1 (edytowany przez misiek735 2016-11-28 16:47:12)

Temat: Nexx wt3020, temperatury- heat sink

Dzień dobry

Zakupiony nexx wt3020 pracuje na gargoyle obecnie tylko jako router, niestety temperatury przez niego osiągane podczas pobierania plików bądź rozmowy przez skype są dość wysokie -nie idzie dotknąć procka od mediateka, dolna obudowa jest dość ciepła, stąd też pytanie-

Czy ktoś bawił się w heat sink?
Mój pomysł polega na kupnie radiatora miedzianego od raspberry, wymiary to (miedź) 12mm x 13 mm, 5mm wysoki. Wejdzie na pewno, bo miejsca w środku sporo. Poza tym, planuje wywiercić dziury w górnej obudowie, co by sobie temperatura uciekała zgodnie z prawami fizyki. Jak to nie wystarczy, zawsze mogę w obudowe wtopić wentylator również od raspberry aby odprowadzać ciepło.

Pomysł z heat sink mam tylko i wyłącznie ze wzgledu na finalne zastosowanie routera. Będzie on pracował z modemem na lte bez huba. Podczas świąt wszystko się okaże jak działa, bo będzie zmuszony ogarnąć 2 routery tplinka po wifi jako repeater, komp stacjonarny po kablu, oraz tablet jak i 4 bądź 5 telefonów po wifi.

Może ktoś stwierdzi że jestem przeczulony na punkcie wysokich temperatur- nie jestem taki delikatny pod tym względem, po prostu chcę zmniejszyć ryzyko rozwalenia routera, bo do Polski przyjeżdżam raz na pół roku i nie mogę sobie pozwolić na ryzyko niestabilności internetu, bo to jedyna forma kontaktu z rodziną.

Jakieś sugestie?

2 (edytowany przez pepe2k 2016-11-28 16:49:33)

Odp: Nexx wt3020, temperatury- heat sink

misiek735 napisał/a:

[...]
Jakieś sugestie?

Zostaw jak jest.

3

Jesteś pewien że heat sink nie zmniejszy temperatur I niczego lepszego nie zdziała?

4

misiek735 napisał/a:

Jesteś pewien że heat sink nie zmniejszy temperatur I niczego lepszego nie zdziała?

Zmniejszy i nic poza tym.

PS. W j. polskim mamy takie słowo jak "radiator".

5

No tak, zgadza się jest takie słowo. Angielski jakoś bardziej mnie przekonuje niż nasze polskie tłumaczenie, ale spoko.

Dzięki za info, testy pokażą czy router da rade bez resetartów, które zdarzyły mi się przy mocniejszym obciążeniu łącza.

Pzdr

6 (edytowany przez misiek735 2016-11-28 17:44:46)

Aa właśnie, zapomniałem dopytać. Czy ktoś zastosował zasilacz od raspberry dla nexxa?

Np. taki (pierwsza lepsza aukcja z brzegu):

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6174517953

Jak wiadomo sam nexx wymaga max 1,2 A (przynajmniej tak jest napisane na obudowie), a modem na lte również jest głodny

7

misiek735 tutaj masz jak zrobili to Rosjanie:

https://pl.aliexpress.com/item/2016-Sma … d=70803001

-->zakładka opinia--> 4 post od góry (na dzień dzisiejszy 4) i tam masz ładne zdjęcie z radiatorem

8

Dzięki serdeczne, namierzyłem gościa i dorwałem więcej zdjęć. Dla zainteresowanych:

https://goo.gl/photos/sfpc76zqYaycY5mF7

Coś musi być na rzeczy skoro z modemem 4g zastosował radiator. Chyba się skusze na takie rozwiązanie, choćby i nawet z samej satysfakcji wykonania roboty smile