1

Temat: Kompilacja OpenWRT - kilka pytań

Postanowiłem przygotować własny obraz systemu do zainstalowania na TP-Link TL-WR1043ND.
Chcę mieć gotową paczkę: wgrywasz i wszystko działa. smile
Pomyślnie przygotowałem taki obraz dla ASUS WL-500gP oraz TP-Link TL-MR3420.
Wystarczyło poczytać instrukcję przygotowaną przez Cezarego (dzięki Cezary) oraz OpenWrt build system na openwrt.org.
Ale na dwa pytania nie znalazłem odpowiedzi. Pewnie nie wiem o co dokładnie zapytać wujka Googla.
1. Jak to zrobić by wszystkie paczki *.ipk znalazły się w jednym katalogu? Obecnie mam osobno: base, luci, management, packages, routing i telephony.
2. Jaki, magiczny  placeholder wpisać do ./package/base-files/files/etc/banner by uzyskać datę kompilacji? Tak jak to zrobił Cezary w swoich obrazach.

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220

2

Odp: Kompilacja OpenWRT - kilka pytań

1. Kiedyś tak było, obecnie jest to podzielone na feedsy i  tak jest. A później jak z tego zrobisz repozytorium to możesz wrzucić wszystko do jednego katalogu, nie ma problemu.
2.

mkdir -p files/etc/
date > files/etc/banner

Przed wykonaniem kompilacji (make)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

A później jak z tego zrobisz repozytorium to możesz wrzucić wszystko do jednego katalogu, nie ma problemu.

Tylko nie wiem jak wygenerować pliki Packages, Packages.gz, Packages.sig?

Cezary napisał/a:
mkdir -p files/etc/
date > files/etc/banner

Przed wykonaniem kompilacji (make)

Вот трюк.
Dzięki Cezary

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220

4

W scripts masz ipkg-make-index.sh który to robi smile. .gz to po prostu spakowany Packages (robisz ręcznie), .sig to podpisany plik kluczem - klucze masz w katalogu głównym (key-build/key-build.pub) a narzędziem do podpisywania jest usign który znajdziesz w staging_dir/host/bin

Openwrt woła to wszystko samodzielnie, a ty po prostu możesz napisać sobie parulinijkowy skrypt który wywoła poszczególne rzeczy i zrobi to samo na innym katalogu z pakietami.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.