1 (edytowany przez Ari93 2016-12-11 18:53:14)

Temat: Jak zrobić sztuczny tłok na wybranym kanale Wi-Fi?

Witam, w pracy inżynierskiej chciałbym zbadać jaki wpływ na stabilność i prędkość sieci ma ilość dostępnych w pobliżu innych sieci na tym samym kanale. Pojawił się pierwszy problem... nie mogę znaleźć na androida programu który byłby w stanie utworzyć sieć na wybranym kanale a jak już znajdę to po prostu nie działa. Telefony raczej odpadają w związku z tym ale pomyślałem o samym routerze; ile maksymalnie sieci na jednym urządzeniu można utworzyć? W sumie mógłbym sprawdzić ale dziś mi laptop padł i w razie przeholowania zbytnio nie mam jak się do routera kablem podłączyć... ew macie jakiś inny pomysł na zrobienie sztucznego tłoku w eterze?

Edit
zapomniałem o najważniejszym, router to TP-Link TL-WR1043N/ND v2 na Gargoyle 1.9.1.1 by obsy.

Dzięki i pozdrawiam wink

2

Odp: Jak zrobić sztuczny tłok na wybranym kanale Wi-Fi?

4 lub 8 AP możesz postawić.

Przecież android ma swój hotspot i normalnie AP uruchamiasz, z poziomu systemu operacyjnego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok, dzięki, we wtorek zacznę testować wink A jeśli postawię o jeden za dużo to oby tylko ostatni ap nie działał...
Tak, hotspot uruchomię ale kanał wybierany jest automatycznie, jeśli zacznę uruchamiać na 4 telefonach które gdzieś tu powynajduję to zapewnie każdy utworzy AP na innym kanale...

4

Samo pojawienie się AP na tym samym kanale nie stanowi dużego zakłócenia. Rozgłaszanie SSIDa aż tak pasma nie zajmuje.
Musiałbyś jeszcze generować ruch na każdym AP. Aby wynik był wiarygodny musisz przygotować wyizolowane środowisko. Zauważ, że 802.11 przewiduje 14 kanałów z odstępem 5MHz, a każdy kanał ma 20MHz szerokości. Jeśli do eksperymentu wybierzesz kanał 6 to wszystkie transmisje na kanałach od 2 do 10 będą zakłócać twój kanał.

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220