Temat: VPN i sieci Play, Orange, Era, Plus...
Czy w tych sieciach na openwrt bez problemu skonfiguruje sobie VPN'a tak żebym mógł się na te routery dostać z zewnątrz i móc nimi od czasu do czasu pozarządzać ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → VPN i sieci Play, Orange, Era, Plus...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy w tych sieciach na openwrt bez problemu skonfiguruje sobie VPN'a tak żebym mógł się na te routery dostać z zewnątrz i móc nimi od czasu do czasu pozarządzać ?
Jak sobie wykupisz publiczne ip, o ile operator oferuje takie coś. Tak normalnie to się nie dostaniesz z zewnątrz.
To jak to moge zrealizowac bez zewnetrznego ip ale poprzez vpn'a ?
Niby w orange apna trzeba zmienic do vpn'a ale trzeba miec internet w abonamencie bo na karte orange free go to podobno nie chodzi....
Możesz z routera zrobić tunel do innego hosta w sieci. wtedy z tamtego hosta możesz przejść do routera.
Mógłbyś dać linka do jakiegoś tutoriala ?
Czy to oznacza ze jak np mam jakiś serwer na home.pl z jakaś domeną na której chodzi strona www to za pośrednictwem tej domeny mogę sobie wchodzić na mój router ?
Przeszukaj to forum kilka dni wstecz. Dokładnie to tym samym było z przykładami.
nie wiem jak jest to w komórkach ale ja sobie myślę że jak będziesz stroną inicjującą połączenie to problemów nie powinno być większych z vpn
Czy w ten sposob przekieruje dostep do routera bez zewnetrznego ip ?
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1425
Czy moze jednak to jest lepsze ?
http://gray-world.net/pl/pr_af.shtml
Jestesm slepy (pozno jest) ale jakos nie moge znalesc konkretnego rozwiazania do zdalnego zarzadzania routerem bez zewnetrznego ip oczywiscie ![]()
Jak mialem zewnetrzny ip - dynamiczny to bylo prosto, dyndns lub np-ip i gralo, w razie czego jak mialem jakies konto na unixie to w routerze ustawialem ze tylko z takiego i takiego ip mozna bylo sie dostac, w firefoxie ustawialem sobie foxyproxy odpowiednio - na czas zdalnej administracji przez www sobie go wlaczalem i dzialalo
apf może być, ale i tak potrzebujesz hosta w sieci.
Glupie pytanie
Co moze robic za hosta w sieci ?
Jakis komputer wystawiony ze statycznym lub dynamicznym IP ?
Lub moze sa jakies uslugi, konta zapewniajace to ?
Komputer z publicznym ip i uruchomionym afp na nim.
Zobacz mój niedawny post o dostępie z zewnątrz do routera z modemem 3g (akurat orange).
Wystawiłem 2 porty na świat z nieroutowalnego IPka, ale przez tunel ssh.
Co bardziej sie oplaca afp i publiczny ip np na dyndnsie
czy vpn i publiczny ip na dyndns ?
z tym pierwszym mniej jest chyba zachodu.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → VPN i sieci Play, Orange, Era, Plus...
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc