Temat: TL-WR841ND - konfiguracja 2 routerów, osobny WAN/LAN, wspólny serwer
Cześć,
chciałbym udostępnić sąsiadowi zasoby swojego serwera NAS (Zyxel 310S). Jednocześnie chciałbym:
- zachować własne połączenia z WAN'em - tak aby każdy korzystał z własnego połączenia,
- zachować niezależność sieci LAN (własna adresacja) //tą kwestię myślę, że łatwo można rozwiązać podziałem adresu 192.168.1.0 na 2 podsieci + wpisy statyczne w tablicy routingu,
- nie chcę eksponować serwera na WAN,
- komunikacja router - router miałaby się odbywać po WiFi - nie chcielibyśmy przebijać ścian aby przeciągnąć kabel między mieszkaniami, poza tym, porty WAN są już zajęte.
Napotkane problemy:
- nie bardzo wiem, w jaki sposób należałoby skonfigurować łączność bezprzewodową pomiędzy routerami...
Sprzęt:
- mój router to TL-WR841ND v8
- router sąsiada to ASUS RT-AC54U
Oba routery pracują na sofcie producenta. Na swoim dopuszczam instalację innego firmware'u, u sąsiada raczej odpada, z uwagi na to, że jego sprzęt jest jeszcze na ponad rocznej gwarancji.
Chciałbym prosić Szanownych o podpowiedzi, wskazówki, sugestie. Nie zakładam, że moja koncepcja jest bezbłędna (podział na podsieci), dlatego też nie obrażę się jeśli ktoś poda inny sposób w jaki można by to skonfigurować.