Odp: CC i bandwidth monitor - jest jakis ?
Przmus wiesz może jakie aktualizacje są planowane ? A tak na marginesie mając dziś czas spolszczyłem po części Yamona bo opisów po najechaniu myszki nie tykałem jeszcze.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → CC i bandwidth monitor - jest jakis ?
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Przmus wiesz może jakie aktualizacje są planowane ? A tak na marginesie mając dziś czas spolszczyłem po części Yamona bo opisów po najechaniu myszki nie tykałem jeszcze.
Poprawione zostaną błędy, które wykryłem i zgłosiłem autorowi, z tego co pamiętam to:
- Błąd usuwania duplikatów adresów lokalnych z listy, gdzie np. adres "192.168.1.1" znajdował adresy "192.168.111.x". Czyli ten problem o którym wspominałem w postach wyżej.
- Błąd nieliczenia jako "godzin bonusowych" jeśli skrypt został zrestartowany (bonusowe godziny aktualizowało tylko raz dziennie, więc _ul_start i _ul_end były NULL po restarcie).
- Błąd niepobierania wszystkich nazw klientów z dhcp (problem zaczynał się od [10] i więcej, chodzi o:
local ucihostid=$(uci show dhcp | grep dhcp.@host....mac= | grep -i $mac | cut -d. -f2)"Poprawka to:
uci show dhcp | grep -i $mac | cut -d. -f2- Możliwe, że zostanie ulepszone naliczanie dla urządzeń, jeśli w sieci znajduje się "most" (czy jak to się tam nazywa), w ten sposób, że jeśli urządzenie będzie podłączone do mostu, to jego oryginalny MAC będzie miał aktualizowane statystyki zużycia. Ogólnie chodzi o takie coś, że lokalne adresy konfliktowały się i w logu wywalał error: "!!! $cuc matching entries in _currentUsers for $ip?!? Returning".
Proponowana przeze mnie poprawka to zamiana:
elif [ "$cuc" -gt 1 ] ; then
lostBytes " !!! $cuc matching entries in _currentUsers for $ip?!? returning " $bytes
return
fina:
elif [ "$cuc" -gt 1 ] ; then
if [ "$_includeBridge" -eq "1" ] ; then
local cu_no_dup_no_bridge=$(echo "$_currentUsers" | grep -v "\b$_bridgeMAC\b" | grep -v "$ip (dup)")
send2log " Cu no dup no bridge: $cu_no_dup_no_bridge" -1
local cuc_no_bridge=$(echo "$cu_no_dup_no_bridge" | grep -ic "\b$ip\b")
send2log " Cuc_no_bridge: $cuc_no_bridge" -1
cu_no_dup=$cu_no_dup_no_bridge
cuc=$cuc_no_bridge
fi
if [ "$cuc" -gt 1 ] ; then
lostBytes " !!! $cuc matching entries in _currentUsers for $ip?!? returning " $bytes
return
fi
send2log "multiple matching entries fixed by excluding bridge mac: $_bridgeMAC from cu_no_dup for ip: $ip" 1
fiAle nie jestem do końca pewien czy znajdzie się to w aktualizacji, czy może powoduje jakieś inne konflikty i zostanie pominięte.
To są tylko bugi, które ja znalazłem, ale na pewno jeszcze więcej rzeczy zostanie poprawionych, z tego co wyczytałem to:
- tworzenie folderu /tmp/www i nadawanie prawidłowych praw po restarcie routera (Yamon startował zanim ten folder był utworzony)
- wpis do init.d, prawdopodobnie ten skrypt instalacji będzie go tworzyć.
Ja ogólnie u siebie już te poprawki wprowadziłem, i działa bezbłędnie, ale zobaczymy co faktycznie autor zaktualizuje. Jeśli będzie czegoś brakować to wkleję dokładną instrukcję co zastąpiłem aby rozwiązać dany problem.
Jak już wyjdzie nowsza wersja to postaram się też napisać dokładny tutorial instalacji i wkleję moją działającą konfigurację pod Chaos Calmer (nie chcę robić tego teraz, bo może się coś zmienić itd itp.)..
Dla osób które chciały by dodać yamon3 do autostartu lub uruchomić, zatrzymać, restartnąć poprzez /etc/init.d/yamon3 to w katalogu /etc/init.d/ utworzy plik yamon3 i wklei tą zawartość:
#!/bin/sh /etc/rc.common START=99 STOP=10 start() { # commands to launch application if [ -d "/tmp/YAMon3-running" ]; then echo "Unable to start, found YAMon3-running directory" fi /opt/YAMon3/startup.sh 10 & } stop() { /opt/YAMon3/shutdown.sh } restart() { /opt/YAMon3/restart.sh }Aby działało utworzonemu pliku musimy nadać prawa wykonywalności chmod 0755.
Po restarcie routera zauważyłem że auto start yamona3 z /etc/init.d/yamon3 start nie działa prawidłowo bo nie tworzy katalogów i nie działa strona www. Poniżej poprawiony plik startowy yamona3 /etc/init.d/yamon3
#!/bin/sh /etc/rc.common
mkdir /tmp/www
ln -s /opt/YAMon3/www/css /tmp/www/css && ln -s /opt/YAMon3/data /tmp/www/data3 && ln -s /opt/YAMon3/www/images /tmp/www/images && ln -s /opt/YAMon3/www/index.html &
START=99
STOP=10
start() {
# commands to launch application
if [ -d "/tmp/YAMon3-running" ]; then
echo "Unable to start, found YAMon3-running directory"
fi
/opt/YAMon3/startup.sh 10 &
}
stop() {
/opt/YAMon3/shutdown.sh
}
restart() {
/opt/YAMon3/restart.sh
}Używa ktoś darkstat na CC ?
W repo CC go nie ma.
Próbowałem zainstalować z Snapshoot, ale nie działa.
Dowiedziałem się, że nie zadziała ze względu na wersję systemu.
Próbowałem instalować z BB, ale wyskakuje:
root@OpenWrt:~# darkstat -i eth0
1324: error: http_listen_one(::, 667): socket(10 (AF_INET6), 2, 6) failed: Address family not supported by protocolna BB jest wersja darkstat 3.0.715 (using libpcap version 1.5.3)
a na Snapshoot darkstat-3.0.719
Z trunka nie zadziała, nie ta wersja biblioteki systemowej.
To znaczy, że nie można w ogóle darkstat zainstalować na CC ?
W CC nie ma bo nie przenieśli wszystkich pakietów. Z BB masz instalować jak już. A że nie chce działać - najprawdopodobniej to po prostu kwestia konfiguracji.
EDIT: to kwestia braku ipv6 w systemie. Czasami nie zainstalowałeś tego na gargoyle?
Mam twój obraz CC pod mr3020
A darkstat instalowałem z BB:
https://downloads.openwrt.org/barrier_b … ar71xx.ipk
Pisałem że to kwestia konfiguracji. Nie masz ipv6 w systemie, obrazy dla 4M nie mają u mnie ipv6 domyślnie. Doinstaluj kmod-ipv6 to ruszy i darkstat.
Podczas instalacji kmod-ipv6
instalacja zatrzymuje się na " Configuring kmod-ipv6."
Po czym po chwili zrywa połączenie
opkg install kmod-ipv6
Multiple packages (kmod-ipv6 and kmod-ipv6) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Installing kmod-ipv6 (3.18.36-1) to root...
Downloading http://dl.eko.one.pl/chaos_calmer/ar71xx/packages/kmod-ipv6_3.18.36-1_ar71xx.ipk.
Configuring kmod-ipv6.
Connection closed by foreign host.Kernela mam 3.18.36, nie mogę znaleźć paczki do tej wersji, co robić ?
Przecież instaluje się wersją 3.18.36. Zaloguj się jeszcze raz do routera i zobacz czy moduł jest załadowany.
PS. Miałeś extroota żeby to zrobić? Bo on dość duży jest.
Jaki moduł ?
tak mam extroota i sporo miejsca
Ja mam wersję bez minus 1, myślałem że w tym problem.
Jaki moduł ?
tak mam extroota i sporo miejsca
Ja mam wersję bez minus 1, myślałem że w tym problem.
ipv6.ko, przecież jego instalujesz...
Wróciłem do kwestii darkstat na nowym routerze (w8970)
Zainstalowałem obsługę ipv6, ale powstały inne problemy.
Włączyłem darkstat podczas startu systemu, ale po restarcie gdy chcę go wywołać (np. darkstat -i wlan0)
wyskakuje:
1730: warning: bind("::") failed: Address already in use
1730: warning: bind("0.0.0.0") failed: Address already in use
1730: error: was not able to bind any ports for http interfacenetstat pokazuje
Active Internet connections (servers and established)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name
tcp 0 0 0.0.0.0:6566 0.0.0.0:* LISTEN 1110/xinetd
tcp 0 0 0.0.0.0:53 0.0.0.0:* LISTEN 1571/dnsmasq
tcp 0 0 0.0.0.0:22 0.0.0.0:* LISTEN 1072/dropbear
tcp 0 0 0.0.0.0:631 0.0.0.0:* LISTEN 1048/cupsd
tcp 0 0 0.0.0.0:667 0.0.0.0:* LISTEN 1722/darkstat
tcp 0 132 192.168.1.254:22 192.168.1.10:2944 ESTABLISHED 1640/dropbear
tcp 0 0 :::53 :::* LISTEN 1571/dnsmasq
tcp 0 0 :::22 :::* LISTEN 1072/dropbear
tcp 0 0 :::631 :::* LISTEN 1048/cupsd
tcp 0 0 :::667 :::* LISTEN 1722/darkstatW /etc/config/darkstat zmieniłem port na 666 i interface na br-lan:
config darkstat
option interface 'br-lan'
option httpaddr '0.0.0.0'
option httpport '666'Kiedy zrestatrowałem router po tej zmianie, netstat nie pokazuje połączenia darkstat'a
ale jak wykonam darkstat -i wlan0 dostaję
1722: warning: can't get own IPv4 address on interface "wlan0"Po tej komendzie, netstat pokazuje połączenie od darkstat ale na starym porcie 667 nie 666
Dodatkowo nie da się zastopować darkstat:
/etc/init.d/darkstat stop
/etc/rc.common: line 143: service_kill: not foundDziała tylko poprzez kill -9 pid
Proszę poradźcie coś ![]()
wlan0 nie ma adresu pewnie i dlatego. Na br-lan go uruchom.
A no tak, trzeba używać nazw interfejsów z /etc/config/network dzięki
Podmieniłem plik /etc/init.d/darkstat z kodem z openrouter, i już działa stopowanie i restart.
Mam kilka pytań:
Mam extroot'a, gdzie najlepiej umieścić chroot darkstat ?
Tak, żeby nie tracić statów
Na razie umieściłem go w /root/darkstat
Bo z tego co widzę kat. /var/ jest mapowany na /tmp i bym utracił staty ?
Kolejną kwestią jest zamiana bytów na megabajty, jak to uczynić ?
Aha, i jeszcze jedno:
Z jaką składnią mogę umieścić do /etc/config/darkstat np. takie opcje --no-dns, filter, syslog
wiem, że option ale co dalej
W debianie podali przykłady, ale jest trochę inna składnia
Te opcje masz w konfigu: no_dns, syslog, network_filter. Więc o co właściwie pytasz?
Masz extroota to dowolnym katalog na nim, /tmp i /var oczywiście nie.
Nie mam ich ani w /etc/init.d/darkstat ani w /etc/config/darkstat
Mój /etc/init.d/darkstat jest identyczny jak tu:
http://openrouter.info/forum/viewtopic. … &t=925
a /etc/config/darkstat
config darkstat
option httpaddr '192.168.1.254'
option httpport '667'
option chroot '/root/darkstat'
option interface 'lan'Da się jako.ś zamienić bajty na mega ?
Nie mogę znaleźć nic na ten temat
W oryginalnym pliku były: https://github.com/openwrt/packages/blo … tat.config
Jak zmieniłeś to komentarze wyleciały...
Dziękuję Cezary ![]()
Po instalacji z BB miałem tylko 3 opcje w tym 2 zakomentowane.
A wiesz jeszcze jak zmienić jednostkę miary ?
Z pakietu został tylko /usr/sbin/darkstat ale to binarka.
Ewentualnie czy można zmienić/ dodać coś do strony wyświetlania statystyk ?
O jednostkach nie wiem nic, nie używam tego pakietu.
Ok.
Jak załatwię vpsa, postawię tam ntopa i fprobem będę wysyłał mu staty.
Zapytam jeszcze czy te wszystkie monitory yamon3, bandwidthd, wrtbwmon, vnstat, darkstat korzystają z tego samego źródła zbierania (biblioteki) ? libpcap ?
Pytam bo zastanawiam się czy zainstalowanie kilku monitorów na routerze mocno da mu we znaki
Innego źródła nie ma, jest to zwykle albo katalog ze statystykami danego interfejsu (/sys/*) lub bezpośrednio kod który korzysta ze struktur jądra.
Jak każdy monitor - zużywa zasoby. Możesz nawet netdata zainstalować: http://london.my-netdata.io/default.html
Wow, świetna paczka ![]()
Tylko mam problem z ipv6 przez darkstata,
bo zamiast pokazywać ipv4, netdata pokazuje ruch z ipv6
Nie przeprowadzałem żadnych zmian plikach konfiguracyjnych dot. ipv6, zainstalowałem tylko kmod-ipv6 i kilka pokrewnych.
Jeżeli to ostatnie wydanie netdata to zgłoś bug.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → CC i bandwidth monitor - jest jakis ?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc