Temat: Nexx wt3020, temperatury- heat sink
Dzień dobry
Zakupiony nexx wt3020 pracuje na gargoyle obecnie tylko jako router, niestety temperatury przez niego osiągane podczas pobierania plików bądź rozmowy przez skype są dość wysokie -nie idzie dotknąć procka od mediateka, dolna obudowa jest dość ciepła, stąd też pytanie-
Czy ktoś bawił się w heat sink?
Mój pomysł polega na kupnie radiatora miedzianego od raspberry, wymiary to (miedź) 12mm x 13 mm, 5mm wysoki. Wejdzie na pewno, bo miejsca w środku sporo. Poza tym, planuje wywiercić dziury w górnej obudowie, co by sobie temperatura uciekała zgodnie z prawami fizyki. Jak to nie wystarczy, zawsze mogę w obudowe wtopić wentylator również od raspberry aby odprowadzać ciepło.
Pomysł z heat sink mam tylko i wyłącznie ze wzgledu na finalne zastosowanie routera. Będzie on pracował z modemem na lte bez huba. Podczas świąt wszystko się okaże jak działa, bo będzie zmuszony ogarnąć 2 routery tplinka po wifi jako repeater, komp stacjonarny po kablu, oraz tablet jak i 4 bądź 5 telefonów po wifi.
Może ktoś stwierdzi że jestem przeczulony na punkcie wysokich temperatur- nie jestem taki delikatny pod tym względem, po prostu chcę zmniejszyć ryzyko rozwalenia routera, bo do Polski przyjeżdżam raz na pół roku i nie mogę sobie pozwolić na ryzyko niestabilności internetu, bo to jedyna forma kontaktu z rodziną.
Jakieś sugestie?