Temat: połączenie dwóch sieci i logowanie do programu sieciowego przez intern
Czy możliwe jest podłaczenie się i zalogowanie do programu pracującego w sieci lokalnej i opartego na serwerze sql, z innej sieci, przez internet.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Inne → połączenie dwóch sieci i logowanie do programu sieciowego przez intern
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy możliwe jest podłaczenie się i zalogowanie do programu pracującego w sieci lokalnej i opartego na serwerze sql, z innej sieci, przez internet.
Tak. Jak - to już zależy czym/na czym jest ten program i jaki masz dostęp do niego przez internet.
Ten program to wf-gang oparty na serwerze sql. Po obydwu stronach są routery orange na DSL.Obydwa mają publiczny stały adres IP.
Jedna sieć lokalna jest z zakresu 192.168.1.1
druga z zakresu 192.168.0.1
adres serwera sql to 192.168.1.20
Jak to można spiąć i czy należy w tym układzie korzystać z jakiegoś zewnętrznego dostawcy vpn,czy tez jest to możliwe bez tego.
Na jednym postaw serwer vpn, na drugim klienta i tyle.
Lub po prostu zdalny pulpit do komputera.
Zdalny pulpit odpada ponieważ komputer pełniący rolę serwera jest jednocześnie klientem.Logując się na zdalny pulpit wyloguje użytkownika który siedzi przy komputerze.
Myślałem o programie open vpn
Znalazłem instrukcję konfiguracji zarówno serwera jak i klienta. Jednak nie łapię co powinienem wpisać w plikach konfiguracyjnych. Instrukcja z tej strony :http://www.networkservices.pl/baza-wiedzy/instalacja-i-konfiguracja-openvpn-w-windows.
W punktach 2 i 6
Albo robisz punkt 2 albo 3. Poczytaj jak działa openvpn.
Masz dokładnie podane co wpisać w plikach konfiguracyjnych. Czego nie wiesz?
punkt drugi albo trzeci to kumam,chodzi mi o linijkę drugą i szósta w plikach konfiguracyjnych czyli-
config na serwerze:
1.local 192.168.98.136 # adres IP serwera (tu mam wpisać adres WAN ?)
6.ifconfig 10.3.0.1 10.3.0.2 # adres IP serwera, adres IP klienta (dla utworzonego połączenia)(co tutaj?)
config na kliencie:
1.remote 192.168.98.136 # adres IP serwera (ten sam adres WAN?)
2.ifconfig 10.3.0.2 10.3.0.1 # adres IP klienta, adres IP serwera (dla utworzonego połączenia)(jak powyżej
czyli np. adres wan routera to 89.90.12.30 do niego jest podłączony komputer w sieci lokalnej o adresie 192.168.1.20 do którego chcę stworzyć tunel czyli tu instaluje serwer vpn. Na routerze robię przekierowanie portu 1194 na adres 192.168.1.1
Następnie instaluje klienta na komputerze z którego chcę się łączyć i którego adres w sieci lokalnej to 192.168.0.1.Chodzi mi o to co wpisać w tych plikach konfiguracyjnych bo się pogubiłem.
To masz napisane w uwagach: ma to być adres publiczny, więc jeżeli masz komputer w sieci lokalnej pod adresem 192.168.1.20 i na nim będzie klient lub serwer to masz na routerze zrobić przekierowanie portu 1194 na adres 192.168.1.20 własnie, a w konfigu podajesz adres wanu routera czyli publiczne ip.
Adresy 10.3.0.1 10.3.0.2 zostawiasz takie jakie są - po prostu openvpn operuje na interfejsach które mają swoje adresy i to są właśnie one.
Rozumiem,a potem w właściwym programie czyli wf-gang zamiast podawać adres z sieci lokalnej podaje adres wan i na routerze zostaje przekierowany do tego właściwego komputera.Czyli właściwy config będzie taki:
Serwer:
dev tun
local 89.90.12.30
proto udp
port 1194
ifconfig 10.3.0.1 10.3.0.2
secret secret.key
persist-tun
persist-key
keepalive 10 120
cipher AES-256-CBC
comp-lzo
verb 1 Klient
dev tun
remote 89.90.12.30
proto udp
port 1194
ifconfig 10.3.0.1 10.3.0.2
secret secret.key
persist-tun
persist-key
keepalive 10 120
cipher AES-256-CBC
comp-lzo
verb 1 Jeszcze jedno pytanie
. Czy nie ma tu znaczenia że jeden komputer znajduje się w sieci z inna adresacją, a drugi z inną
Czyli w wfmag jak już podajesz adres wewnętrzny drugiego komputera - czyli 10.3.0.1
Dziękuje bardzo,jutro idę z tym walczyć,napiszę o postępach.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Inne → połączenie dwóch sieci i logowanie do programu sieciowego przez intern
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc