ma środowisko graficzne, nie wiem ktoś ci takie bzdury wcisnął. Inna sprawa że może wgrałeś oprogramowanie które specjalnie na ma gui, np. niektóre moje wersje.

Jak wgrać nowy soft masz w faq na górze tej strony. Zacznij od uruchomienia routera w trybie failsafe (http://eko.one.pl/?p=openwrt-failsafe) jeżeli się uda to jesteś na dobrej drodze.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

OpenWrt  ma środowisko graficzne, nie wiem ktoś ci takie bzdury wcisnął. Inna sprawa że może wgrałeś oprogramowanie które specjalnie na ma gui, np. niektóre moje wersje.

Jak wgrać nowy soft masz w faq na górze tej strony. Zacznij od uruchomienia routera w trybie failsafe (http://eko.one.pl/?p=openwrt-failsafe) jeżeli się uda to jesteś na dobrej drodze.

Szczerze to męczę temat od dwóch dni i już nie wiem, co mam myśleć smile

Nałożyłem na Gargoyle dokładnie ten obraz - openwrt-ar71xx-generic-tl-mr3420-v2-squashfs-sysupgrade
Myślę, że nie jest uwalony, bo diody prawidłowo działają na panelu i każdy ruch jak np. podpięcie kabla z routera do PC jest widoczny. Zaraz zabieram się za podane wskazówki i jak coś napiszę jaki efekt moich prac.

4

Poczekaj.
1. Skąd masz ten obraz, podaj dokładny url
2. Jak zachowują się ledy po podłączeniu zasilania? Po kolei, która się świeci, która miga i jakiej kolejności.

5 (edytowany przez 77iuppiter 2016-12-19 10:57:49)

Cezary napisał/a:

Poczekaj.
1. Skąd masz ten obraz, podaj dokładny url
2. Jak zachowują się ledy po podłączeniu zasilania? Po kolei, która się świeci, która miga i jakiej kolejności.

Obraz był ściągany ze strony: https://downloads.openwrt.org/snapshots … x/generic/

W temacie diod, sytuacja przedstawia się w następujący sposób:
- ikona zasilania, następnie miga przez parę sek. dioda druga (słoneczko / system) w tym czasie na PC widzę, że jest identyfikacja sieci, a potem świeci sygnałem stałym i widzę port 1, że zaczyna świecić i co jakiś czas sobie miga, czyli połączenie kablowe - router / PC

Nie wiem czemu, ale na PC mam identyfikator sieci (LAN) wyświetlony przy ikonie z karty sieciowej.

Jest to identyfikator jaki był wpisany w nazwę WiFi.
- na dany moment ustawienia automatyczne karty sieciowej

6

To jest obraz bez gui (trunk to wersja rozwojowa)  i tam nie ma telnetu. Przez ssh na adres 192.168.1.1, bez hasła. Wifi jest domyślnie wyłączone, tylko przez kabel. Wygląda na to że router działa, po prostu uruchom putty i przez ssh się podłącz.

7

Cezary napisał/a:

To jest obraz bez gui (trunk to wersja rozwojowa)  i tam nie ma telnetu. Przez ssh na adres 192.168.1.1, bez hasła. Wifi jest domyślnie wyłączone, tylko przez kabel. Wygląda na to że router działa, po prostu uruchom putty i przez ssh się podłącz.

Ok jak kolega napisał... pytty, IP i mam komunikat - login, password - przy loginie daję enter, przy haśle również i mam komunikat Access denied..., co następnie, aby polecieć z oryginalnym firmware ew. wgrać z GUI OpenWRT? smile

Próbowałem szczęścia z innymi firmware, bo na oryginalnym jest coś bardzo dziwnego, a mianowicie mam ograniczoną prędkość download. Ustawień jako takich tam nie ma, aby coś źle nastawić, ale dla przykładu - modem wpięty do routera daje prędkość ok 40Mb/s, a w tym czasie modem do PC bezpośrednio wpięty daje ok 90Mb/s.

8

Przy loginie dajesz root, hasło puste. Przeczytał byś w końcu to faq.

9

Cezary napisał/a:

Przeczytał byś w końcu to faq.

W początkach usenetu stosowaliśmy w odpowiedzi na tak postawione pytanie RTFM (Read The F**k'n Manual).
Widać nowe czasy nastały i wygodniej jest Cezarego popytać. smile

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220

10

Gr4nd0 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Przeczytał byś w końcu to faq.

W początkach usenetu stosowaliśmy w odpowiedzi na tak postawione pytanie RTFM (Read The F**k'n Manual).
Widać nowe czasy nastały i wygodniej jest Cezarego popytać. smile

Koledzy wybaczą, ale czasem szybciej piszę niż myślę smile

Udało mi się wgrać Gargoyle z GUI,  bo tylko taki miałem teraz obraz pod ręką, gdzie jest sysupgrade.
Bardzo dziękuję za informację, bo już miałem wydać na nowy router smile

Nie mniej nadal proszę o jakieś wskazanie na firmware z GUI - OpenWRT, bo nie chcę za bardzo wracać do oryginalnego firmware.

11

Tyle że jak wgrasz openwrt z luci  to nie będziesz miał obsługi usb, bo się nie mieści.

https://downloads.openwrt.org/chaos_cal … pgrade.bin

12

Cezary napisał/a:

Tyle że jak wgrasz openwrt z luci  to nie będziesz miał obsługi usb, bo się nie mieści.

https://downloads.openwrt.org/chaos_cal … pgrade.bin

Z chęcią bym został przy gargoyle-1.6.2.2-ar71xx-tl-mr3420-v2-squashfs-sysupgrade, ale jest problem.

Posiadam modem e3372s HiLink i nie zależnie jak ustawię połączenie - Modem 3G/LTE (NDis), modem CDMA/3G/LTE oraz urządzenie (ścieżka) USB0, 1, 2, 3 nie widzi modemu.

13

Bo nie masz ustawiasz  Modem 3G/LTE (NDis), modem CDMA/3G/LTE tylko zwykłe dhcp i inny interfejs wan.

14

Cezary napisał/a:

Bo nie masz ustawiasz  Modem 3G/LTE (NDis), modem CDMA/3G/LTE tylko zwykłe dhcp i inny interfejs wan.

Ok zrobione... DHCP (kablowe) oraz Interfejs na eth2 zmieniony. Internet odpalił, a jeden problem to prędkość, bo jest bardzo niska... rządu 4 - 7Mb/s.

15

Jak masz hilinka to zależy to tylko od modemu. Możesz tylko dwie rzeczy zrobić:
- dać mu hub usb z własnym zasilaniem
- odsunąć modem od routera na ok 1m.

I mam nadzieję że to testowałeś na kablu a nie po wifi, bo to oddzielna historia.

16

Cezary napisał/a:

Jak masz hilinka to zależy to tylko od modemu. Możesz tylko dwie rzeczy zrobić:
- dać mu hub usb z własnym zasilaniem
- odsunąć modem od routera na ok 1m.

I mam nadzieję że to testowałeś na kablu a nie po wifi, bo to oddzielna historia.

- ano tu test poszedł na pierwszy rzut przez WiFi smile

Na kablu znacząca poprawa, bo poszło ponad 25Mb/s.
Ostatnie pytanie, czy to wina leży po stronie firmware, że na WiFi takie znaczące spadki, a na kablu nie?

Modem podpięty obecnie do aktywnego hub'a.

17

Po prostu wifi to sprawa bardzo indywidualna. Od tego ile masz sieci w eterze, z czego masz ścianki działo/strop, od tego jakiego masz klienta, jak ustawionego, jak anteny poprowadzone, jaki kanał/moc/szerokość pasma itd.

18 (edytowany przez 77iuppiter 2016-12-19 13:13:11)

Cezary napisał/a:

Po prostu wifi to sprawa bardzo indywidualna. Od tego ile masz sieci w eterze, z czego masz ścianki działo/strop, od tego jakiego masz klienta, jak ustawionego, jak anteny poprowadzone, jaki kanał/moc/szerokość pasma itd.

Przy oryginalnym firmware idzie mi normalnie w sensie, że bez takich znaczących różnic w prędkości pomiędzy WiFi, a kablem.

Bardzo, ale to bardzo Ci dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.
Temat jak dla mnie wyczerpany w 100% smile

Pozdrawiam!

19

77iuppiter napisał/a:

Przy oryginalnym firmware idzie mi normalnie w sensie, że bez takich znaczących różnic w prędkości pomiędzy WiFi, a kablem

Przeskanuj sieć i sprawdź na jakim kanale nie masz AP u sąsiadów.
Problem z doborem kanału dla wifi polega na tym, że dla 2,4 GHz mamy 14 kanałów o szerokości 20 MHz i odstępie międzykanałowym 5 MHz.
Jeśli twój AP pracuje na kanale 1 to wszystkie urządzenia w pobliżu, które używają kanałów od 1 do 5 będą cię zakłócać. Dużo urządzeń w pobliżu znacznie ograniczy przepustowość twojej sieci.
W Polsce kanał 13 jest używany rzadko, bo jest on zabroniony w większości krajów i dla tego nie jest przydzielany w trybie auto.
Ale jeśli wszyscy sąsiedzi ustawią ten kanał w swoich AP ręcznie to i tak nic nie wskórasz.

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220

20 (edytowany przez 77iuppiter 2016-12-19 16:21:09)

Gr4nd0 napisał/a:
77iuppiter napisał/a:

Przy oryginalnym firmware idzie mi normalnie w sensie, że bez takich znaczących różnic w prędkości pomiędzy WiFi, a kablem

Przeskanuj sieć i sprawdź na jakim kanale nie masz AP u sąsiadów.
Problem z doborem kanału dla wifi polega na tym, że dla 2,4 GHz mamy 14 kanałów o szerokości 20 MHz i odstępie międzykanałowym 5 MHz.
Jeśli twój AP pracuje na kanale 1 to wszystkie urządzenia w pobliżu, które używają kanałów od 1 do 5 będą cię zakłócać. Dużo urządzeń w pobliżu znacznie ograniczy przepustowość twojej sieci.
W Polsce kanał 13 jest używany rzadko, bo jest on zabroniony w większości krajów i dla tego nie jest przydzielany w trybie auto.
Ale jeśli wszyscy sąsiedzi ustawią ten kanał w swoich AP ręcznie to i tak nic nie wskórasz.

Zrobiłem przy tej okazji mały eksperyment.
- mówimy cały czas o sygnale WiFi

Połączyłem się do sieci przy tych samych ustawieniach na dwóch komórkach.
- prędkości ok. 30Mb/s
- na PC i laptopie nadal w granicy 4,5Mb/s

...czyżby problem leżał gdzieś indziej?

Kolejna niezrozumiała przeze mnie część to mam dla przykładu nazwę sieci WiFi - Jan, a przez kartę sieciową WiFi na PC widzę Jan 2 - nawiązuje z nią połączenie, ale 2 nie jest dodana przeze mnie...

Wszedłem sobie w ustawienia systemowe / sprzęt
Zdziwiłem się, bo mam dwie karty sieciowe, a widzę trzecią o nazwie - karta debugowania jądra Microsoft.
- wyłączyłem ją i po samoczynnym restarcie systemu prędkości wróciły do normalności na PC smile